kelab blogger ben ashaari, KBBA,

03 July 2012

resepi padpet belut

assalamualaikum. makan belut tak?
jaa sefamily semua suka. kalo beli kat restoran opkos mahal kan?
sebab rege belut hidup ni pon RM18/1KG
thats why rege nya yang dah masak mahai..
apa kata try masak sendiri?

gambar fresh dari kuali!
belut sedap tau isi dia lembut dan manis!
bahan-bahan :
belut 1/2 kg (potong halus 1cm)
6 bw putih, 2 bwg merah
3 btg serai, 1 inci lengkuas, 1 inci kunyit
10 cili padi, 5 cili kering
sedikit belacan
(blended semua bahan atas ni)

bahan-bahan lain :
air asam jawa
2 asam keping
5 helai daun limau
kacang panjang (potong 2cm)
jaa tak letak sbb kcg panjang takdak..hehe..

cara nak masak :
1. tumis semua bahan blend sampai garing, masukkan air asam jawa.
2. letak garam, gula dan ajino, asam keping dan 1/2 cawan air.
3. masukkan belut, goreng sampai kuah sedikit kering dan pekat.
4. letak kcg panjang dan tabur daun limau.
5. baiki rasa masam, masin dan pedas, tutup api.


okeyy...selamat mencuba !!

p/s : belut ni boleh dimasak pelbagai cara, tomyam, sup, 3 rasa, blackpepper, dll.
cuma kalo nak buat gulai tu tak kick la kot..haha...tapi blom cuba blom tau kan?

24 comments:

  1. wwuuuu .. tak pernah makan belut . errmm , kalau taktau tu belut . tak paaa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo xtau takpe pulak? hehe... pelik tu, tapi mestii la cam kan? sbb rupa dia pelik siket.

      Delete
  2. hehe.. sedapnya.. tp pet xmkn belut.. sbb takut belut.. hehe.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... ramai x suka mkn belut sbb geli kan?

      Delete
  3. tak pernah mkn belut. huhuhuhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti try sekali...hehehe..sedappp...

      Delete
  4. shu penah skali je mkn belut. tu pon goreng. hehe. yg sis jaa msk ni mcm sedap je. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. opkos la sedap...hahaha...ayat tinggi dirii... :P

      Delete
  5. akak kalau belut tu ganti dgn ayam ke oryte tak?

    ReplyDelete
  6. err cik na tak makan belut. tp nampak mcm sedap. :)

    ReplyDelete
  7. Laksa belut nana makan. Yang lain tak penah pulak nak try :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaa x pernah pulak try laksa belut tu..hehehe..

      Delete
  8. uu..nampak mmg myelerakan, terus jadi lapo..ni yg xsabo nak balik ni..

    tapi nur xpernah mkn belutlah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...one day u must try this belut..hehe..sedappp....

      Delete
  9. oh ya..org kata belut buat laksa pun sedap..betul ke jaa..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah x penah pulak jaa mkn laksa belut tuh..hehe..

      Delete
  10. ckj tak pernah makan belut.. dia rasa macam mana? macam daging ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. rasa mcm isi ikan kerisi...lembut gituu...

      Delete
  11. pakcik saya ada jugak tangkap belut dekat parit kat sawah...tapi x berani nak makan..haha

    ReplyDelete
  12. hehehe...nampak sedap...org pantai timur memg suka makan belut kan...mcm En Abe my dear la...kiki...Masha pernah try makan sup belut gak,,,tapi,no komen...hihi...lau xtau tu belut selera bertambah kot,,,,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe...belut ni sedapp tau dear. kalo bt sup kurg sedap la sikit sbb kaler dia putih. nmpak tak menyelerakan. kalo gini ok la.. try bt utk en.abe kiki ok...hehe

      Delete
  13. As salam... nie belut masak ape ye... mcm sedap jer... da lme xmkn belut... tringin plak tgok nie... smpai berliur da nie... hahaha...

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...