kelab blogger ben ashaari, KBBA,

05 May 2012

Kenapa anjing? comel sangat ke?

Ramai sekarang yang post di facebook, twitter, or web-web lain gambar posing bersama anjing. Kalau dia tu bukan islam takpe la jugak, ini tak kebanyakannya islam! Sedih dengan apa yang berlaku kini. Rasanya semua orang tahu akan hukumnya tetapi seolah-olah mempersendakannya!

Hadis dari Sufyan bin Abu Zuhair, bahawa Nabi s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesiapa mengambil ANJING (sebagai peliharaan) kecuali ANJING menjaga tanaman atau ANJING menjaga ternakan atau ANJING berburu, maka setiap hari pahalanya berkurang satu Qiraat”. 

Satu qiraat itu ukuran sebesar GUNUNG UHUD . fikirlah, terlalu banyak kah pahala yang sudah kita kumpul sehingga sanggup membiarkan pahala kita ditolak setiap hari? berkurang satu qiraat ( sebesar gunung) setiap hari? Pada yang berkenaan tu tolong lah hentikan. Insaf dan bertaubatlah sebelum terlambat.
















Najis Mughallazah(Najis Berat)
Najis mughallazah ialah anjing dan babi dan keturunan dari keduanya atau salah satu dari keduanya.
Cara Menyucikan : Bagi menyucikan sesuatu dari najis mughallazah itu ialah dengan dibasuh tujuh kali.Sekali darinya dengan air tanah,iaitu air yang dicampur dengan tanah yang suci.

nota kaki :
** foto-foto diatas diambil di google images.

6 comments:

  1. muka xbersalah pon diorang ni... kita nampak anjing dari jauh pon dah risau takut bersentuh....

    ReplyDelete
  2. masyaAllah, apalah nk jd dgn org Islam skrg ni!!! hasihhh, geramlah!!! mengaku Allah tu tuhan kita tp tak laksanakan perintaNya... Nauzubillah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. camana nak sedarkan diorang ni ek?

      Delete
  3. mungkin ada antara diaorg ni doktor haiwan kot. Entah, x tau nak komen apa

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...