Pages




20 September 2014

Day 2 : Kursus Pengucapan Awam





09 September 2014 - Bangun pagi gosok gigi, cuci muka dan selfie....... hahaha... pepagi selfie dulu... baru semangat nak ke Slot Kursus for 2nd day.... terlepas baca Entry Day 1? Klik Sini. 




Menu brekfes pada hari kedua kursus, nasi goreng udang, telor separuh masak letak kicap ngan lada sulah. pekena lak kopi pekat secawan. fuhh, mabelessss... kopi O adalah menu wajib aku time kursus, sebab aku takut ngantukkkk dalam dewan nanti...




Ini ler geng housemate aku sepanjang Kursus ni berlangsung. dari kiri, Kak Saniah, Kak Fiza, Kak Ana. kak ana? ye laa kak ana laa. semuanyaaaa peringat hakak-hakak, aku hadek lagi, coz aku yang palinggg muda antara mereka... ~okey,muntah ijau!!




Penceramah 1 : Puan Jacqueline Chuah dari UiTM




Agenda pertama hari ini ialah, kitorang perlu perkenalkan diri kita dengan kreatif. tak kira samada melalui pantai, sajak, drama, by kertas mahjung atau apa saja yang dirasakan kreatif. yang penting semua kena bercakap dengan mikrofon dan perlu berdiri di hadapan pentas. 




Kemudian agenda kedua ialah, kami kena buat 1 slide power point (minima 10 pages) berdasarkan tajuk yang diberikan oleh penceramah. setiap group ada 3 orang. so, akan ada 9 group. kitorang kena buat slide dan kena present jap lagi di hadapan group2 lain. kitorang dapat tajuk "Tempat Pelancongan Pelik di Malaysia". masa diberi untuk lebih kurang 30 minit. 




Sama-sama duk pikir idea untuk isi yang sesuai ngan tajuk. sesama pikir untuk buat slide powerpoint yang menarik. coz nanti penceramah akan nilai semua sekali. isi slide, gaya presentation kitorang, font dan background slide jugak. kata Kursus Pengucapan Awam kan? kena laaa molek belaka dari segala segi. tak pandai takpe. kita sama-sama belajar. ~kata puan penceramah!




Penat buat slide. break untuk minum pagi sebentar. 2 ketul kuih. secawan Kopi O. kopi again and again. sepanjang kursus kopiiiii je yang aku minum. nak elak mengantuk punya pasal. haha. tak kisah laa orang kata kopi ni tak baik untuk kesihatan. ada kafein, mematikan sel kolagen dan vitamin C dalam badan, bla bla bla... takpe. time kursus ni je pun aku minum... heee!!




Masuk hari kedua kursus, selesema aku semakin teruk. sok sek sok sek duk tahan hingus dari meleleh. bersin pun tak berhenti. aku pun request ngan pihak urusetia untuk belikan aku Vicks ngn Panadol. sebab bekalan padanol yang aku bawak dah habis. petang tu dapat la aku ubat macam kat atas. tengkiu Cik Nani.





Tiba pulak waktu makan tengah hari. wajib snap dulu before makan. haha. Kakak yang duk serumah ngan aku terus gelak kat aku. katanya, alwez snap gambar makanan, gambar duk makan dan lain-lain. ko dah kenapa? hahaha. aku senyum je. pastu ana pecahkan lubang cakap aku nak post dalam blog. phewww... malu ittew tau!!




Masa untuk present hasil kerja group kami pun tiba. peruntukkan masa presentation adalah selama 6 minit. semua ahli group kena present at least 3-4 pages sorang. tajuk kami : "Tempat Pelancongan Pelik di Malaysia". dari keje AADK, tetiba kami kena berlagak jadi Pegawai Kementerian Pelancongan. ko mampu?? 




Kat mana tempat yang kami suggestkan pada audiens? macam-macam! Zoo, Planetarium, Taman Tema, Aquarium and bla bla bla... (canggih2 belaka) ikutkan banyak yang nak cerita lagi. tapi itu lah, maksimun 10 pages sahaja. masa present pun 6 minit sahaja. sesungguhnya masa amat mencemburui kami! ~Cewahhh berlagak gilaaa!

