kelab blogger ben ashaari, KBBA,

13 October 2012

fikri terkena rotavirus?


salam dears. semalam jaa tak bersiaran. so, terima kasih pada semua yang berkunjung ke jaakechik corner. before tu jaa nak mintak maaf jaa tak sempat terjah lagi blog korang. fikri kurang sihat sekarang. masa jaa untuk blogging pon menjadi terhad. jaa syak ada cacing dalam perut.

makanya semalam jaa bawak fikri ke klinik. dalam kul 9.15 kitorang bertolak. memula ingat nak gi klinik ikhtiar di wakaf che yeh tapi masa otw tu baru teringat yang semalam hari jumaat. hari cuti bagi kelantan. klinik swasta biasanya banyak yang tutup. 

so, sepanjang jalan duk melilau cari kot ada klinik2 yg bukak. dari cabang empat ke wakaf bharu ke pasir pekan. lastly terjumpa klinik nawi di jalan dusun muda k.bharu, berdekatan restoran sedap dok dek and haza bistro.

klinik nawi kota bharu, klinik di kota bharu, rotavirus, punca rotavirus, apakah rotavirus,

dalam pukul 10 gitu kitorang sampai. doktor pun dah bersiap kuar bilik and nak balik dah. katanya dah nak tutup. tapi dia check gak fikri. dia check dada ngn belakang fikri guna stetoscope (ye ke eja ginih?) 

antara perbualan kitorang semalam :

     doc : ada apa?
     en.suami : anak muntah-muntah.
     doc : jgn bagi pape makanan yer. bagi minum susu jer pasni.
     en.suami : masalahnya bila minum susu ler dia akan muntah.
     doc : kalo mcm tu jgn bagi susu, bagi air putih jer.
     doc : kalo dia nak susu jugak buat kasi cair siket (kurgkan susu tepung)
     jaa : dia terkena 'cacing' ke doc?
     doc : bukan cacing. anak awak, kena jangkitan rotavirus rasanya ni.
     jaa : pastu camana ni doc? nak buat apa?
     doc : takpe ni benda kecik jer ni dia muntah2 saja. perkara biasa bagi baby.
     doc : dia ada demam ngan cirit birit tak?
     jaa : dia muntah sahaja. tak cirit. semalam demam kuat. mlm ni tak pulak.
     jaa : try doc check temperature dia.
     doc : eh, tak payah laa dia sihat tu...tak demam tuuu.. (boleh dia ckp gitu??)
     doc : kes biasa jer ni. takper lah nanti amik ubat kat luar ya.

klinik nawi kota bharu, klinik di kota bharu, rotavirus, punca rotavirus, apakah rotavirus,

masa kuar bilik doktor rasa betul2 tak puas hati. nampak jer perbualan banyak tapi percayalah hanya 3 minit sahaja masa kami kat dalam tu. betul2 sekejap. padahal takdak patient lain dah. very the tak puas hati cara dia wat check up. sekadar melepaskan batuk ditangga! check dada siket terus cakap rotavirus!

dalam 3-4 minit, zapppp...dia beri ubat :

klinik nawi kota bharu, klinik di kota bharu, rotavirus, punca rotavirus, apakah rotavirus,

ubat muntah ngn air garam perisa oren
lepas bayar RM30 kitorang kuar ngn hati yg bengang

F.Y.I fikri setakat ni sihat dan masih aktif main cam biasa jugak. cuma akan muntah2 selepas minum susu jer. dia takde cirit. masa balik dari klinik semalam dia tido. belom sempat lagi nak bagi ubat yg kat atas tu. hanya terjaga sekali dalam pukul 3 pagi. nak susu. tapi tak muntah sebab jaa buat cair.

sekarang ni dia masih tido. bila dia bgun nanti nak bagi dia minum ubat muntah tu. pastu bagi susu. kalo muntah jugak nak bawak gi klinik kesihatan bunohan laa pulak... dekat jer ngn rumah. nak konfem kan betul ke idok fikri kena rotavirus tuu.... was-was ngn check up kat klinik semalam.

jaa ada google pagi tadi rotavirus tu jenis menatang apa. so, dapat gak la sedikit info. jaa ada copy paste bulat2 info tu dan buh dalam entry ini 'apakah petanda dan punca rotavirus.' kalo korang nak tau ape kebenda rotavirus tu. gi la jenguk and baca ekk... baik gak utk pada yg ada anak.


p/s : doakan fikri cepat sihat yer, korang! hope dia tak kena rotavirus tuuuu!

