kelab blogger ben ashaari, KBBA,

06 October 2012

PETANDA HENDAK BERSALIN


kenangan lalu....pregnant 8 bulan ~ perut kecik...heee


Salam dears. semalam entry jaa mengenai 10 FAKTA TENTANG KELAHIRAN. hari ni jaa nk berkongsi mengenai pengalaman jaa ber'bersalin'kan fikri pulak. kalo rasa tips jaa bagi ni boleh dipercayai. boleh ler wat panduan bagi ibu-ibu diluar sana ya. hehe.

Antara petanda hendak bersalin :

1. terasa lenguh pinggan
- tengah hari sebelum bersalin tu jaa rasa sakit belakang sgt2. abis lenguh2 pinggan. rasa nak baring jer. sgt2 tak selesa.

2. naluri ibu
- sesungguhnya gerak hati kita sebagai ibu akan merasai bila hari bersalin tu akan berlaku. sebab hari itu jaa asyik cakap jaa rasa akan bersalin hari tu jugak. paling lewat pon pagi esok. padahal perut tak sakit pon..hehe..

3. perut rasa terik (ketat)
- dua minggu terakhir tu, jaa rasa perut jaa cam terikkkkk sangat, cam nak pecah pon ado. nak lagi time dia duk berdondang sayang. lagi laahhh terikkk!

4. bermimpi
- bulan terakhir pregnant tu jaa asyik bermimpi jaa dapat anak lelaki. sebanyak 2 kali jaa mimpi benda yang sama. 

5. keluar lendir
- sakit belakang dari tengah hari ke pukul 9 malam.....tahan dan tahan jer laa... last skali gi check ada something kat spender. hukhuk! konfemm laa tu nak bersalin.tapi perut tak sakit2 jugak tau. pelik!

6. sakit perut/belakang/pinggang yang semakin kuat
- lepas kuar lendir tu. jaa terus otw ke hospital. dan dalam pukul 11 malam mula rasa sakit perut dan turun darah (ketuban darah) dan 1jam lepas tu baru terasa sakit yg 5 minit sekali tuuu....

sedikit pesanan :

-bila dah sakit tu berulang setiap 5 minit tu...memang dah dekat sangat dah tu tau.... jgn korang terhengeh2 duk kat umah pulak. bahaya! kang ada jugak yg terberanak dalam kete nanti...huhu....


jaa bersalin awal 3 hari dari tarikh EDD
pukul 10.30mlm sampai hospital. 
kul 1.25pagi terus 'terberanak'...tak sempat masuk wad biasa pon. 
kejap saje....muehehe....


~ ni gambar fikri beberapa jam selepas lahir ~


pengalaman masa nak push :

pengalaman ni memang sgt tak boleh nak lupa. ada manis dan ada jugak pahitnya. jaa rasa terlalu mudah utk bersalinkan fikri. jaa tak mungkin serik utk timang cahaya mata lagi. so, pada ibu-ibu kat luar sana. jgn asyik duk dgr citer yang sakit jer tau. cer positif sikit. dgr citer2 bersalin yg tak sakit udah ler. baru tak trauma. hehe.


p/s : ada org, dalam serik nak bersalin, tapi tahun depan beranak lagi..ekekeke...



bacaan ayat, mudah bersalin :


"LA ILAHA ILLA ANTASUBHA, NAKA INNI KUNTU MINAZZOLIMIN "

~ insyaALLAH akan dipermudahkan segalanya oleh ALLAH SWT ~


jaa ada tips ini jugak
amalkan hisap air hujung rambut, selepas mandi


pengalaman bersalin ni memang tak sama untuk setiap wanita. malah kalo tanya mak jaa yang beranak 16 orang tu pon dia kata sume nya tak sama. so, yang ada pengalaman jugak tu. boleh laa share pengalaman sendiri kat sini yer.... nanti kita boleh wat panduan bersama.... tak gitu?
 


suka info ini? LIKE laaaa....

