kelab blogger ben ashaari, KBBA,

29 June 2012

talapia : asam pedas tempoyak


assalamualaikum...buat apa tuh? dah masak ke belom? nanti cik abang balik sembahyang jumaat, diorang nak makan! jom masak sekarang... pada yang nak try buat tu, sila lah yer... boleh jer copy aii tak marah... jom tengok resepi mudah nie.

bahan-bahan  :
*    1 ekor ikan talapia / patin / kerisi / tenggiri / ikan merah, (saiz sederhana)
     --> siang bersih, pastu letak sedikit garam


bahan A.
 *   1 bwg putih, 6 bwg merah
  *   sedikit belacan
  *   3 sudu makan tempoyak
  *   sedikit air asam jawa
  *   1 inci lengkuas dan kunyit
  *   7-10 cili padi (sesuka hati)
  *   segelas air


bahan B.
 *    bunga kantan dan daun kesum
  *    2 asam keping
 *    bendi


cara nak masak  :
  1.  blend bahan A. pastu rebus, bila dah mendidih, buh ikan. tambah garam sikit lagi.
  2.  buh bahan B. sedikit gula dan ajino. tak cukup kuah, sila tambah air lagi. okey!
  3.  perbaiki rasa biar balance rasa, masam, manis, masin dan pedas tu.
  4.  lepas tu...siap la... mudah kan? semudah ABC....


tadaa... ni laa hasilnya.... selamat mencuba!
  

jom cuba resepi ini pula :

24 comments:

  1. waa.. pagi2 dh bgi pet terliur :D haha.. nk p mkn tomyam sat la :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapp nya tomyam..jgn lupa snap pic byk oke...

      Delete
  2. salam perkenalan :)

    Wah..sedapnya nampak.. nanti boleh lah cuba ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. slm perkenalan jugak...
      slmt mcuba juga..hehe

      Delete
  3. ikan nmpk freshh..mesti sdap klu msak asam pedas biasa xde tompayak..hahaha.ayut krg bile ad tempoyak ni cik jaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo tak makan tpoyak ek? rugi la. sedap tau..

      Delete
  4. cik na nak g makan sekali boleh? huhu..
    pandainya puan jaa masak. ;)

    ReplyDelete
  5. tempoyak ni fevret si dia aje. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu pulak x suke ka? sedapp ni.. rasa dia masam2 hehe

      Delete
  6. takpernah buat asam pedas tempoyak ni sbb takminat tempoyak kot..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la kot mana tahu kalo kena ngn tekak, boleh bt selalu.. hehe

      Delete
  7. nasib baik tak makan tempoyak..kalau idak leh buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengkiu kak ina KL sudi singgah dan komen sini.. jaa terharu sgt2 kak... tengkiu2...

      p/s : tempoyak ni best jgk kalo kena ngn cara masaknya... :D

      Delete
  8. MasyaAllah kak, sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... aishh, untung betul orang yg pndai msk nie.. awwwwww.. bila tgok akk letak mskan nie teringat kat mskan mak pula... nk balik rumah!! huaaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pandai jugak. masih duk belajar jgk lagi ni. resepi senang jer ni.. hehe.. ni masakna kg... opkos sedapp lagi dari western kan?

      Delete
  9. tarraa , ni mase dok umah sewa . kengkawan suko masak gu ni lah . sodapp ~
    sampai jilat lutut ! muhahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa.. over dah tu sampai jilat lutut hahaha... ni mmg resepi mudah. cepat jer siap.. hehe

      Delete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...