28 comments:

  1. lorh, sabor jela, mmg sy pun sllu kena camtu..macm bosan dh jd doc kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia check ala kadar jer... kecewa betul!

      Delete
  2. salam sabtu jaa..penyakit pe lak tu,xnah dengar pun.doc ckp normal pd budak kecik.dat mean xbahaya la ek..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...salam sabtu jugak. kalo ikut info kat tenet tu cam bahaya gak. tapi ntahh ler... x konfem lagi nie...

      Delete
  3. hish,
    kes pemalas lah tu,nk kata org byk dah xde org pun..mmg x puas hati lah kalo mcm tu.bknnya lama pun kalo dia cek betul2 kan :)

    x pegi cek kat klinik lain ke Jaa?mintak je duit balik.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul2 kecewa dia check ala kadar sajoo..huhu...

      Delete
  4. macam malas nak check je doktor tu.. hurrmmmm... pernah dengar rotavirus ni masa belajar asasi dulu... nanti ena check semua buku medical diseases yang ena belajar... kalau ada, ena bagitahu serba sedikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. molek gak tu ena kalo ada info... jaa pon xtau gak. sajer jer google td..

      Delete
  5. Ish..ish..sapa tidak bengang kalau camtu,bukan minta free dia check-up.lepas ni jangan kesana lagi dear..hehehe.

    Hope si kecil cepat sembuh.amin~

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah! cam tak berbaloi, bila 23 minit jer check tu pon belek2 sikit sajo... mmg konfem jaa takmo gi dah... ~serik!

      Delete
  6. chek sikit2 pastu boleh pula kata kena rotavirus tu eh..rasanya lebih baik jaa pergi chek dekat klinik lain..

    nur doakan fikri cepat sembuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kalo betul rotavirus, nape x bg jer antibiotik ke, suntik pape ke... advice kita suh gi spital besor ke, kan? cincai jer dia check.

      Delete
  7. check tak balah mana..tapi cas maintain je....
    tak berbaloi...

    rasa nyer elok gi check sekali lagi kat klinik/spital lain....
    baru rasa puas hati sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yg jaa kuciwa sgt tu... cincai jer dia check!

      Delete
  8. moga cepat sembuh yea baby fikry.
    pemalas tol doc tu.pasni blacklist klinik tu ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. konfem tak gi dah nanti! btw, tengkiu ya nik!

      Delete
  9. klu ayu pnxpuas ati doc ckp gtu..huhu

    p/s:sis ayu ada wat entry ni pasal charcoal mask ;-)
    http://coratcoretkuini.blogspot.com/2012/10/kelebihan-charcoal-mask.html

    ReplyDelete
  10. Ya Allah,kesian fikri..tak cuba cek klinik lain?ish doc ni pun,mcm ni pon ada ke.huhu
    smga fikri cpt sembuh..amin

    ReplyDelete
  11. bahaya rotavirus ni...

    http://shafw4n.blogspot.com/2012/09/bahaya-rotavirus.html

    ReplyDelete
  12. hehe dear produk ni buatan korea n dr jepun.sumber semulajadi dari arang.ayu jual rm16 include postage..;-)

    ReplyDelete
  13. ish2.. mcm tu pula Docnya.. sabar la jaa.. patut buat aduan ke pengguna ni..

    ReplyDelete
  14. semoga fikri cpat sembuh ye..:)

    ReplyDelete
  15. mcm manalh doctornie kena judge kat akhirat esok pakai sebut suka hati jer..buat mak pak risau...semoga fikri cepat sembuah..nurulnie lupa nak bagi merah ubat cacing.dah lah suka makan ikan jer.huhu

    ReplyDelete
  16. doc ni mls2 pulak nk check! huhu.. 1st time shu dgr pyakit ni sis jaa. hope fikri cpt sembuh taw :)

    ReplyDelete
  17. laa macam tu je cek? nape tak g klinik dr fatah. kat situ mmg doc bagus. cepat sembuh fikri. haritu br je demam rasanya.

    ReplyDelete
  18. doc ni pemalas agaknye. huhu. tak detail langsung check patient.

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...