kelab blogger ben ashaari, KBBA,

14 October 2012

sudah beransur sihat


salam dears. first skali jaa nak ucap tengkiu pada yang ambil berat pasal fikri. maybe berkat dari doa korang gak la fikri semakin sihat dan beransur pulih dari muntah2 nya tuh. alhamdulillah...

beberapa jam lepas jaa publish entry 'fikri terkena rotavirus' semalam. fikri mula cirit birit pulak. tapi tak bnyak la. cuma najis yg kuar tu cair ~ maaf pada yg tgh makan, si penggeli or etc...


fikri masa pukul 12 t/hari kelmarin.

tapi jaa tak bawak gi hospital pon. sebab dapat suggest dari pengasuh fikri, katanya yg dia cirit tu biasa laa sbb muntah tu dah tak kuar kan? (sbb dah telan ubat tahan muntah) so, otomatik akan kuar ikut bontot ler pulak. dalam hati. eh ye tak yer gak kan? so, biar je laa dulu.


fikri masa pukul 8 malam semalam

pengasuh cakap kalo wat gi klinik pon takleh nak wat apa gak. fikri ni ada cacing. sebab tu perut dia meragam. katanya lagi, doktor tak kan kasi nya ubat cacing for baby below 1 year. dia akan kasi ubat tahan muntah atau cirit sajoo...

makanya pengasuh suruh jaa guna cara tradisional lak. dia bagi jaa 2 jenis daun untuk diramas bersama kapur and gosok2 kat perut fikri. elok utk baby yg kembong perut or cacing. itu katanya laaa...


daun ketumbit (kanan)
daun mertua bayam peraksi (kiri)
kapur sireh (dlm plastik)


ramas daun tu, campurkan ngn secalit kapur
jgn buh byk kapur nanti panas!

so balik try wat cam yg pengasuh suruh tu....alhamdulillah... nampak perkembangan nya. fikri dah tak cirit lagi dah. alhamdulillah.... mujarab. sesapa yg nak try tu, dipersilakan yer...

mujur fikri dapat pengasuh yg baik. dulu masa kena demam campak dia gak la yang suruh mandikan ngn air nyiur (kelapa) pastu masa fikri demam kuat dia mandikan fikri ngan air daun pokok kapas. pastu ada lagi, masa fikri macam semput/lelah dia bagi jaa daun kacang botol suruh rebus dan bagi fikri minum. alhamdulillah semuanya beri kesan yg baik dengan izin ALLAH.


lumur/gosok pada perut ~ 2-3minit

setiap penyakit ada penawarnya. yg penting kita kena teruskan ikhtiar. tak gitu? orang tua dulu2 memang banyak petua kan? bnyak berubat guna daun kayu. zaman kita skang ni pulak lain. sakit sikit, nampak doktor jer ubat nya...kan? takmo tuduh sesapa. sebab jaa pon lagu tu jugok... hihihi....



suka entry ni? sila klik LIKE....

25 comments:

  1. fikri cepat2 sembuh ye. sian dia,

    ReplyDelete
  2. la cian dia.....apapun alhamdulillah dah bertambah elok n sihat dia....tu la petua org2 dulu ni mujarab jugak,dulu2 mana ada dokte ramai mcm sekarang ni...hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp pada yg duk bandar tu mmg susah ler nak cari daun2 sume ni kan. jaa yg duk kt kg ni pon xkenal..hehe

      Delete
  3. kadang2 tu rawatan tradisional lebih mujarabkan..
    sebab tu, kita tak boleh abaikan petua org dulu2..

    apapun, alhamdulillah, fikri dah kembali sihat.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah ciknur. masalah org tua skang ni pon berapa kerat jer yg tau benda2 gini. sikit lagi pyah dah nak cari akar kayu..sume pakat x kenal.hehe.

      Delete
  4. alhamdulilah..fikri dh sembuh :)..
    cara tradisi lebih baik.macam cikeyra sndri pon,klu demam just mndi dgn air asam jawa.sbb xsuka mkn obat ospital.tp jgn slh fhm,bkn tkut mkn obat.hihi,cuma xsuka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo demam mandi ngn air asam jawa? eh, boleh try tu bila demam nanti.

      Delete
  5. alhamdulillah dah sihat....

    ubat kampung jugak yg serasi dengan fikri...

    ReplyDelete
  6. bagus gak petua ni , boleh try ni

    ReplyDelete
  7. salam jaa.Alhamdulilah,fikri semakin sembuh.Mmg risau sgt klu anak kita xsihatkn?
    Semoga slps ni kesihatan fikri sentiasa sihat selalu.Aminnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah. bila anak sakit ni, mmg gitu la kan? mak pak yg over mgelabah. tengkiu atas doa itu..amin...3x

      Delete
  8. alhamdllah akhirnya fikri sihat..umm kdg2 rasa petua orang lama lebih praktikel kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada gak petua org tua yg boleh pakai. tp zaman skang ni mmg org x brape guna dah kot cara lama ni, sbb susah nk cari daun2 sume tuu...

      Delete
  9. bagusnya pengasuh fikri.guna cara tradisional.tak payah makan ubat2 doc kat.Alhamdullialh,semua dgn izin Allah.

    ReplyDelete
  10. alamak lupa amik ubat cacibglah tok merah..arinie kena g farmasi beli.huhu lupa sungguhlah...sib lah fikri dah ok..semoga terus sembuh k..gud boy

    ReplyDelete
  11. alalaa.. sian kt fikri. skrg da ok sikit ke sis?

    ReplyDelete
  12. zaman dah berubah. huhuhu..

    Alhamdulillah fikri dah makin sembuh. kesian budak2 kalau cirit birit & muntah2. kita yg dewasa ni pun tak tertanggung kalau kena. :)

    ReplyDelete
  13. nmpk perutnye kembungggg. huhu. kesian. lps kembung, demam pulak ye.

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...