27 comments:

  1. xde pengalaman lagi... huhu... tapi suke baca untuk panduan masa depan.. insyaAllah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. xper. baca dulu utk kegunaan coming soon..heee

      Delete
  2. nur xde pengalaman lagi la jaa. tapi bila baca kisah jaa ni, terasa ngilu2 gitu..terlebih mengahayati sudah..hihih.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.xssakit mana pon. tp xtau la itk yg 2nd coming soon...heee

      Delete
  3. wahh tq sharing wlaupun jna belum kawen tp bole jugak la ambek taw sikit2 kan..jutk mase depan hehe

    ReplyDelete
  4. insyaallah akan diamalkan bila dah kawen :P

    ReplyDelete
  5. bestla peruk kecik pastu bersalin pun senang. banyak petua jugak eh. bagus ni leh jdkan panduan. :)

    ReplyDelete
  6. indah kan bila berpeluang jadi ibu ni.. harap2nya masa saya akan smpai jgk nanti. nice sharing kak jaa. rasa xsabar pulak. hehe, padahal org sebelah pun xmandang lg :)

    ReplyDelete
  7. suka baca pengalaman ibu2 ni, bila pkir, btpa happynya feeling lps melahirkan, tp kdg2 tkot jgk,,huhu...
    thniah kak ja (^_^)

    ReplyDelete
  8. Hebat kaum wanita ni ^^
    dgr ceramah dari Ustaz Kazim segala kesakitan selama 9 bulan bersalin dan juga semasa melahirkan anak terus hilang bila si ibu melihat wajah anak mereka yg baru bersalin..

    ReplyDelete
  9. Comel ja M tgk perut Jaa tu..Bestnya Jaa mudah bersalin...mesti Seronok nak mengandung lagi kan! Nice sharing..

    ReplyDelete
  10. Hihihi...betul tue...setiap anak yg kita lahir beza2 sakitnya...kecik jer perut jaa....tue gandung anak yg pertama ke?...cr anak pertama pun kecik....

    ReplyDelete
  11. hehe lh jd tips masa nk bersalin nti..hihi..kawin pn idok lg..hiih

    ReplyDelete
  12. zera belum kawen tp bila bce jd excited. hahaha
    gatai kn? :O

    ReplyDelete
  13. bila la nk kawen ni. hehe. nk jugak rasa ^^

    ReplyDelete
  14. jarang dgr cite org mudah bersalin. hee. yg hisap hujung rambut tu, utk senang bersalin ehhh. ;)

    ReplyDelete
  15. jarang dgr cite org mudah bersalin. hee. yg hisap hujung rambut tu, utk senang bersalin ehhh. ;)

    ReplyDelete
  16. alahai comelnya perutt jaaa..perut shida nnt cmne lah kan hurmm..:D

    ReplyDelete
  17. betui..bersalin tak la teruk mane...tapi saya tak suke kena jahit tu....ngilu.....hehhee

    ReplyDelete
  18. betul jaa tuh lah doa amalan masa nak bersalin.alhamdulillah dapat kurangkan sakittuh..bersalin sofia mmg mudah sangat tapi overdue 7hari..merah anak sulung nurul awal 2minggu.pecah air ketuban.sofia kuar darah+lendir..

    ReplyDelete
  19. tapiii tang jait mmg tol katalelamaisara2 eiii mmg ngilu sungguh lah..mmg fobia tapi 2 kali dahbersalin.hahaha

    ReplyDelete
  20. perot kecik xpe..janji baby sihat...comel je ibu mengandung ni.. :)

    ReplyDelete
  21. tak da pengalaman lagi.baca je.

    a`aa ngah kita pon dok suruh menantu dia hisap air hujung rambut tiap kali lepas mandi.

    jaa sebut ni, kali ke dua su dngaq..
    in shaa ALLAH boleh amalkan nanti ;D

    tenq :D

    ReplyDelete
  22. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Bersalin Dengan Lebih Mudah. Pengetahuan yang sangat penting untuk ibu yang sedang hamil.

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...