kelab blogger ben ashaari, KBBA,

31 October 2012

Sejarah blog jaakechik corner

JAAkechik CORNER

JAAkechik corner

-         mula create blog pada july 2010 hanya untuk promote bisnes pusat internet yang dibuka pada mei 2010. refer entry ---> KOMPUTER & LAPTOP.
-         Kunun nak promote bisnes. Sebab itu jaa menggunakan URL jaakechik-e-niaga.blogspot.com. hehe.
-         InsyaALLAH sikit masa lagi jaa nak beli domain sendiri pulak. Maybe www.jaakechik.com ke.... hehehhe.. comel tak URL tu?
-         Benornya takdak sapa pun yang menjadi inspirasi dan tanpa tunjur ajar dari sifu. Sesaje godek dan atas usaha sendiri. Maksud jaa tunjuk ajar secara ’live’.
-         Akibatnya blog hanya ada satu entry dan menyepi sekian lama kerana tiada followers, tiada visitor dan tidak cantik dan tersusun. <--- now cantek x?
-         Mood blogging terbengkalai selama 2 tahun. Tanpa di login pon. Teruk!


mood update yang naik turun...hihi...

-         mood untuk serius hadir pada februari 2012. bila selalu baca blog peribadi blogger lain yg dijumpai setelah menggoogle resepi, kisah percutian, tips dan benda2 lain lagi.
-         Dari situ timbul minat utk aktif tapi sayang tak ingat password sudahhh...huhu.
-         Tidak berpuas hati cuba reset password dan mula google cara-cara nak hiaskan blog, biar cantik sikit. baru kita ada mood. ye dok?
-         Maka terjumpa beberapa blog tutorial. Especially blog LYSSA FAIZUREEN. Berlambak tips and tutorial. Cuba edit tapi tak faham dan still mengong!
-         Usaha keras lagi cuba paham apa itu, tick expand widget, apa itu edit HTML, apa itu gadget dan kod-kod lain. Kaji..kaji…dan kaji sendiri…


jumlah followers from feb hingga oktober (kini)....

-         Memang takde sebarang rujukan yg ’live’, nak bertanya kunun malu. lastly godek dan godek jugak. Mencuba dan mencuba….akhirnya menjadi dan semakin fhm dgn kod2.
-         Jaa mencuba sehabis upaya. Memula letak lagu, kalendar, pastu jam la…huhu… baru-baru biasa laa kan….jakunnnnn…sume kutip letak.
-         Lelama baru tahu mende tu semua tak perlu ponggg!
-         Pastu mula bubuh shoutbox, list entry latest, wat scroll box, borders, background, header and etc…etc…
-         Untuk nak wat benda tu semua pon jenuh nak fahamkan stepnya tau. Silap wat mahunya haruuu jadiknya weiii….boleh tunggang langgang segala data.
-         Setelah blog dirasakan cantik. Mula google camana nak tambah followers dan camana nak wat entry best, camana nak itu, nak ini…hehe…
-         Dari 0 followers terus naik ke 100 ke 500 dan 1000++ hingga ke jumlah sekarang! Alhamdulillah....
-     terima kasih jaa ucapkan pada semua followers, pengunjung, komentor dan silent readers jaa... jaa sayang korang ketat-ketat tau.... hehehhehee...



Harapan jaa untuk blog ini, semoga :

-         blog ini semakin maju dan dikenali
-         mood update semakin mencanak naik
-         dapat tambah ramai rakan baru
-         hope entry berupa info, fakta atau resepi dapat membantu orang lain
-         lastly, semoga menjadi sumber rujukan di hari tua jaa nanti...kikiki...



Sebarang pertanyaan atau cadangan sila emailkan ke :
jaakechik@yahoo.com atau inbox di www.facebook.com/jaakechik

25 comments:

  1. Sama2 kaseh jaa..Nur dulu pun mcm ni jugalah..
    bermula april 2010..lepas tu entry tenggelam timbul.. rasa tercabar tgk blog cantik2...

    godek2 sendiri.. tnya sikit je pada org.. dan mmg akui, dulu pun mmg jakun sekejap..semua menda nak letak..hahahaha...sekarang kalau nak letak pun kena fikir pgunjung yg pakai brodband..

    lama-lama baru mahir sedikit nak main kod2 ni..
    pernah edit2..hilang semua list..uu..mmmg haru.

    nur dulu target, 100 follower sudah memandai dan byk.. tapi sekarang, alhamdulillah.. makin ramai sahabat maya..!

    apaun jaa...teruskan berblogging ya..!

