19 April 2014

Bila Anak Terkena Chicken Pox (Naik Bertih)



Apa itu Chicken Pox? Chicken pox ni ialah penyakit cacar air. di Kelantan kami semua panggil Chicken Pox ni sebagai "naik bertih". untuk pengetahuan anda juga, Chicken Pox dan Demam Campak adalah sesuatu yang berbeza!

Nampak sama tapi bukan dia. chicken pox atau cacar air ni biji-biji merah yang berisi air. manakala campak pula bintik-bintik merah seperti ruam. mengikut kata orang tua, campak dan bertih ini akan kena sekali seorang. sejauh mana kebenaran itu, wallahualam.

Jaa sendiri pernah terkena chicken pox ni masa form 4. masa tu seluruh tubuh naik biji-biji berisi air ni. pedih, gatal, panas semua terasa. makin di garu makin sedap... cuma yg tak sedapnya, chicken pox yg digaru akan meninggalkan kesan parut yg buruk pada kulit kita (berlubang dan bewarna hitam).


chicken pox, chicken pox tak sama dengan campak, anak kena chicken pox, demam, masalah, fikri sakit, cacar air, ubat chicken pox, naik bertih,


Berbalik pada kisah fikri pulak. dia mula kena pada hari sabtu lepas (12 april 2014). selepas jaa amik fikri di rumah pengasuh, terus jaa mandikan fikri, tukar pampers.. masa nak pakai pampers tu la jaa perasan ada 2 biji kesan merah2 yg berisi air. tapi jaa tak syak pula itu chicken pox. ingatkan ruam. 

Pagi esok pulak, jaa tak kerja (offday), maka seharian fikri duk dengan jaa. masa tu lah jaa perasan yang biji-biji berisi air tu semakin banyak di badan fikri. masa tu lah jaa syak fikri ni terkena chicken pox. bahagian belakang badan dah banyakkkk... tapi di kepala dan muka belum ada lagi....

Dah makin lewat malam pulak, jaa tengok dah ada 2-3 biji di bahagian muka... pastu jaa cuba raba kepala fikri.. tengok dah ada banyak gak kat situ... masa tu dah pukul 11 malam okey... dan dan tu jugak kitorang keluar cari kedai gunting rambut.

Jaa risau kalau tak botakkan, chicken pox tu akan lambat sembuh sebab terselindung dek rambut fikri yg semakin panjang tu... makanya botak licin lah dia... hehehe....


chicken pox, chicken pox tak sama dengan campak, anak kena chicken pox, demam, masalah, fikri sakit, cacar air, ubat chicken pox, naik bertih,


Bila fikri kena Chicken Pox tu terus jaa call mak jaa dan Mil jaa, tanya apa petua untuk ubati chicken pox. diorang cakap takleh bagi ubat sebarangan. chicken pox atau demam campak ni kena biarkan ia naik keseluruhan badan dulu (top to toe). 

Kata mereka, kalau chicken pox tu keluar tak habis, ia akan berulang lagi. makanya jaa ikut gak la pesanan mereka.cakap orang tua kadang2 kena dengar gak kan... pesan mereka lagi, kalau anak kena chicken pox jangan beri anak terkena hujan. jangan makan benda2 gatal (telor, udang, sotong, etc etc). 

Fikri masa tu tak sesudah cakap "Adik jatal punjong... jayu ma" hihihi... kesian tau tengok dia... tergaru-garu sokmo.. nak dilarang dia bukannya paham... aku lak naik risau kot berparut... makanya aku gi klinik beli ubat sapu untuk bertih tu... tepek time malam masa dia nak tido.. alhamdulillah rasa okey sikit kot.

Ubat demam pun aku amik gak, coz hari pertama fikri kena chicken pox tu dia demam.. agak kuat gak panas badan dia... nak tak nak, terpaksa suap gak even orang tua ku larang beri ubat... hehehe...


chicken pox, chicken pox tak sama dengan campak, anak kena chicken pox, demam, masalah, fikri sakit, cacar air, ubat chicken pox, naik bertih,


Pada hari ke-5 aku mandikan fikri dgn air kelapa... kasi dia minum gak... isi kelapa pun aku suruh dia makan... buah anggur hitam tu pulak aku beli sebab nak sejukkan badan dia... lagipun orang kata anggur hitam ni penawar chicken pox... badan pun takkan mudah berparut... so aku beli gak... bagi fikri makan...

Gambar anak batu tu pulak ialah "Batu Kiwi". pemberian ayah aku tu. dia kata molek untuk chicken pox. dia suruh aku gosok/tenyeh di lesung batu dengan sedikit air... asah hingga batu tu lebur dan menjadi macam bedak sejuk... pastu tepek kat badan fikri... so aku akan cuba gak....

Pendek kata banyak cara gak aku cuba... harapnya ada lah  mana-mana yang berkesan... kita berikhtiar sambil kita minta pada Allah Taala supaya Dia perkenankan... Jika betul Engkau jadikan "benda ini" untuk mengubati "penyakit ini" maka Kau sembuhkanlah... Amin...

