Pages




04 July 2012

TEMPAT MENARIK DI MALAYSIA MENGIKUT NEGERI


Salam sejahtera buat semua pengunjung Blog JAAkechik Corner! Maklumat mengenai Tempat Menarik di Malaysia ini diperoleh melalui GIVEAWAY yang diadakan beberapa bulan yang lalu oleh jaa. Dibawah ini jaa ada senaraikan Tempat-Tempat Menarik di Malaysia Mengikut Negeri untuk seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. jika anda ingin menambah lagi maklumat yang ada, sila drop komen di bawah entry ini ya... Sharing is Caring!!

              TEMPAT MENARIK DI KELANTAN  

          -  Pantai Tok Bali
          -  Pantai Sabak
          -  Air Terjun Gunung Stong
          -  Pantai Cahaya Bulan
          -  Nasi Ulam Cikgu
          -  Kawasan Bebas Cukai Rantau Panjang
          -  Kawasan Bebas Cukai Pengkalan Kubor
          -  Jeram Linang di Pasir Puteh
          -  Jeram Pasu di Pasir Puteh
          -  Taman Perbandaran Tengku Anis
          -  Taman Air Splash Kota Bharu
          -  Pusat Galeri Tengku Anis
          -  Makam Tok Kenali
          -  Pantai Sri Tujuh
          -  Pantai Geting
          -  Pantai Irama Bachok
          -  Pantai Cahaya Bulan (PCB)
          -  Lata Rek di Kuala Krai
          -  Pasar Malam Flat Buluh Kubu
          -  Masjid Beijing di Rantau Panjang
          -  Muzium Negeri Kelantan
          -  Pasar Besar Siti Khatijah
          -  Pasar Malam Wakaf Che Yeh
          -  Terminal Makanan Negara (TEMAN/RTC)
          -  Bazar Tok Guru
          -  Bazar Tengku Anis
          -  Bazar Kain Batik Buluh Kubu
          -  Arked Uda
          -  Superpermarket Kota Bharu Mall (KBMALL) 
          -  Gelanggang Seni
          -  Tokong Budda Besar di Tumpat Kelantan
          -  Chinatown di Sungai Keladi (Kg. Penambang)

 
             senarai tempat makan di kelantan ~negeri asal saya!
                1. food village @ chim chum @ steamboat
                2. restoran kengsom berhampiran tesco
                3. selera cik siti, cherang kota bharu
                4. ani sup utara, kubang kerian
                5. secret recipe kb mall
                6. restoran terapung pantai sri tujoh
                7. kfc tesco lembah sireh
                8. restoran sapuroh depan wisma kota bharu
                9. restoran juwita pasir tumbuh
              10. maggi celup pengkalan kubor
              11. restoran kahfi wakaf bharu 
              12. D' Klasik White Coffe Wakaf Che Yeh
              13. Selera Ikan Bakar Wakaf Che Yeh
             ~ ada macam2 tempat lagi, tunggu review seterusnya, ya!
             
             TEMPAT MENARIK DI TERENGGANU

         -  Pasar Besar Kedai Payang
         -  Taman Tamadun Islam (TTI)
         -  Dataran Shahbandar
         -  Pasar Cabang Tiga
         -  Chinatown Kuala Terengganu
         -  Muzium Negeri Terengganu
         -  Pantai Batu Burok
         -  Pantai Penarik
         -  Ikan Celup Tepung di Penarik (ICT)
         -  Air Terjun Sekayu
         -  Lata Tembakah
         -  La Hot Spring
         -  Tasik Kenyir
         -  Pulau Kapas
         -  Pulau Duyung
         -  Pulau Perhentian
         -  Pulau Redang
         -  Tasik Kenyir
         -  Masjid Terapaung / Masjid Kristal 
         -  Masjid Hadhari
         -  Kedai Keropok Lekor B.T.B 2209, bkt  tok beng
         -  Kedai Keropok Lekor Sedap di Mengabang Tapah
         -  Mercu Tanda Baru Pulau Warisan
         -  Santuary Penyu di Rantau Abang

             TEMPAT MENARIK DI PERLIS

         -  Padang Besar
         -  Tasik Melati
         -  Gua Kelam
         -  Tasik Tasoh
         -  Ladang Ternak Burung Unta, Beseri 
         -  Kuala Perlis
         -  Bandar Kangar
         -  Pekan Perlis
         -  Taman Ular dan Reptilia, Batu Pahat
         -  Masjid Terapung Al-Hussain
         -  Muzium Kota Kayang
         -  Hutan Lipur Bukit Ayer

