kelab blogger ben ashaari, KBBA,

25 June 2012

anak itu rezeki

assalamualaikum..hai dears!

pagi subuh kelmarin, my MIL call bagitahu adik ipar jaa a.k.a ct keguguran...  hrmm.. teringat pulak masa jaa gugur anak pertama dulu... sakit, sedih sume terasa! nak baca entry tu -> SINI sedih..memang sedih! sape tak sayang kan? anak pertama tuu.... tapi takdak rezeki nak wat camana kan?

Pagi tadi my MIL dah bertolak ngan bas ke kedah, maybe 3-4 hari stay sana kot. ct ni dia cikgu praktikal di sk sri permai penang. tapi en.suami dia keje di penjara kedah. so, diorang terpaksa PJJ laa... perkahwinan jarak jauh) hehe. aci tak guna PJJ?


 ct di hari persandingan 19 dis 2011


masa ct kawin, fikri pon kecit kemetot lagi (2bln) hehe

sabar yer ct.. kakak ipar mu ini pon ada anak setelah hampir 3 tahun berkahwin. so, jangan risau oke. kalo ada rezeki, ada la tu nanti. cuma lambat ngan cepat aje. yang penting..usaha, doa dan tawakal. insyaALLAH kalo hari-hari kita mintak...DIA akan bagi...insyaALLAH. takmo sedey-sedey oke?
 

cuba tengok gambar dibawah ini pulak :

disangka biji nangka rupanya JANIN
sumber : facebook

terkejut tengok gambar di FB tadi. huh! tak faham sungguh ngan diorang ni. nikmat sekejap aje tapi dosa yang ditanggung sampai ke bila-bila. langsung tak berbaloi! kalo dah nafsu tu dah melonjak, nape tak kawin? kita yang susah dapat anak ni bukan main lagi, duk mintak jugak ngn TUHAN moga dipermudahkan.. diorang pulak bila dapat, terus buang! adoii...tak faham sungguh laa...

sumber : google

mohon pada ibubapa jangan terlampau memilih jodoh anak-anak. ini juga salah satu punca utama terjadinya hal sebegini. anak ter'mengandung' dah, mintak nak kawin mak bapak pulak tak setuju. pastu takmo kasi mak tahu, dapat anak terus buang! so, renung-renungkanlah! kalo anak duk kemaruk nak kawin tu..ade la sebabnya tu.... bukan nak salahkan ibubapa. tapi ini salah satu punca!




28 comments:

  1. kesiannyeee. same mcm spupu dan makcik kite jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun just 6 minggu tapi masa nk gugur tu sakit abis urat sendi, pinggang segala... ngerii..

      Delete
    2. saket tapi kosong. mesti sedih kan. moge tabah.

      Delete
  2. nak wat camne. sume ketentuan Dia.
    Jaa pun pernah gugur eh dulu? mesti sakit kan..
    kalo camtu jaa kawen umo 21 la ek. mudanyaaa. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaa gugur, sbb ada endometriosis. masa tu 6 weeks! sakit, mmg sakit! jaa kawin umor 20. hehe...

      Delete
  3. jaa ker yg serba merah tuu...

    ish..ada lagi kes buang bayi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp jaa ler tu... tapi yg lain pon sume merah gak tu.. hikhik.. tema merah.

      Delete
  4. huhu,sadis la tengok...speechless!
    mak Masha pun pernah gugur tau...huhu...kalau tak adalah adik lg sorg...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... so bongsu la ni? best apa bongsu ni? boleh jadi anak emas mak ayah hehehe..

      Delete
  5. sedihkn.. pet dpt merasai perasaan sedih tu :(

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. tahniah laa... hehe... caliph lak bila?

      Delete
  7. sabar la, belum ada rezeki lagi kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kan. kalo ada tu tetap ada..

      Delete
  8. setiap apa yang berlaku tu ada kebaikan yang kita tak nampak.. :)

    ReplyDelete
  9. hmm . anak itu memg rezeki kan sis . tp sis knp rmi buag ank skuk sbb nak tutp malu .tp dowk tak pk . wlaupun dpt tutp malu tp dosa tuh smpi ble2 takn dpt tutup kan sis . hnn sabar k sis . ape yg jd mgkn ade hikmh . mama kte pun pernah keguguran . klu tak kte dah ade abg sorg . sedihnye . :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak mmg rezeki. ramai skrg remaja buang anak. tak tau camana nak bendung dah. bila nafsu lebih mguasuai diri.

      Delete
  10. berani buat tapi tak berani tanggung, haih.

    ReplyDelete
  11. Insyallah..moga ada rezeki buat adik ipar Jaa...

    ReplyDelete
  12. Moga ur SIL banyak2 bersabar.. InsyaAllah moga diberikan rezeki yg lain nanti

    ReplyDelete
  13. merah nyer makngah! hehe..
    betul tu jaa..belom ader rezki kan..moga adik ipar jaa tu sabar yer..

    ReplyDelete
  14. betul la..ade segelintir masyarakat buang bayi macm buang sampah je..tak besyukur

    ReplyDelete
  15. Ya Allah terkejutnye tengok gmbar yg dr facebook tu ?
    tak sangka kejammnya ..

    sedihnya kak ipar kak jaa , anak sulung pulak tu . Moga lepas ni , dimurahkan rezeki lagi :)

    ReplyDelete
  16. harap dia sabar :') InsyaAllah, rezeki tu sentiasa ada :)

    ReplyDelete
  17. betul tu jaa..
    yg tak nak senang dapat (ujian)
    yg nak susah nk dapat (ujian)

    *penjara kedah.. sepupu ciksu ada sorang. suami dia keja penjara kat alor staq.sepupu ciksu tu cikgu kat sg petani

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...