kelab blogger ben ashaari, KBBA,

23 September 2012

tomyam MAGGI KETAM


maggi ketam sedap, maggi ketam di wakaf bharu, megi ketam, maggi ketam, resepi maggi ketam, maggi ketam tom yam, ketam tomyam, maggi ketam yang sedap, harga maggi ketam

Assalamualaikum!

lama jaa tak berkongsi resepi kan? lama la sangat! haha. entah-entah ada yang jemu ngan resepi yang mengarut tu kan...ekeke. tapi jaa suka, bila tahu ada yang mencuba resepi yang jaa penah kongsikan tu...

             chic na dah berjaya try 2 resepi jaa padpet ayam dan ayam rebus !
             cik kay jue pun sudah berjaya buat puding gula hangus !
             kawan2 jaa di fb pun ada yang bagitahu ada try resepi kengsom ikan !
             aii bangga tauu.... yeppi...

tipu kalau kata tak suka bila ada yg guna resepi kita kan? at least tak sia-sia dengan apa yang jaa tulis tu. ilmu yang ada walaupun siket, kalo tak di share tak ke rugi namanya? hekhek! ayat nak menyedapkan hati ler tewww.... peace yo! jgn marah ek?

Hukk..alohh! panjang pulak mukadimah nya! niat asal nak share resepi dah melencong ke membebel pulak! sudah! sudah...meh kita teruskan kelas masakan kita! hari ni dgn menu yang lebih senang, budak tecik yang duk tadika pon buleh buat tau... (penipuan berlaku disitu. hiks!)


RESEPI MAGGI KETAM TOMYAM

alahai ko jaakechik, takdak menu lain dah ke?
takdak khasiat langsung lah....aper kelass masak megi?
huhu..jgn korang mengata tau..tak baik. 
wat dosa kering jer. ape kata gi beli maggi ngn ketam
and jom masak sekarang
nak tgk ada khasiat ke tak menu aii nih...hehehehehe

BAHAN-BAHAN

              1 paket maggi perisa tomyam (brand ruski pon ok!) 
              2 ekor ketam nipah saiz sesuka hati korang
              1 biji telur 
              1 keping daun limau purut
              1 batang serai (ketuk)
              1-2biji cili padi
              sedikit perahan limau nipis
              sedikit sayur (jaa letak bunga kobis ngn tomato)

CARA NAK MAKAN MASAK

          1. rebus segelas air, bubuh ketam yg dah potong dua.
          2. bila ketam masak, letak segala bahan lain bersama perencah megi.
          3. pastu siap....buh dlm mangkuk and ngappp jer ler...hehe!


seeloknya guna ketam nipah tau, ketam batik / ketam bunga kurang sedap! dan kalo kuah hampir kering, pandai2 tambah air yer dan kalo tak masin tambah ler garam siket. okeyy. takkan tu pon nak diajar? ekekeke... jgn marah tau..jaa gurau2 jer.... T__T



P/S : nak lebih sedap? letak 1 sudu pes tomyam adabi. gerenti terangkat habis! 


for more recipes ---> CLICK HERE
suka resepi ni? klik like laaa.....

34 comments:

  1. menyelerakan... tapi susah nak dapat ketam kat cni... kadang2 je ade.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke... kat sini mudah nak dpt ketam nipah ni, cuma mahal laa...1kg RM30-35

      Delete
  2. wow.. warna ketam tu menggoda. ni tak leh try la coz sume kat rumah cik na allergic seafood. dapat tengok pun jadilah. huhu..

    suka la jaa share2 resepi sbb selalu dgr mak bebel pening nak masak apa. at least boleh try resepi baru. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best ketam tu chic na..hee..rugi la xleh mkn ketam...seluruh family jaa memey sukoo mkn ketam... jaa share resepi2 mudah jer. hok lain xreti doh la..haha

      Delete
  3. Replies
    1. saiz kecik jer tu...dlm gmbr jer nmpak besar.

      Delete
  4. serius,,sangat nampak sedap ni.....tapi x de ketam la,,,huhuhu....nanti nak tery lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdak ketam...buh udang pon ok jer...hehe... jadik maggi udang...kikiki...

      Delete
  5. Ketam nipah... sedap ke.... bukan ketam ni hidup dua alam ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cer google ler kalo nak tau kebenaran ttg ketam nipah ni... kalo xleh mkn, takkan sy makan kot!

      Delete
  6. Slm...bestnye megi ketam Jaa. Bleh x akak nk msuk bloglist Jaa (kata lainnye xchange link :-)) Ni blog akak http://sofiesyacollection.blogspot.com. Follow skali yea. (Akak ore kelate jgak ;-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. kot yer pon follow ler kita dulu, sblom suruh org follow huhu.. (maaf kalau terkasar)

      Delete
  7. waaahh...cm sedap jer... nk try lah...

    ReplyDelete
  8. mee law mkn neh mulot gatal ad besor kaki .. haha . alergic !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo yo ko? rugi la...ketam ni isi dia sedap dari udang tau...heee

      Delete
  9. Menarik ni.. Boleh cuba ni... Janji ada resepi boleh buat ni

    ReplyDelete
  10. walaupun pun makanan tak berkhasiat tetap sedap...
    kita paling suka maggi...tapi xleh makan banyak..huhhuu..
    nanti pinggang meragam

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu maggi ni sedap..tp xboleh amalkan selalu jer...rosak buah pggng.

      Delete
  11. Replies
    1. mai la makeyy..ado lagi ni..tp gak kuah jah laaa...kuikuikui...

      Delete
  12. hai awok dio tuh.
    sesi masok2 nah..xajim lg try make megi ketam.kan dgr kabar soho nah megi ketam di klate..tp,xajim make lg.sob3x
    terimo kasih follow:)
    follow sini doh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak beli mahal sgt...so masak sndiri jah la...jimat! hehehehe.... sedap srupo tulo yoo jer... hahaha

      Delete
  13. adoii..
    syg nya nk masak ketam ngan megi tu..rs cam rugi je ketam yg sedap tu masak ngan megi..hahaha boleh camtu?
    dah org bg resepi cakap byk lak kan.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak la kasi sedap sikit....konfem la xkan rasa syg...

      Delete
  14. wahh tgk ketam ni yg tak tahan ni..aduhhh

    ReplyDelete
  15. tgk ketam tu gerun plak..besar2 gak..hahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak besar mana lagi tu...ketam ada yg lagi besar..ni saiz s...

      Delete
  16. aduhaiii. serasinye kite. huhu. baru je smlm mkn megi tomyam. tapi takde ketam la. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehee..ye ker dear? kebetulan ler tu kan..

      Delete
  17. I duk godek2 gamabr makanan cari idea nak masak apa, sila tulis resepi banyak2 lagi, kalau kami tak cuba sekali pun, kurang2 boleh bagi idea ;) and buat tatapan perantau macam saya ni huhuhu.

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...