            TEMPAT MENARIK DI PAHANG

         -  Cameron Highlands
         -  Genting Higlands
         -  Bukit Gambang Waterpark
         -  Bukit Fraser
         -  Pulau Tioman
         -  Gunung Senyum
         -  Pantai Balok
         -  Pantai Cherating
         -  Pantai Teluk Chempedak
         -  Taman Negara Endau Rompin
         -  Tasik Bera
         -  Gunung Tahan
         -  Air Terjun Sg. Pandan
         -  Air Terjun Chemong

            TEMPAT MENARIK DI PERAK
         -  Sungai Klah Hot Spring
         -  Pulau Pangkor
         -  Kota Belanda Pangkor
         -  Taman Rekreasi Gunung Lay
         -  Taman Negeri Royal Belum 
         -  Taman Herba Negeri Perak
         -  Kuala Kangsar Bandar Diraja
         -  Zoo Taiping Night Safari
         -  Pulau Orang Utan
         -  Bukit Merah Laketown Resort
         -  Gua Tempurung
         -  Bukit Larut
         -  Menara Condong
         -  Padang Polo
         -  Eco Park
         -  Themepark Lost World of Tambun
         -  Galeri Sultan Azlan Shah
         -  Istana Kenangan
         -  Air Terjun Ulu Kenas 
         -  Restoran Terapung Teluk Gedong

            TEMPAT MENARIK DI KEDAH

         -  The Carnival Waterpark
         -  Gunung Jerai
         -  Pantai Merdeka
         -  Pantai Tanjung Dawai
         -  Pulau Langkawi
         -  Hutan Lipur Sg. Sedim
         -  Pekan Rabu di Bandar Alor Star
         -  Air Terjun Lata Mengkuang
         -  Air Terjun Lata Seri Perigi
         -  Air Terjun Titi Hayun
         -  Air Terjun Junjung
         -  Rimba Rekreasi Batu Hampar
         -  Pantai Tengkorak
         -  Ulu Legong
         -  Pulau Sayak
         -  Candi Lembah Bujang
         -  Ladang Anggur Tasik Beris


info, melancong, tempat makan best di kelantan, tempat percutian di malaysia, tempat-tempat menarik di malaysia, tempat menarik di Malaysia, tempat percutian di malaysia,


            TEMPAT MENARIK DI PULAU PINANG

         -  Bukit Bendera
         -  Taman Rama-Rama
         -  Menara Komtar/Perangin Mall
         -  Batu Feringgi
         -  Taman Negara
         -  Taman Botani
         -  Taman Belia
         -  Tokong Ular
         -  Rumah Kelahiran P. Ramlee
         -  Muzium Negeri Pulau Pinang
         -  Masjid Kapitan Keling
         -  Padang Kota Lama
         -  Pasar Rope Walk (Hadapan Stadium Bandaraya)
         -  Pantai Seagate
         -  Tempat Lepak di hadapan Queensbay Mall
         -  Supermarket Queensbay Mall 
         -  kedai jeruk madu Pak Ali
         -  Restoran Pak Hussin Tomyam 
         -  Nasi Kandar Beratur di Kapitan Keling
         -  Nasi Kandar Immigration
         -  Laksa Janggus di Balik Pulau
         -  Hotel Bajet di Pulau Pinang : Broadway Budget Hotel 
     

            TEMPAT MENARIK DI NEGERI SEMBILAN
        
         -  Port Dickson
         -  Kawasan Rekreasi Ulu Bendul
         -  Pantai Lagun Biru
         -  PD Mini Zoo
         -  Jeram Toi
         -  Jeram Gading
         -  Wet World Air Panas Pedas
         -  Kuala Pilah
         -  Kompleks Kraf Negeri Sembilan
         -  Rembau Kristal
         -  Homestay Kampung Pelegong
         -  Muzium Tentera Darat
         -  Istana Diraja Seri Menanti
         -  Jelita Ostrich Farm

