kelab blogger ben ashaari, KBBA,

16 March 2016

Bukit Bendera Pulau Pinang





Kami ke Bukit Bendera again! rasanya ni kali ke-3 aku kesana dan bagi En.Yie dan Fikri ni kali ke-2 mereka ke sini. sesaja datang bawak fikri jenjalan. ingat lagi dulu masa pestaim fikri datang sini dia baru umur setahun tiga bulan, masa tu dia baru pandai berjalan je... 

Bila tunjuk gambar masa dia kecik pun, dia kata tu bukan dia, tu Harraz (sepupu dia). so discuss ngan En.Yie apa kata kita bawak dia naik sekali lagi ke Bukit Bendera. biarpun kat sana bukan ada apa-apa yang menarik sangat pun, tapi just for amik gambar wat kenangan after 3 years... hehe..

Opss.. sebelum tu aku nak bagitahu, aku datang bukit bendera ni awal bulan 2 hari tu, selepas abis Kursus Intensif di USM. dah lama dah, sekarang baru rajin nak update. hee!




Fikri  3 years ago... aku cilok pic dari ENTRY INI





En.Yie pun kurus je masa ni...haha..
Cepat betul masa berlalu, sekarang fikri dah 5 tahun, dah sekolah pun!





Duluuuuu tiket dia bebiasa je, sekarang dah canggih. keras macam kad bank gitu. nampak lebih smart! for your information, harga tiket bukit bendera pulau pinang macam kat bawah ni :


Dewasa : RM10.00
Kanak-Kanak : RM5.00
Student : RM5.00 (pastikan tunjuk kad matrik ye)

Harga dah naik sikit, dulu RM8 dewasa, RM4 untuk kanak-kanak dan student. dah naik harga, maybe sebab GST kot. kakaka. 




Jom naik train




Budak penakut naik train, melalakkk tak hengat dunia.. pastu dalam 2-3 minit dah okay dah, belum senyum-senyum dah walaupun masih ada lagi takut-takut. masa kecik duluuuu okay je tak nanges, dah kenapa dah besar nak nangis pulak naik benda ni?





Mula-mula sampai haruslah amik gambar ni. boleh nampak Komtar, Masjid Negeri, dan lain-lain yang aku tak kenal bangunan apa. hahaha. 2 benda tu je aku nampak jelas. muehehe. 




Agaknya kalau aku ada anak 2, gini la gayanya En.Yie bila kemana-mana, sorang belah kiri, sorang belah kanan kan? dan kalau ada anak 3? mungkin yang ketiga tu tengah heret-heret kain aku. mungkin jugak atas dukung aku. hahaha. bestnyaaaaaaaa kalau dapat pregnant again, kan? kan? kan? doa-doakan yer!




Ni antara yang datang Bukit Bendera hari tu. biras aku, adik ipar dan anak sedara. ni semua family belah En.Yie.



mana aciiiii.....aku pun nak interframe jugekkkkkk!




kesian En.Yie, kiri kanan pimpin anak.. hahahahaaaaa...





Kalau gi jenjalan, dia memang boleh diharap untuk pegang anak. sebab dia tak harap anak duk ngan aku, sebab aku kadang-kadang boleh lupa anak, bila ralit berjalan atau tengah syok pilih @ tengok barang... haha.. so, aku tukang snap gambar, dia ler pimpin anak... hiks!




ni jer lah yang ada kat atas ni pun.. meriam lama... 




Pastu try sekali lagi untuk posing ala-ala "sebelum dan selepas". posing dengan gaya yang sama, di tempat yang sama, pada tarikh yang berlainan. tapi tak berapa nak sama pulak gaya ngan hok lama, but boleyyyy laaa... haha... 





ni gambar yang lama.... aku ngan En.Yie kurus melidiiii lagi masa tu..
sekarang dah bambam sikit.




adik ipar aku ngan laki dia




biras aku ngan anak sedara sulung En.Yie




ni pun aku cuba tiru gaya posing "sebelum dan selepas" jugak. pic ni aku snap dekat area astaka bukit bendera. kawasan bertangga tu, 





ni pic lama, posing gaya sama, di tempat yang sama, masa yang berlainan. hihi. cuma bezanya, aku masa ni pakai seluar,yang atas tu aku pakai skirt, so, nak bagi nampak macam aku pakai seluar, aku selitkan skirt aku bagi tak melayutttt ke bawah. haha. 




Seronokkkkkkk ada keluarga husband, biras dan ipar yang baik-baik... memang betul kata orang, dikurniakan kesihatan yang baik, itu adalah rezeki. dapat keluarga mertua, ipar duai yang baik juga rezeki, rezeki bukan datang dalam bentuk duit atau harta benda je, benda-benda yang baik-baik ni pun, dikatakan sebagai rezeki. alhamdulillah syukur sangat, terima kasih Allah! 

Allah dah bagi macam-macam benda yang elok, yang baik-baik pada kita, itu pun masih kita mengeluh, tak bersyukur, asyik nak banding-bandingkan dengan kesenangan dan kemewahan hidup orang lain. sedangkan ada lagi yang lebih teruk dan lagi tidak bernasib baik seperti kita...

Allahuakbar, Muhasabah diri..... insaf rasanya... :(

Bukan apa, kadang-kadang terkenang juga, ada sahabat terdekat kita, keluarga terdekat kita yang gaduh ngan mertua, gaduh ngan biras / ipar duai, saling dengki busuk hati.. aku bersyukur, diorang semua baikkkkk je ngan aku selama ni... 8 tahun kawin ngan En.Yie, belum penah lagi gaduh ngan family dia.. tenkiuuuuu Allah!

Ikutkan hati, nak lagi tulis, luah perasan, tapi kang banjirrrr lak nanti... huhu... aku sayang semuaaaaaaa, sayang mak ayah aku, adik beradik aku, anak sedara aku, sama juga keluarga belah En.Yie, aku sayang semua jugak!




Okay la, takmo emo, takmo sedih-sedih, jom kita happykan diri ngan gambar makanan pulak ye. ada ABC Special, ada cendol ada milkshakes. ermm sodappppp noks! makan sampai kembung perut. haha. 



bergelas-gelas air,





bermangkuk-mangkuk dessert.





laksa sorang semangkuk, licinnnn boliau!





Ni desset yang paling special : RM10 ke RM12 eh? dah lupa...hee!
Yang ni sodapppp... nama dia lupa, sebab main tunjuk-tunjuk gambar je masa nak order tu.




Aku beli dekat KakNor Cafe di Bukit Bendera. menu paling meletops kat sini Mango Ice, but aku tak berpeluang nak cuba sebab KakNor kata mango habis... huhu.. kempunan nak merasa...




Fikri makan ni jer




anak sedara aku buat inai ni kat tangan, RM10 je untuk sebelah tangan




teropong hikmat... hehe...




tiga sepupu... dari kanan, Harraz, Fikri, Fahmi.




Ololoooo... nak jugek posing suweeeetttt muweeeettt.... kah kah!





Sebelah malam, biras aku belanja makan kat Pak Hussin Tomyam pulak, kenyangggg alhamdulillah, ini juga rezekiiiii.... kan?? ada lagi 1 entry Jenjalan Pulau Pinang aku belum cerita kat sini, pic jenjalan ke Teluk Bahang, Batu Feringgi, nenanti lah aku cerita eh... doakan aku rajin menaip... kekeke...



Salam sayang,
Jaakechik.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...