    ReplyDelete
  2. sama la dengan... dulu buat blog sbb org lain ade blog... lps tu tak tahu arah tuju ade blog ni... lps dah ade ank br makin rancak berblogging... hehehe... tp still tak tahu nak tingkatkan followers... juz joint 1 2 segmen yg sempat... thanks jaa sudi jd kwn alam maya...

    ReplyDelete
  3. jumaat ni? free sokmo hihi.ngedate mano tuh? alamak, sy ni xreti drive,harapkan hubby je.kuikui

    ReplyDelete
  4. yeahhh.... akhirnye blog ni dikenali GSF dan deqla juge...hihi...followers ramai tu..tahniah2..blog jaa mmg femes dah!!

    ReplyDelete
  5. ramai tul follower jaa... cayalah jaa..

    ReplyDelete
  6. patut la ada e-niaga...

    apa pun moga terus success ye jaa

    ReplyDelete
  7. semoga kak jaa & blog ni terus maju jaya okey..
    after 2years bersemangat balik. cayalah akak,

    ReplyDelete
  8. owh.. cm tu ke cerita nya.. patut lah url kak jaa mcm tu.. korn pun tertanya2 jugak hari tu npe url cenggitu... salu nya kan kalo gegerl ni suka url yg comel2

    ReplyDelete
  9. alkisahnyer. dah agak dah memula tgk url tu. skrg dah makin canggih manggih. happy blogging jaa. I support U sokmo. :)

    ReplyDelete
  10. gudlak jaa...tirah support jaa sokmo...

    ReplyDelete
  11. wow..tahniah,rmainya follower.

    ReplyDelete
  12. byk dah follower tu.
    yang penting blogging blh buat kita happy kan.

    ReplyDelete
  13. hehehe hana dulu banyak wedget.wedget2 tu la yang mencantikkan blog. tapi skrang widget2 tu buatkan blog serabut dan berat. skrang dah xda widget

    ReplyDelete
  14. wow, ramainya follower. rajin blogwalking nie :)

    ReplyDelete
  15. nanti makin glamer lah...

    berblog buat kite rasa happy...

    ReplyDelete
  16. wahhh, tak sampai setahun, dah jadi feymes... tahniah sis.. ena pun sama dlu, malas je dengan blog.. nak dekat setahun ena abaikan.. kawan pun brp belas je.. start tahun lepas baru rajin sebab dah dapat idea cara nk tulis or jaga blog ni.. hehehe

    ReplyDelete
  17. lebih kurang laa kita, asal nk pomot bisnes.. tapi sy lebih selesa jadi personal blog & bisnes kira sub saja..

    gud luck, smoga trus sukses ^^

    ReplyDelete
  18. tu la..same la mcm Yaya..tp yaya lg la pemals nk update pape..bz dgn kje..mlm plak pun same..ade mse sbtu ahd je..huu
    apepun smoga trus berblogging ye cik jaa.. ^_^

    ReplyDelete
  19. nanti 2k pulak kan. hehe. fightinggggg. ;)

    ReplyDelete
  20. semoga jaa kecik terus berblogging dan success dalam penulisan=)nurulpun belajar jugak memula ngan widget2 cuma coding mmg tak berani usik.kalau yang senang2 ok..hehe tulah apapun kita buat mmg mengambil masakan yang penting usaha kena ada=)

    ReplyDelete
  21. hehe. sme la kita kak. entri tenggelam timbul. ble mood melampau, update kemai. hihi

    ReplyDelete
  22. gud luck jaa...semoga terus bersemangat dlm dunia blog :)

    ReplyDelete
  23. aiseh..
    sama la kita..x pandai pongg bab2 ngedit2 bagai nih..
    kalo boleh suma nk letak ms mula2 wat blog dulu..hahahaha sgt jakun kot ;p

    skrg rs ishh best la plak sbb dpt tmbah kwn..org kata dr reality ke fantasi giteww..

    hepi berbloging jaa..moga kita mkn rajin & rajin tuk menghupdate.hahaha

    ReplyDelete
  24. Tahniah jaa..blog makin mantap..penuh informasi :) shida pun dah letak jaa dekat bloglist kekal shida :)
    tahniah jaa blog dah ramai follower :) tahniah..tahniah dan tahniah :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...