            TEMPAT MENARIK DI MELAKA 

         -  Kota A Famosa di Bandar Hilir
         -  A Famosa Wonderland di A Famosa Resort
         -  Animal Safari Wonderland di A Famosa Resort 
         -  Cowboy Town di A Famosa Resort
         -  Medan Samudera : Pusat Ole-Ole Melaka
         -  Melaka Wonderland Water Theme Park
         -  Melaka River Cruise
         -  Menara Taming Sari
         -  Supermarket Mahkota Parade
         -  Bangunan Stadhuys
         -  Masakan Baba Nyonya
         -  Menaiki Beca Berhias Melaka
         -  Jonker Street
         -  Bandar Hilir
         -  Melaka Sentral 
         -  Melaka Parade
         -  Ikan Bakar Umbai/Alai
         -  Restoran Tu Dia Bom Sup Utara
         -  Makam pahlawan Melaka
         -  Muzium Samudera 
         -  Muzium Bahtera (Muzium Kapal)
         -  Perigi hang Li Po
         -  Perkuburan Belanda
         -  Taman Budaya Melaka
         -  Zoo Melaka di Ayer Keroh
         -  Taman Mini Malaysia di Ayer Keroh
         -  Taman Buaya Melaka
         -  Kampung Morten (Rumah Merah)
         -  Hutan Rekreasi Tanjung Tuan
         -  Dataran Pahlawan
         -  Pahlawan Walk (kedai ole-ole)
         -  Taman Burung
         -  Kedai Cendol Jam Besar
         -  Coconut Shake Pantai Klebang 
         -  Pantai Klebang
         -  Tanjung Bidara 
         -  Pusat Archery di Mahkota Parade
         -  hotel bajet di Melaka  : Dream Hotel

            TEMPAT MENARIK DI JOHOR

         -  Pantai Harbour
         -  Danga Bay
         -  Zoo Johor
         -  Gunung Ledang
         -  Desaru
         -  Air Terjun Kota Tinggi
         -  Bazaar Karat
         -  Rawa Steamboat
         -  Hutan Bandar
         -  Mersing
         -  Pulau Sibu 
         -  Johor Premium Oulet (JPO)
         -  Legoland
         -  Puteri Harbour (Hello Kitty Town)
         -  Pantai Air Papan Mersing
         -  Telok Mahkota
       
            
TEMPAT MENARIK DI SABAH
         -  Poring Hot Spring
         -  Pedas Rafting
         -  Tanjung Simpang Mengayau
         -  Gunung Kinabalu
         -  Pulau Sipadan
         -  Taman Bukit Tawau
         -  Persisiran Trausland
         -  Bukit Payong
         -  Kinabalu National Park
         -  Kolam Air Panas Ranau
         -  Pulau Mabul
         -  Rumah Terbalik
         -  Desa Cattle (ladang lembu mesilou)
         -  Sepilok
         -  Pulau Silingan
         -  Lok Kawi
         -  Tagaluanti
         -  Sabah Tea

             TEMPAT MENARIK DI SARAWAK
        
         -  Bandar Kuching
         -  Kampong Budaya Sarawak
         -  Sri Aman (pesta benak)
         -  Gua Niah Miri
         -  Taman Negara Bako
         -  Jong Crocodile Farm
         -  Kedai Kek Lapis Dayang Salleh
         -  Gua Mulu
         -  Taman Awam Miri
         -  Miri Luak Esplaned
         -  The Grand Old Lady

             TEMPAT MENARIK DI  KUALA LUMPUR / SELANGOR

         -  KLCC      
         -  KL Tower     
         -  I-City Shah Alam
         -  Pusat Sains Negara
         -  Supermarket Pavilion
         -  Menara Tinjau
         -  Aquatic KLCC
         -  Bukit Melawati
         -  Kg. Kelip-Kelip
         -  High 5 Bread Time Museum
         -  Batu Caves di Gombak
         -  Sunway Lagoon
         -  Taman Botani Shah alam
         -  Pulau Ketam
         -  Bagan Lalang
         -  Mine's Wonderland
         -  Wet World
         -  Desa Waterpark
         -  Sungai Gabai, Hulu Langat
         -  Gold Coast Morib Resort
         -  Golden Palm Tree Resort
         -  Jalan TAR (Tunku Abdul Razak)
         -  Tanjung Harapan
         -  Tekala Waterfall

" tak perlu ke luar negara untuk melancong kalau bajet tak banyak,
dalam negara pun banyak tempat-tempat menarik! "

Tidak dinafikan Malaysia mempunyai pelbagai tempat menarik untuk kita kunjungi bersama ahli keluarga. walaupun anda mempunyai bajet yang sedikit anda tetap mampu melancong. jika pandai menyusun dan merancang awal perjalanan cuti-cuti anda.


p/s : jom baca lagi entry terbaru saya di ----->  Halaman Utama Jaakechik Corner 

40 comments:

  1. banyaknya tempat menarik :D jom cuti2 Malaysia :D

    ReplyDelete
  2. cuti-cuti malaysia...nak ikutkan banyak lagi ni tempat yang best kat malaysia, yang saya belum sampai..

