kelab blogger ben ashaari, KBBA,

12 October 2012

Ada cacing dalam perut?


dua tiga malam ni fikri kurang sihat…. ~tu yang jaa jarang bw. selalu sangat meragam… nak tido kena kita duk tepi dia. kalo tengok kite takde dia nangis, kita nak ukk ukk pon payoh!


nak tido amat payoh, golek kanan, golek kiri, huhu

semalam pulak dlm kul 11 badan dia panas betul, kesian! nak tido pon tak selesa. pastu ada muntah-muntah. ingat nak bawak gi klinik bila bangun pagi tadi, tapi bila pagi jer… uikk… dah tak demam laa…sejuk jer badan. Ajaib!


baby tido menonggeng petanda cacing ke?

dia biasa akan muntah bila lepas minum susu or makan. korang rasa ada cacing ke dalam perut dia hah? Orang kata bila dah nak umur setahun, baby akan kena cacing. Cacing tu duk bergediks2 dalam perut. that’s why dia tak leh nak terima makanan. Di akan rasa mual dan akan muntah, yer ker gituu ehh?


ada yg syor suh bagi fikri zentel (ubat cacing) ~pic cilok dari sini
tapi jaa nak tggu dulu, kalo demam tu dtg balik...nak gi klinik laa....
bila doktor suh bagi bru jaa akan bagi dia mende tu

 


30 comments:

  1. aalolo.. comel nyo fikri ni,,siye ko dio,,
    kecik2 dulu, suka sgt mnum ubat cacing, manis,,heehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la siye sgt bila anak x sihat ni, sekaki jah nga kito... nak manjo2 jah...

      Delete
  2. aik.. malam2 je demam eh. better g klinik dulu dptkan nasihat doktor. cepat sembuh fikri. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah pasal. x berani nk bg ubat kokse2...

      Delete
  3. ala.. kesian dia...

    orang tua2 cakap kalau budak tdo menonggeng maknanya ada cacinglah dalam perut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaa pon ada dgr gak gini, x tau ler betul ke kebetulan

      Delete
  4. baik mintak doc check dulu jaa before bagi ubat cacing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, jaa pon mmg tak berani nk bagi tanpa nasihat doktor ni.

      Delete
  5. tak blh sesuka hati gak bg kan.baik check dr dulu.sian la baby ade cacing ni.tak selesa dia kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. skang ni selalu sgt meragam.... jadik terlebih manja... nanges sokmo!

      Delete
  6. hop fikri cepat sembuh :)

    p/s :: ika balik raya nie. hahaha.tp kejap je la T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengkiu ika! xper ler kejap pon moga ada rezki kita utk jumpa. xkira la bila2 pon...hehe

      Delete
  7. hehe teringat hana masa kecik2 duu. mak hana kata cacing akan masuk dalam perut bila xpakai kasut masa main luar rumah. masa tu kan budak lagi. hana terbayang cacing tanah tu masuk melalui tapak kaki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la mcm jaa selalunya akan bayang gitu lah... hahaha.... sbb org tua marah kalo x pakai selipar kan? so, dia ugut ler mcm tuh! ekekekee

      Delete
  8. yeke petanda cam tu? haishh..odek ler teman tahu...hihi... comel lak nengok dia nonggeng cam tu..haha...

    p/s : cer tgk entri deqla yg seblm..ada mention nama kamu dear.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..jaa pon nak tgelak tgk pic tuu..lucu! mesti dia malu bila tgk besar esok2 kan? ekekeke...

      p/s : hai akak manis...phewww!! ahaks!

      Delete
  9. Keciannya ur baby.. ena memang sedih tengok baby2 ni sakit.. semoga cepat sembuh.. maybe ada cacing kot.. kalau getting worst, jumpa doktorlah... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengkiu ya ena! jaa akan gi jugak nanti....

      Delete
  10. ada dgr jgak kalo baby tdur menunggeng mcm tu sbb cacing tp x tau la btul ke tak sbb xde pengalaman kan.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaa pon ada gak dgr. tapi xtau la betul ke tak..hehe

      Delete
  11. ciannya fikri..tp ubt cacing zentel ni mmg bgus,d percayai sejak dlu lg..hope fikri cpt sembuh.Keberangkalian cacing 2 memang ada rsanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah jaa pon x biasa guna. mySIL yg suggest. btw, tengkiu ya!

      Delete
  12. agak nyer lah..bawak klinik lah cek...

    lagi puas hati..

    ReplyDelete
  13. saya pun tak tau...mia dah dibg ubat cacing umur 2 tahun dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaa belom penah lagi bagi kat fikri. next week umur dia da cukup 1 year dah.

      Delete
  14. mcm mana keadaan fikri sekarang jaa...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. skang ni ok gak laa... btw, tengkiu ya ciknur!

      Delete
  15. ololooo. kesian nye dieeee. cepat sembuh ye. :)

    ReplyDelete
  16. mmg tido menonggeng2 kata org ada cacing..nurulplak risau sbb teringat merah tak mknlagi ubt cacing..kena g beli cepatni

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...