kelab blogger ben ashaari, KBBA,

19 June 2012

puding gula hangus jaakechik

mari tuan...mari puan...mai cik kak, cik adik, cik abang! jaa ada berita baik nak bagitahu korang ni! haha. resepi mudah, semudah one..two..three... hikhik... pada yang dah terror tu tak payah la belajar ek. korang mesti lagi expert kan? kan? pada yang belom pandai meh tengok resepi dan bahan-bahan puding gula hangus ni :

senarai bahan :
10 biji telor gred A
1 tin susu pekat
2 senduk tepung kastard @ tepung jagung
 1 tin air (sukat guna tin susu tadi)
5 sudu makan gula
3 titik esen vanilla (tak wajib pon)


p/s : ni untuk buat satu loyang bulat saiz 8" okeh

cara-caranya :

1. cairkan gula dalam loyang hingga jadi colour koko, guna api kecil ye.
2. tutup api dan ratakan gula tu, biar kena seluruh permukaan loyang. biarkan mengeras.
3. blender telor, susu, tepung dan esen. curahkan diatas gula yang megeras tadi.
4. kukus selama 45 minit gitu. dah siap kukus masukkan dalam peti.
5. bila nak makan terlangkupkan loyang tadi. pastu boleh belah dan makan!
6. selamat mencuba!


ni rupa selepas 20 minit di kukus! nak tau masak ke tidak cucuk lidi okeh.

eh..eh..dah masak laa... jom makan!!

kalau ada majlis kat umah jaa ler tukang puding gula hangus. hari tu masa buat majlis hari bapa jaa buat tiga loyang! sedapp...sedap... puding ni mahal kalo beli kat kedai tau. sepotong kecik RM2-3. hrmm... baik buat sendiri boleh ngapp banyak-banyak! (dasar kedekut) hehehhe...






33 comments:

  1. Replies
    1. creamer? apa maksud ckj ni eh? jaa krg paham lorh.

      Delete
  2. sy pernah buat tapi tak jadi segemuk ni pun.. heee~~ nyum2

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe try lagi okeh. ikut cara yg jaa bgtau ni plak. opkos senang!

      Delete
  3. terus teringin :D sila pos kt pet sikit :D haha

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. meh ler try buat... konfem jadi kalo guna cara jaa nih...hehe..dah menjadi bgtau okeh.

      Delete
  5. Replies
    1. boleh la kalo nak. beli brg dan buat...hehehehe

      Delete
  6. Replies
    1. welcome dear. try buat okeh. guna sukatan jaa bagi tu konfem jadi!

      Delete
  7. mmg hangus la kalo jaa buat. huhu.. cik na tak leh mkn telur so tengok ajela. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahah... dah nama pun gula hangus kan...kena hangus laa..hikhik... nape x makan telor? alergik ke?

      Delete
  8. ek ehh .. nampak cam sedap je .. weee nak makan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. opkos la sedap dear... try wat okeh. kalo menjadi bagtau!

      Delete
  9. Thx sharing..boleh cuba nanti...mcm sedap jer tu.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. cuba k. kalo menjadi bgtau yer

      Delete
  10. perghhhh..nampak sedap...! nanti nak cubalah...

    ReplyDelete
  11. shu tak penah rase. sedap x? hehe. nnti boleh try buat utk mak. thanks sharing sis jaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. puding ni mmg best pebret jaa.. jaa belajar ngn kak ipar ni...

      Delete
  12. Pnh buat sblm ni tp 1 tin ssu pkat x mnis sgt ke? Sy buat pki ssu cair n gula.bole try respi jaa plk la

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...