Pages




03 July 2012

cara track and trace pos laju



 salam dears, 


pernah shopping online tak? kalo tak pon, penah guna pos laju tak? okey. kalo pernah jaa nak ajar cara bagaimana nak trace barangan tu sampai ke tidak samada kepada pembeli atau kita sendiri. maybe dah ramai yang dah tau. tapi since jaa dah penah terkena dulu (entry ini) , jaa rasa terpanggil untuk ajar pada sesapa yang belom tahu. jom tengok cara untuk track and trace poslaju, step by step :

1. pergi ke laman web posmalaysia.


2. klik track & trace.


 3. pilih produk, and klik TRACK >


4. masukkan kod shipping dan klik TRACK.


5. klik ikut anak panah tu.


 6. check nama penerima betul ke salah.

selamat mencuba!

step 6 tu sila check betul-betul okey. samada delivered atau tidak. kalo delivered tapi atas nama orang lain  macam kes jaa hari tu. sila call pejabat pos besar negeri anda. atau di 1-300-300-300. semoga tips ringkas ini dapat membantu anda. 

p/s : klik like atau share kalo suka info ni.


20 comments:

  1. hi kak ja'a...nice sharing...selama ni xtau pun...kiki :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. just bkongsi hehe.. untuk kebaikan semua..

      Delete
  2. pet xpernah try check on9 code track tu.. xtaw pula pos malaysia siap bagi nama sapa y terima :D good info nh jaa.. ty :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sajer je share, mana tahu boleh bantu org yg xtau...

      Delete
  3. cik na kaki online shopping. huhu..
    pernah gak sekali brg poslaju lebih seminggu br sampai. bila trace alasannya alamat tak valid. pelik btul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pos laju ni kdg2 mmg xleh nk pcaya jugak. baik pulak sky net. cuma rege dia mahai la siket.

      Delete
  4. nice sharing. tak tahu pun sblm ni. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. just bkongsi hehe.. untuk kebaikan semua..

      Delete
  5. alhamdulillah, setakat ni barang yg dibeli tak pernah la lewat or ada masalah utk terima.. anyway thanks kak jaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgus la kalo mcm tu. spjg jaa bt bisnes online ni pon belom penah lagi berlaku mcm ni... ni 1st time. hope ini jugk yg last!

      Delete
  6. nice sharing.. last year sy krap trace cmni sbb submit form kt kenalan ^^

    ReplyDelete
  7. sama la...dh trace dah tp xvalid katanye...mcmne nk buat...please help me...

    ReplyDelete
  8. Searching result.



    Invalid Tracking Number
    EM8601337461MY
    Please insert the correct Item No
    mcm mane nk buat..ley tolong x

    ReplyDelete
  9. @rizam aidil bkenaan itu xtau pulak saya. maybe nombor tu tersilap kot. kalo nak lagi jelas, cuba call no hotline kat atas tu. saya hanya share caranya nk trace sahaja.

    ReplyDelete
  10. wahhhh info yang sangat membantu...baru ja track pos laju td...hehe tq dear...
    jom lawat blog ummi juga ya. ...

    ReplyDelete
  11. terima kasih coz shared benda nie.... risau sgt barang x sampai..... akhirnya, dah sampai kat pejabat pos... tggu delivery je nie... :-)

    ReplyDelete
  12. terima kasih bebanyak coz shared benda nie... saya x biasa guna pos laju or menunggu pos laju... hehehe...... sbb selalu berurusan ngn email...

    ReplyDelete
  13. Good info...mohon share ye:-)

    ReplyDelete
  14. atau boleh guna www.expresstrack.net untuk poslaju tracking

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...