12 August 2012

Di restoran kengsom


salam. kalo semalam jaa cerita pasal berbuka di restoran terapung pantai sri tujoh, dan 2 hari selepas itu jaa  berbuka di rumah mak jaa dan di rumah mertua. semalam berbuka di Restoran Kengsom pulak! hehe. lama betul dapur umah jaa tak berasap! (pemalas...)

 iskkhh..dia pon pakai merah ler pulok!

tapi kali ni istimewa sedikit! sebab majlis berbuka bersama semua rakan office. kitorang booking 2 meja di restoran nie. mula2 nak booking meja di New Horizon Garden, tapi sudah penuh di booking until malam raya. terpaksa la mencari yang lain.

kitorang makan ngan senang hati, sebab fikri tido jer...hehe.

selepas survey bermacam restoran, semua sebulat suara memilih restoran kengsom yang berhampiran tesco. restoran kat sini baru jer buka. ada satu lagi di wakaf mek zainab. jaa belom penah makan sini. 1st time datang. jom tengok menu!

           1.  siakap masak kengsom (asam pedas thai)
           2.  butter prawn
           3.  sotong cili kering
           4.  daging blackpepper
           5.  ayam mongolia
           6.  kailan ikan masin
           7.  2 jag air sunquick    
           (untuk 6-7 org makan : RM158.00) <-- cer teka mahai ke murah?

ni ler menu semalam.... 


no. tel restoran ini : 012-9214474 / 014-8298620. 

bawang, cili ngan daun kari jer banyak, harap mahal sajooo!

menu macam best, tapi kebanyakan nya diletakkan daun kari. terasa cam nasi kandar pulok. hukhuk... (banyak songeh!) dalam banyak2 makanan kat atas tu jaa nak bagi 5 bintang kat kengsom ikan! fuuhh memey sedap...terangkat....super duper best! cukup 'kaw' masam dan pedasnya. yang lain biasa2 ajaa...hrmm....

jenjalan tengok rege, terus blahhh! hehe.

after berbuka, geng yang boleh sembahyang terus ke surau tesco, yang lain merendet utk shopping window shopping...tengok jer tak shopping pon... BONUS dah licin katakan... lalala..... ^_^  jalan2 sambil berputih mata... hoho! cian aii tau...

sesudah berlenggang dalam tesco, agak2 perut dah kembali kosong terus pakat drive ke Jalan Yaakubiah pulak untuk misi seterusnya.... misi makan colek di Kedai Bawah Pokok Kekuk! hehe. perut cap tong drum gini lerrrr..... diorang ler... jaa layan siket2 jer... nama sebenar kedai tu tak tau laa pulak jaa apa benda. tapi memang itu la nama glamer nya kalo di kelate...

kitorang betul2 amik meja di bawah pohon 'kekuk' !

ramai giler orang kat kedai ni, maybe sebab ada aneka colek kot. jaa pon 1st time datang sini, member ofis yang suggest. kira ok gak la..sedapp... rege pun ok... untuk colek campur 6 orang makan termasuk air RM43.00. kitorang makan 8 orang, cuma order tu di skipped siket, sebab sume still kenyang lagi..

'pokok kekuk' ni kalo di kelate ada jugak yang panggil buah ceri. bukan ceri yang betul tu, ceri kampung la..kiranya. nak tau camana rupe buah nya tengok sini. kalo sebelah luar entah le menatang apa yang korang panggil..hehe... tak sempat ler pulok aii nak kaji... ngeee....



klik like kalau suka.

18 comments:

  1. amboih kak jaa..terliur la tgk byk btol menu tu..heheh.. dah macm siri jalan2 carik makan versi buka puasa lak,heheheh

    ReplyDelete
  2. uiyooo..manyaknye makan. hehe. colek tu ape sis jaa? ^^

    ReplyDelete
  3. new horizon meme penuh sokmo...hihi...

    ReplyDelete
  4. classmate sekolah cik na buat gathering kat new horizon semalam. sbb tu penuh. huhu.. tp cik na tak join atas sebab2 tertentu.

    dimanakah restoran pokok kekuk itu? huhu..

    ReplyDelete
  5. best nye, pas mkn g shopping, adoi, bila la nk keje ni, nk g jln2..haha ^^

    ReplyDelete
  6. 158 tu kira murah gak lah 7-8 org makan~ kan?

    ReplyDelete
  7. best nyer..meriah..juadah pun sedap nampaknya...

    ReplyDelete
  8. kali pertama dgr menu ayam mongolia, huh...

    ReplyDelete
  9. wah, bestnya lauk3 nyer..
    hehehe.. dah lame x buke pose ngn kenkawan

    ReplyDelete
  10. seronoknyaaa
    meriah juadah .. macam2 jenis
    ayam mongolia ?? errrrrr sedap ke dik ???

    ReplyDelete
  11. byk juadah pelik2 ni..hihi...nnti nk tnya mak la! haha.. jaa dah dpt lom details header deqla nk tu?

    ReplyDelete
  12. meriah lauk mcm2..hehe..comel ank kak jaa fikri:) hikhik

    ReplyDelete
  13. terliur tgk makanan2...!
    nampak sedap semuanya..!

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...