Puan penceramah puji background slide kami menarik. saiz font menarik, gambar menarik, wah terus kembang kembang hidung kami. cuma penceramah komen cara penyampaian je, katanya kitorang tak pandai pikat audiens untuk fokus pada pengucapan kami.

Katanya, kami kena pandai guna Teknik Verbal dan Non Verbal. kena ada eye contact dengan audiens, kena jaga intonasi suara. takleh terlalu slow dan takleh terlalu cepat. sebagai speaker, kita jua takleh mendatar jer, nanti audiens boring dan mengantuk. kena ada joke juga. pastu kita takleh duk statik, kena banyak gerak kiri dan kanan audiens semasa berucap. 

Hrmmm...banyak benda aku belajar dari kursus ni...


kursus pengucapan awam, kursus aadk, PLAK AADK, pusat latihan aadk, pusat latihan aadk sungai petani, kursus, kursus aadk, aadk,


habis kelas, jom gi dewan makan pulak for makan malam




Cencaru bersambal, sup daging campur kentang dan sedikit kari terung




After makan malam, kitorang keluar ke Econsave berdekatan PLAK. housemate aku nak cari "Kain Dalam". terlupa bawak katanya. merataaaa laa kami mencari di Econsave tapi non hadoo. pergi pulak kat Tesco Sungai Petani, nasib baik adoooo... mujur laa cik kak tu bawak kete sendiri mai kursus, so agak mudah nak kemana-mana. hehehe. 




Aku sempat gak singgah kat Guardian untuk beli Ubat Selesema Brand HURIX'S. ubat yang urusetia bagi pagi tadi dah pun licinnn aku telan. biasanya ubat Hurixs ni serasi ngan aku. boleh cepat sembuh dari selesema (dengan Izin Allah). 1 papan RM4.50. ubat ni molek, sebab berasaskan herba. ~tolong promote! haha.




Settled beli ubat, kitorang singgah kat Food Court Tesco, diorang teringin nak makan aiskrim. pulakkk... aku ni dah la selesema. acaner nak pekena aiskrim? mampu tengok je laa... huhu.. pastuuu, tetiba ada housemate aku melaju ke Cool Blog. alamak, pebret aku tuh. beli la jugak seketul. kikiki. pebret punya pasal, selesema pun tak hirau dahhhh....




Chocolate Blended 1. letak pearl ye. dah siap bungkus, terus aku snap gambar tanpa sedar yang aku punya takdak pearl pun. aku hanya sedar bila cik adik Cool Blog tu datang balik kat meja kitorang dan bagi balance 70 sen. erkk? laaa dia lupa bubuh pearl la pulokkk.... hrmmm pasrahhh...




Dua orang makan aiskrim, dua orang minum Cool Blog. pakat share sikit sorang. hehe. sedapppp... erk, bagi diorang laa sedap. untuk aku langsung tak sedap. sebab 2 kali je aku mampu sedut Cool Blog tuh. pastu terus rasa tak tahan. sejukkk kemain. maybe sebab aku Selesema kot. kalu hari biasa sekejap je licin aku sedut,.. haha.. thats why orang kata, time sihat ni, makan laa... bila dah sakit, berilah apapun semuanyaaaaa tak lalu... kan???




Balik dari outing, masuk je bilik terus ber-Video Call dengan En.Yie dan Fikri. banyak cakap sangat dah fikri sekarang. so senang nak borak dia. bahasa dia, ada yang aku paham. ada gak yang aku tak paham. hahaha. bahasa Turki. German semua terkeluar... kikiki...

Malam pertama dan kedua di asrama PLAK aku demam kaw-kaw punya. asal malam je rasa sejuk menggigil. nak bangun tengok TV dan borak-borak ngan housemate pun tak larat. aku terperap je atas katil. badan pun berbungkus selimut manjanggg.... rasa sejuk ketaq sampai ke tulang walaupun kulit badan aku agak panas bila disentuh...


Bersambunggggg....


DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aqiqah