kelab blogger ben ashaari, KBBA,

21 October 2012

SARDIN BERTELOR


salam dears. jom masak-masak.

hahhahaa...tajuk macam kelakar la pulak kan? tapi... dah itu nama yg sepatutnya haha. bantai aje laa... even resepi ni mudah. tapi pada yang belom buat, dipersilakan untuk try hokeh.... untuk orang bujang sesuai la. untuk yang dah kawin jangan diamalkan selalu masak sardin nie..nanti en.suami lariii... hahahahaa.....


SARDIN BERTELOR

tu la rupe sardin bertelor tuh! terliur tak? haha. simple gilerr. budak darjah 1 pon gheti buat mende nih. adehh.. tapi takpa la aii just nak berkongsi. sharing is caring kan? muahahaha... ayat nak cover line malu tuh! kalo nak try nah resepi kat bawah nie.

bahan-bahan :
1 tin besar sardin
1 cawan air
2 bwg.putih, 2 bwg.merah, sedikit halia ~tumbuk/hiris
1 bwg.besar, 1 cili besar merah/hijau
cili giling, sos cili, sos tiram
3-4 biji telor ayam
sedikit perahan limau nipis
garam, gula dan ajino
cara nak masak :
          1.  tumis bwg putih dan merah, halia, buh cili giling, sos cili dan sos tiram.
          2.  masukkan 1 cwn air, garam, gula dan ajino.
          4.  pecahkan telor ayam satu persatu, biarkan telor membeku.
          5.  pastu buh sardin. tabur bwg besar, cili dan air limau nipis.
          6.  jika rasa dah ok, tutup api. dan boleh hidang!


selamat mencuba!


p/s : sardin ni jaa selalu masak time ada tetamu datang mengejut ~tak diundang
tapi nak yang lebih cepat boleh juga try menu ekspress kat --> SINI

12 comments:

  1. wah! xpenah try lg resepi ni.thanks share;)
    yeayyyyyy klate mng..hik3

    ReplyDelete
  2. terus lapar.. haha.. mcm mana ni jaa? haha

    ReplyDelete
  3. tak pernah try lagi dengan telur... sardin pon dah lama terparking elok atas fridge

    ReplyDelete
  4. 1st time dgr resepi nih.xpo kak,hok penting keno ngn selero kito.

    ReplyDelete
  5. waahh..sardin boh tloqq...,kena trai ni..hihi..:)

    ReplyDelete
  6. ok.nnt blh try.sardin ade jea kat umah ni :)

    ReplyDelete
  7. lame dah pencen mkn sardin. hee.

    ReplyDelete
  8. kang cik na datang mengejut jaa masak sardin la eh. hihihi..

    ReplyDelete
  9. waahh....terliur ni jaa.. dah la sini hujan..sejuk ni lapoo..hihihi

    ReplyDelete
  10. kihkihkih
    kalo idang kat bakal mak mertua ni agak2 mak mertua larik x?hahaha kan nm pun org bujang kenn :)

    ReplyDelete
  11. hikhik.. memula ingtkan ikan sadin tu yg bertelor.. haha...dah lama gak x mkn sadin...bkn ke x elok? huhu

    ReplyDelete
  12. hahah hubby nurul mmg tak suka sardin nurukl pun kureng gak sardin..suka yang fresh..tapi tgk sardin bertelurnie cam terliur plak

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...