kelab blogger ben ashaari, KBBA,

05 October 2012

10 FAKTA MENARIK TENTANG KELAHIRAN



10 FAKTA MENARIK TENTANG KELAHIRAN


1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.


2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.



Sumber : facebook
jgn lupa klik LIKE and SHARE ya!

12 comments:

  1. banyaknya pahala yang dapat, untung jadi orang permpuan ni kan.

    ReplyDelete
  2. menarik. 20 tulang dipatahkan? sakit tak jaa first time bersalin? :)

    ReplyDelete
  3. SubhanaALLAH..betapa mulianya seorg ibu..
    ALLAH sentiasa muliakan ibu...

    nice sharing jaa..

    ReplyDelete
  4. kawan itah ada cerita pengalaman dia time beranak..lepas je dengar huhu macam tak nak kawin pun ada..takut la detik2 nak bsalin ..

    ReplyDelete
  5. huhu. saket woooooo patah tulang.

    ReplyDelete
  6. sbb tuhlah syurga di bawah telapak kaki ibu=)nurul yang num5 tuh..masa merah pecah air ketuban..tgk2 dah 5cm..tapi awal pecah.masa sofia 9cm baru pecah..tapi sofia masa 5cm kuar darah+lendir

    ReplyDelete
  7. untungnya...bila la nk rasa mcm ni...huhuhu

    ReplyDelete
  8. fakta yg menarik..
    tenq share:D
    ni yg buat tak sabar nak pregnant ni ;D

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...