kelab blogger ben ashaari, KBBA,

07 September 2012

Padpet ayam


salam dears! kalo hari tu jaa share resepi kengsom ikan. hari ni jaa nak share resepi padpet ayam pulak. hehe. resepi ni di request oleh blogger --> INI. kebetulan memang pic utk resepi ini dah lama ada dalam draf, so jaa terus update jer la...hehe...
resepinya sama sahaja dgn resepi padpet belut yg jaa share dulu....
resepi mudah, step by step. fresh dari kuali. hehe.


            
bahan-bahan :

                   1/2 ekor ayam (potong halus)
                   8 bwg putih, 2 bwg merah
                   3 btg serai, 1 inci lengkuas, 1 inci kunyit
                   10 cili padi, 5 cili kering
                   1sudu kecik belacan
                   (blended semua bahan atas ni)

                   bahan-bahan lain :
                   air asam jawa
                   5 helai daun limau purut
                   kcg panjang atau bunga kobis

       
     cara nak masak :
                  
                  1. tumis semua bahan blend sampai garing, buh air asam jawa.
                  2. letak garam, gula dan ajino dan 1/2 cawan air.
                  3. masukkan ayam, masak sehingga kuah menjadi sedikit kering.
                  4. letak kcg panjang/ bunga kobis dan tabur daun limau purut.
                  5. baiki rasa masam, masin dan pedas, tutup api.



related post about recipes :


23 comments:

  1. padpet? kalo paprik tu tau la..hihi..boleh try ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. paprik tu yg kena letak sos tiram..yg ni lain..hehe...

      Delete
  2. Replies
    1. hahahaa..padpet tu nama masakan tu la..thai mari la korn..hehe

      Delete
  3. kriuk..keriuk perut ni bila baca entry jaa ni..lapo jadinya..!hihihihi

    ReplyDelete
  4. sedapnya... pandai jaa masak....
    papdet x pernah dengar... paprik biasa laa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 masakan tu berlainan tau. paprik letak sos tiram, yg ni kena menumis..hehehehe.

      Delete
  5. yayyy.. esok boleh buat. ooo padpet eh namanya. sesuka je cik na bg nama paprik kuning. huhu..
    tq so much laling. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaa gi umah chic nanti jgn lupa buat tau..hikhik

      Delete
  6. pergh.. terliur tengok padpet.. err.. haha

    ReplyDelete
  7. terbaikkkkkk. cmpk je dlm kuali kan. ;)

    ReplyDelete
  8. pestim dgr nama resepi ni....boleh lor cuba hari ni...hehheh

    ReplyDelete
  9. pestime dgr mskan ni sis jaa. lps ni kompem try. tgok chic na pon buat cm yummmy je. hehe

    ReplyDelete
  10. Nak bookmark resepi ni...sedap ni...

    ReplyDelete
  11. memang sedap resepi nie..thanks..;-)

    ReplyDelete
  12. Padpet ni adalah favourite saya hihihi. dan juga merupakan masakan pertama yang saya cuba buat sendiri resepi my mom dan berjaya yesss.

    ReplyDelete
  13. nak try la
    su amik resepi ye jaa.. tenkiu berkongsi

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...