    ReplyDelete
  3. wahhhhhhh. byknye tempat menarik! byk lagi yg belum diterokai. ;)

    ReplyDelete
  4. wahhh besnye . tak sgke lux byk kan tempat tuk melancog . lps nyh nak pegi perak lahh . mcm bes je . hihi :) jommm poie melancong :)

    ReplyDelete
  5. tak sabar nk tahu siapa pemenang nye! hehe

    ReplyDelete
  6. tengok senarai tempat sis jaa bg ni, rupenye banyak lagi tempat yg x penah pegi. hehe. melanconglah dalam negara.

    ReplyDelete
  7. yup , melancong kat dalam negeri je , semua ade :)

    ReplyDelete
  8. wah...mcm2 ye..info yg menarik juga..perak tu ada lagi sebenarnya..hihihi

    ReplyDelete
  9. salam kenal..

    tak semua lagi dapat jelajah..

    ReplyDelete
  10. waaaa ... banyaknyee !!
    tak sangka sebanyak ni ? kak jaa nak pergi yg ne satu ?

    heheh ,

    ReplyDelete
  11. ada eh jaa pantai bisikan bayu kat kelate? kt mana?

    ReplyDelete
  12. wah.. jom jejalan.. jom jom jom.. mmcm besh jerr

    ReplyDelete
  13. awak, nak betulkan satu benda ni, yg kat sabah tu bukan tanjung simpang mengagau, tapi tanjung simpang mengayau laa, awk typo kott. hehe =)

    ReplyDelete
  14. banyak,banyak tempat nk g ni nanti.. tp bujet kne ada baru la syok nak jalan2 ;)

    ReplyDelete
  15. kat johor ade mersing lagi..pulau sibu, pulau tioman..hehe~

    ReplyDelete
  16. yela kan.. kat melaysia negara tanah air kita ni pun byk tmpt2 menarik..kata org, chowkit pun x lps lg ni kan nk pegi smpai luar negeri..haha...

    ReplyDelete
  17. lama xjalan2....dh ade senarai nie...pilih jelah..hihi

    ReplyDelete
  18. banyk juga ea tempat2 yang menarik yang ckj tak tau.. :)

    ReplyDelete
  19. kumpul duit byk2 bole laa pegi olidei ^^

    ReplyDelete
  20. Negeri sembilan di
    Istana seri menanti
    muzium n9
    restoran warisan
    batu kikir
    gunung angsi

    ReplyDelete
  21. Di negeri sembilan trdpt tmpt menarik yg jrg org pergi..
    Mcm istana seri menanti
    muzium.n9
    restoran warisan
    batu kikir
    gunung angsi
    dan kehidupan suasana kampung di minang

    ReplyDelete
  22. Mana2 pun boleh..ada duit suma jd..
    Kalu x de,ape pun x bole...
    .

    ReplyDelete
  23. Tempah sejarah islam..kalau ada bolehh share i.e kg tok kenali d kelantan

    ReplyDelete
  24. salam kak tnya nak tanya klu kat PD ada x hotel@ homestay yg x agak ekonomi harga sewanya...

    ReplyDelete
  25. @Shamsudin Saleh insyaALLAH coming soon saya akan update. :)

    ReplyDelete
  26. @kizan maaf yang tu saya kurang arif benornya. cuba akak carik dan book melalui agoda. kat situ ada byk pilihan. :)

    ReplyDelete
  27. @Chic Na dia di besut...huhu.. alik tganu doh benornya. kira tgh2-sempadan! haha...

    ReplyDelete
  28. Wahh ~ Rajinnya akak .
    Terbaeeek ! (y)

    ReplyDelete
  29. tumpang lalu...if sesape berminat nk stay kat golden palm tree dgn harga serendah Rm350 boleh lh msg or call sy. 012 2208140.tq

    ReplyDelete
  30. Suka sekali saya ke malaysiaa .. Hampir sbulan skli saya ksna.. Hampir semua tempat saya singgahi... Top deh,, makanannya saya suke,, nd tempat shopping ok" lah.. Pusing" ke malaysie,,

    ReplyDelete
  31. Banyaknya tempat menarik.. Jom bercuti!!!



    http://www.homestaykulim.net
    Homestay Kulim Murah dan Selesa

    ReplyDelete
  32. Bagus kerana menyenaraikan lokasi menarik.

    ReplyDelete
  33. Walaupun tinggal kt Srwk,smua tmpt ya sik prnh prgi lgi. Hehe

    ReplyDelete
  34. i have no idea nk bercuti kat mane.mane la yg best.any idea????huhuh

    ReplyDelete
  35. sis pembetulan...kat perak tu bukan gunung lay tapi gunung lang typo kot..hihi
    then kat penang banyak lagi yang ad contohnya advance (tempat lasak) ayer itam dem, mengkuang dem, teluk bahang dem,

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Buku Denaihati