kelab blogger ben ashaari, KBBA,

29 April 2012

Dah hutang tu, bayar la….

 
Kes 1 :

“Pinjam duit sikit, aku kering bulan nie, bulan depan aku bayar...” (habuk pon takdak!)

Kes 2 :

“eh, pinjam duit skit boleh tak? Dlm RM400 ke? (Kalau tak ada RM200 pon boleh lah!)

Kes 3 :

aku tertinggal duit lah, pinjam sikit duit engkau!” (last2 buat tak ingat jer….)


Sakit hati dengan orang yang sebegini kan? tak nak bagi kang kesian! masa nak pinjam lemak manis bergula tabur janji nak bayar. orang pinjamkan dengan ikhlas, jadi bayar laa balik. Ni tak, tiba hari yang dijanjikan, buat derkk aje, call, sms, tak jawab! bila online FB kita chat  sikit tak sampai 2 saat offline dah…


Kita pun bukan kaya macam kamu jugak, walaupun hutang kamu tu tak mencecah   4 angka pon  tapi dah besar nilainya pada kami nih! Harap pada yang terasa ade hutang tu, bayar la yer, tak dapat bayar penuh sekaligus, bayar ler ansur, lambat laun habis ler tuu….





Ingat lah : hutang wajib dibayar walau tak dituntut!
*** entry ni di tujukan khas buat seseorang! ***



15 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Sedap makan. Je la tu kot.He2

    ReplyDelete
  3. klu kite mmg tnye blek..tpi alhamdulillah..kwan2 ingt utang dorg

    ReplyDelete
    Replies
    1. kwn yg bagus mmg mcm tu, tapi ade jgk segelintir yg x jujur! yg ni laa yg myakitkan hati...

      Delete
  4. http://suarapemikir.blogspot.com
    saya akan menulis buku pasal hutang

    ReplyDelete
    Replies
    1. congrat! nanti boleh ler share sini...

      Delete
  5. itu la susah bila berhutang. masa nak pinjam mulut manis, tapi nak bayar liat. huhu

    ReplyDelete
  6. Syukur Alhambullilah aku tak pernah berutang, Malah aku yang memberi hutang (Kasi pinjam). Itu memang buat Jengkel dan resiko dalam hidup nich tapi tak apelah kalau nanti dia pinjam jangan kasi lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer..sama2 kita jadikan pgajaran, ye x?

      Delete
  7. penah kena mcm ni jugak. Sobsob. smpai skrg si polan bt dono je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedih kan, kita pinjamkan sbb kasihan, tp dia x pikir pon kita nie,,,

      Delete
  8. byk kali terkene..buat donno je tanak bayar..haishh~angin..tp ada salah sendiri jugak sbb xingat jumlah hutang..sob2~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah pasal, kita yg x beringat sebenarnya kan?

      Delete
  9. tak selamat la hidup org berhutang ni. wat list la kalau hutang dgn org kan. :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...