kelab blogger ben ashaari, KBBA,

31 May 2012

2 menu ekpress!

en.suami beli ayam dan udang hari ni? ermm....nak masak apa yer? belom ada lagi idea nak masak apa untuk hari ni sebenarnya. intai-intai bahan-bahan kat dapur. ermm....macam tak cukup alat jer.

en.suami decided suruh buat padpet ayam. daun limau tadak. sayur pon takdak jugak! haduii....time-time nak masak gini la hari-hari. fening dan bingung tak tau apa nak masak. boring aje resepi sama. 

balik keje pukul 3 lebih tadi terus bersilat didapur dengan kuali, pisau dan periuk segala! muahaha.... lepas bising satu rumah... ketungg...ketangg... ketunggg...ketanggg.... maka, siap lah 2 menu untuk hari ni! 

1.) ayam rebus resepi my mom!


hrmmm...sedap..sedapp..sedappp...

resepi : ayam, 2 bwg putih, 2 bwg merah, halia (hiris semua), rempah 4 sekawan. 2sudu rempah nasi beriani. 2 helai daun ketumbar @ daun sup. 1 biji asam limau, 3 biji cili padi..letak garam dan tok aji.. campak-campak aje dalam tuh, rebus hingga ayam empuk dan air tinggal separuh periuk (jgn banyak macam sup okehh). kejap je siap!

 sila lah jamu mata yer...
  dekat kan sikit lagii...nak jeles kan korang! ngeee....

2.) udang blackpepper 

 terliur tak? jom mai umah jaa sekarang! 

resepi : tumis bwg putih, bubuh udang, sos tiram, sos cili, kicap manis dan 10 biji lada hitam (tumbuk halus) dan sedikit air, garam dan tok aji. kacau sampai udang masak. letak bwg besar dan cili besar! 3 minit gerenti siap!

dekatkan sikit lagi..keh..keh...
sila lah masak sekarang kalau mengidam okehh...

hahahha....sila ler lelehkan air liur anda....muahahaahaa.... perasan! macam laa sedap sangat! tapi not bad la kan. sebab en.suami habis makan nasi sepinggan penuh tau. nak cepat punya pasal thats why la menu tu yang dipilih! boleh la tambah telor goreng ke ikan goreng ke untuk lengkapkan menu anda tu okeh.


" selamat mencuba "


14 comments:

  1. sedapnya,,, nk makan gak,,^^

    ReplyDelete
  2. kehkeh....sempat lagi bersilat kat dapur yer akak...memang dah telan air liur pun tengok 2 menu tu,tetiber rasa lapor balik... :)

    ReplyDelete
  3. kak,nak belajar masak dr akak boleh tak?nmpk mcm sedapp pulakk..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...boleh jer! try la....simple je tu resepi nya...

      Delete
  4. wahh terus lapar tetiba. resepi ayam rebus tu cam menarik. simple je. cik na mmg suka mskn yg simple2 ni. haha.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaa pun suka simple sbb mls haha....

      Delete
  5. hee..betul..simple je ni.campak2, trus jd.ehee

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...