Pages




31 August 2012

resepi kengsom ikan ala thai!

kengsom ikan tenggiri! (asam pedas versi thai)

salam hari jumaat yang indah untuk semua! hari ni, dah ada idea nak masak ke? meh jaa nak share resepi kengsom ikan yang mudah. yang dah pandai, duk diam2...yang belom pandai...meh cuba masak kengsom meh.....

resepi ni, turun temurun dari mak jaa. mak jaa asal dari pattani thailand. opkos dia memang sifu dan master chef dlm masakan thai. dan memey konfem dia boleh faham dan pandai bercakap dan menulis dalam bahasa thai tau! anak2 jer tak pandai...huhu.....meh tgk resepi :


              resepi kengsom ikan
                       
                       *  1/2 kg ikan ( apa2 ikan pon boleh )
                       *  5 bawang putih
                       *  10 bawang merah kecik
                       *  2 btg serai
                       *  1.5 inci lengkuas
                       *  1 inci kunyit
                       *  10 biji cili padi
                       *  air asam jawa
                       *  1 sudu kecik belacan
                       *  sayur kangkung / k.pjg / nenas / btg keladi
                       *  2 keping asam

                cara nak masak :
                
                1.  blender semua bahan2 diatas, kecuali asam keping dan sayur!
                2.  rebuskan semua bahan bersama 2 gelas air. 
                3.  masukkan garam, gula, perasa dan asam keping.
                4.  masukkan ikan. biar sampai ikan hampir masak.
                5.  masukkan kan sayur kankung.balance kan rasanya.
                6.  siap dan boleh dihidangkan! selamat mencuba.....


related post about recipes :

19 comments:

  1. WAH NAMANYA UNIK..TENTU SEDAP NIE..TAK PERNAH RASA LAGI...WALAU MAMA ORANG UTARA GAK....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kengsom ni dari thai la sis, that why ramai yg x tau.... kalo gi kat restoran masakn thai ada la mende nih.

      Delete
  2. Replies
    1. amboi kalo bab error typing laju jer kan? hehehe. btw, tengkiu. x perasan td . nak cpt!

      Delete
    2. okei, jika td kengom, skang kengsom plak.. btw kengsom tu ape? serius korn taak tau....

      Delete
  3. nampak mcm sedap tp cik na tak makan ikan. next time resepi ayam plisss. huhu..

    ooo mak jaa asal pattani patutla terror masak. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaaaaaa. chic na tak mkn ikan ehhh? slalu dgr org tak mkn ayam je. hee.

      Delete
  4. oow, boleh ltak kangkung jugak eh sis jaa. hehe. slalu ltk keladi je. lps ni bole try :)

    ReplyDelete
  5. wah wah wah...nmpk sedap..boleh lah try...nyum2..

    ReplyDelete
  6. ya ampun..! melejeh2 tau air liur tgk resepi jaa ni..!

    ReplyDelete
  7. sedap la kak jaa, dah sehari xmakan nasi ni bila tengok lauk tu cam sedap je..

    ReplyDelete
  8. wahhhh..nmpk sedap ni..boleh cube ! heehe

    ReplyDelete
  9. nampak sedap dan macam kne mintak ma tolong masak ni! :)

    ReplyDelete
  10. tiba tiba rasa nak mkn nasik... ada nasik x? lapor ni

    ReplyDelete
  11. mcm singgang la jugak kan cume ade sayur. ;)

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...