kelab blogger ben ashaari, KBBA,

21 June 2012

sila makan ulam untuk awet muda!


salam untuk semua! dah makan ke blom semua nih? kalo belom makan, apa kata hari ni kita makan nasi ngan ulam. cicah pulak ngan budu ke, sambal ke, tempoyak ke...hrmmm...best kan...meleleh lagi air liur... muahahaha... eh, ada yang tak suka ulam ke? tak kisah ler ulam apapun janji ulam.. kalo ikut jaa. sume jaa telan jer.. haha...

sape kenal daun apa nih?
 cer teka..cer teka..

mesti yang tak kenal paling ramai dari yang kenal daun ni kan? huhu. pada yang tak kenal tu, meh belajar ngan jaa meh. yang kiri tu pucuk gajus. setengah orang panggil janggus kan? yang kanan tu pulak pucuk beko. orang luar kelantan jaa tak tau lah panggil ape...hehe... ore kelate panggil gajus -->> ketereh @ teree hehehhe....

budu + asam + cili = penyedap selera...haha...

akceli ni ulam yang jaa makan hari tu kat umah bersama en.suami. boring tak tau nak makan apa. so, makan nasi ngan ulam budu la baru best... bertambah nasi kalo ada budu, kena pulak kalo ikan goreng panas-panas...hrmm.. superb! terangkat ler 2-3 pinggan... hikhik...


p/s :btw, maaf pada yang tak suka budu yer...

14 comments:

  1. pekena ulam +sambal tempoyak + sayur labu best ni sis jaaa. Errkkk. lapooo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduh..lamanya x mkn sayur labu.. tetiba rasa teringin!

      Delete
  2. sedapnya.. kalu orang utara.. buat ulam laksa.. tapi wat ulam ngan nasi pun sedap.. nyum2..

    #salam kenak.. ^___^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mkn ngn laksa pon sodapp..asalkan freshh...kan?

      Delete
  3. suka juga makan ulam..tapi selalu makn ngn nasi + lauk2 lain:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti la mkn ngn nasi. kalo mkn ulam sahaja... tadak zat la...

      Delete
  4. wah..terliurnya..!
    sedapnya ulam-ulaman... :)

    ReplyDelete
  5. pucuk tere tu. haha..
    eh suka la mkn budu tp terpaksa pantang dah sbb allergic. hukhuk.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik na makey ko pucuk tere?
      oo...alergik? rugi laa... hehe

      Delete
  6. pet panggil pucuk gajus tu pucuk jangguih :D dye ade 2 jenis kn.. satu rasa pelik, satu lagi rasa sedap :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. pucuk jangguih? hehe. mmg ada dua rasa. satu tu rasa dia mmg x sedap. mcm ada bau gas gitu....!

      Delete
  7. mmg x mamam budu & tempoyak.. tp ulam mamam laa ^^

    ReplyDelete
  8. sedapnyee . even sy ni og johor, sy suka mkn budu tau . hihi .

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...