Setakat hari ini (19 april) chicken pox di badan fikri ni dah mula jadi hitam-hitam sudah... agaknya dah mula mengecut kot... harapnya sehari dua lagi sembuh laa tuu... harap tak berparut... jaa mohon korang doakan fikri moga cepat pulih dari chicken pox yer.... (^_^)



Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :

18 April 2014

Makan Nasi Arab di Restoran Jeddah Kota Bharu


~ Assalamualaikum ~


Hari Selasa lepas, 15 April 2014 merupakan Birthday Suami jaa.. alhamdulillah syukur kerana dia dicipta dan dilahirkan untuk menjadi pasangan hidup aku... hehehe... berapa lama kami kawin? 18 Ogos 2014 nanti cukup ler 7 tahun usia perkahwinan kitorang...




Bagi meraikan BIRTHDAY SUAMI, jaa pilih untuk Makan-Makan di Restoran Jeddah. Restoran Jeddah ni di Kelantan yer... bukan Jeddah Arab Saudi nun.. mai sini sebab jaa nak bawak besday boy makan Nasi Arab. Nasi Arab menjadi pebret dia sejak mula makan di AM Tarbush hari tu.




Restoran Jeddah di baru aja dibuka. lebih kurang setahun rasanya kot. sebelum ni asyik lalu jer... tapi tak ter-try lagi... kali ni baru kami terasa nak ngetest Nasi Arab mereka. tengok kan dekorasi luar kedai dia macam menarik, itu yang kami terjah tu....

Alamat : Lot 358, Jalan Sultan Yahya Petra,15150 Kota Bharu Kelantan.
No. Telefon Restoran Jeddah : 09-7448060




Masuk jer terus besday boy pilih menu. mahu makan Nasi Mandy Kambing katanya. fikri pun sibuk gak memilih menu sekarang ni. hehehe. kepala fikri botak? nak tahu kenapa? dia naik chicken pox di seluruh badan tu... yang itu next entry aku story ehh... tunggu...




Jaa pulak pilih Nasi Mandy Ayam


 


Hari tu kami celebrate simple aje. takleh nak meriah sangat sebab fikri pun kurang sihat. takleh nak keluar lama-lama sangat takut fikri tak selesa. Chicken Pox ni kan gatal. so, dia macam takde mood sangat. monyokkk jer muka... makan pun tak berselera. 2 sudu jer makan nasi. itu yang jaa order fries untuk dia kunyah-kunyah.  




Kentang goreng ni RM6.00 sepinggan.




untuk air kami order Jus Mango (RM6) dan Carrot Susu (RM6)




Nasi Mandy Ayam Restoran Jeddah. di menu book Harga Nasi Mandy Ayam ni RM12.00 tapi sekarang ni Restoran Jeddah buat promosi, di kurangkan menjadi RM10.00 sepinggan. so rezeki kami agaknya pada hari tersebut. lupa pula jaa nak bertanya staff kat situ, sampai bila promo ni berlangsung.




Nasi Mandy Kambing Restoran Jeddah. RM16.00.


 


Nasi Mandy dihidangkan bersama Kuah Dalca dan juga sambal. psstt....perasan tak kuah dalca dia agak cair??? ala-ala kuah sup gituuu... untuk kuah kami takde pilihan lain. 1 ni aje kuah yang ada. hrmm pasrah!! (^_^)




Untuk salad ni jaa kena order secara berasingan. jaa order sebab terasa nasi tu kosong takde apa-apa sayur. huhu. tak macam di AM Tarbush, kat sana dah siap diberi sayuran rangup dalam set Nasi Mandy mereka. so, kami pilih Salad Fatoush (RM6.00) untuk lengkapkan hidangan kami. total bil kami hari tu ialah RM50.00.




Sedap ke makan Nasi Arab kat sini? jujur kami cakap, kami cukup kecewa dengan apa yang kami makan hari tu. rasa nasi arab dan lauk mereka sangattttt kurenggg di tekak kami... especially lauk kambing tu, terasa tawar.... nampak keringggg! nasi arab mereka pun biasa saja. takde aroma dan takde rasa. tekstur nasi tu pun agak keras di tekak kami.




Kesian pulak kat besday boy ni. hajat nak celebrate besday ngan Nasi Arab yang sedap tapi hancurrr..... huhu... kalau lah aku tahu begini aku ke AM Tarbush saja hari tu... tapi kaki ni gatal nak jugak terjah kedai baru yang belum kami terjah... heii nyesal sungguh tau...




Makanya, kami sangat-sangat membazir pada hari tersebut. laki aku tak habis, aku lagi laaaa teruk... sikit jer yang masuk ke mulut.. yang lelain terpaksa di tinggalkan jugak... mungkin Nasi Arab kat sini memang sedap jugak benornya, tapi mungkin rezeki kami kurang baik hari tuu....

Tak sedap di tekak aku, mungkin sedap di tekak korang. sedap di tekak korang, maybe tak sedap di tekak aku. tak gitu? apapun... kalau betul la rasa nasi arab mereka ni kelauttt, hope pihak Restoran Jeddah dapat perbaiki dari semasa ke semasa..




Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...