kelab blogger ben ashaari, KBBA,

10 October 2012

anak luar nikah, salah siapa?


budaya seks sebelum kawin makin menjadi-jadi
banyak kejadian mengandung luar nikah berlaku pada remaja
isu pembuangan bayi pon banyak terpampang dalam akhbar

siapa harus dipersalahkan?
remaja? pasangannya? ibubapa? family? masyarakat?
atau kecanggihan dunia dan teknologi  yang bersalah?


entry jaa kali ni
bukan nak suruh anda menunding jari pada sesiapa
tapi jaa nak ajak semua orang berfikir tentangnya
jangan pandai nak tunding jari sahaja
kena pandai mainkan peranan diri kita sendiri juga sebagai
seorang anak, ibubapa, masyarakat dan
peranan kita sebagai seorang Islam



~ hope, sama-sama renungkan ~

23 comments:

  1. semua memainkan peranan yg penting..

    ReplyDelete
  2. umm..betoix2..semua kena mainkan peranan masing2x..budaya jaga tepi kain orang lain kena ada ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. tp budaya jaga tepi kain skang dah makin bkurg sbb ramai akan bgaduh sesama sdiri kan?

      Delete
  3. zaman sekarang kan.. remaja2 ni bahaya kalau tidak dikawal secara mentaliti cemerlang. emmm

    ReplyDelete
  4. betul kata jaa tu, sama2 kita renungkan dari mana silapnya..

    ReplyDelete
  5. semua pihak kena mainkan peranan.kalau masing2 tundingkan jari salah kan pihak tertentu xselesai maslah..

    ReplyDelete
  6. bukan salah 1 pihak je, bergantung pada situasi dan keadaan yang berlaku... so, xleh nak tunding jari pada 1 pihak je kot... hehe

    ReplyDelete
  7. kalau mak bapak dy dah ajar betol2 tp dy yg galok jugak taley nak buat ap dah. taley nk salahkan mak bapak jugak. sbb diri sendiri yg nak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo mak dah ajar, anak ttp galok tuu..tggunjwb diri sendiri la pulak kan?

      Delete
  8. kalu raso nk tohok,baik v sayo,lamo doh braso nk dkung budok kecik,kalu hok haram semeta jah lekat,kalu hok halal puah usaha xcekat blh lg,hmm redho.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf tnya, cikji brapo lamo doh kawin? nasihat jaa jgn putus asa tau, jaa sendiri pon 3 tahun kawin baru dapat anak!

      Delete
  9. renung renungkan...mmg semuanya kena mainkan peranan

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga entry ni bagi manfaat pada semua...

      Delete
  10. salah didikan si ibu...hurm...realiti dunia sekrg..

    ReplyDelete
  11. semua ade peranan.tak boleh nak salahkan sapa2.tapi of course la peranan utamanya still dari ibu bapak kan

    ReplyDelete
  12. x boleh slhkan org lain kan. sme2 pk :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...