kelab blogger ben ashaari, KBBA,

20 November 2012

Cara Tidur Yang Baik

  Mengibas tempat tidur sebelum berbaring untuk tidur.

Daripada Abu Hurairah RA katanya, sabda Nabi SAW:

إذا أوى أحدكم إلى فراشه فلينفض فراشه بداخلة إزاره، فإنه لا يدري ما خلفه عليه، ثم يقول: باسمك ربي وضعت جنبي وبك أرفعه، إن أمسكت نفسي فارحمها، وإن أرسلتها فاحفظها بما تحفظ به عبادك الصالحين


Mafhumnya: “Apabila seseorang daripada kamu menghampiri tempat tidurnya, maka hendaklah dia mengibas tempat tidurnya dengan hujung kainnya, kerana sesungguhnya dia tidak mengetahui apa yang ada di atasnya, kemudian membaca: Dengan nama tuhanku, daku meletakkan lambungku, dan dengannya juga aku mengangkat lambungku, sekiranya Engkau (Ya Allah) mengambil nyawaku, kesihanilah ia, sekiranya Engkau (Ya Allah) membiarkan dia terus hidup, maka peliharalah ia sepertimana Engkau memelihara hamba-hambaMu yang saleh.” (HR al-Bukhari dan Muslim)

Meletakkan tangan kanan di bawah pipi kanan ketika tidur.


Daripada Huzaifah bin al-Yaman RA katanya:

كان النبي - صلى الله عليه وسلم - إذا أخذ مضجعه من الليل، وضع يده تحت خدِّه، ثم يقول: «اللهم باسمك أموت وأحيا» وإذا استيقظ قال: «الحمد لله الذي أحيانا بعد ما أماتنا وإليه النشور


Mafhumnya: “Adalah Nabi SAW apabila pergi ke tempat tidur untuk tidur malam, baginda meletakkan tangan di bawah pipinya, kemudian membaca: “Ya Allah dengan namaMu aku mati dan hidup”. Apabila baginda bangun dari tidur baginda membaca: “Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami setelah Dia mematikan kami, dan kepadaNyalah dihimpunkan (semua makhluk).” (HR al-Bukhari. Al-Imam al-Bukhari juga menjadikan hadith ini di bawah tajuk Bab Meletakkan Tangan Di Bawah Pipi kanan)



p/s : apa gaya tidur anda?

18 comments:

  1. thx for sharing.. paling penting baca doa sebelum tido... hihi.. :)

    ReplyDelete
  2. asik2 lupe nk bgtau psl header tu..hihi...sebnrnya kan,. deqla x dpt lg..huhuhu...tp dah lama lupe...jaa yg ingatkan...

    ReplyDelete
  3. mee slalu sakit2 badan. maybe sebab tak mengibas tmpat tdur sblum tdur .. hishh

    ReplyDelete
  4. nice sharing jaa...wani tido banyak posisi..klu qalief lg telebih posisi la hehe

    ReplyDelete
  5. ena selalu amalkan kibas katil sebelum tidur.. sebab sblm ena amalkan benda ni dlu, masa ena nak baring, ena terkena sengat tebuan... tak sedar.. huu so lepas tu, memang suka kibas... =D

    ReplyDelete
  6. macam2 gaya kot. bila dah tido tak sedar dah. hihi.. boleh amalkan la letak tgn bawah pipi tu.

    ReplyDelete
  7. lapik pipi dengan tangan ek? selalu gak buat tapi lenguh gak tidur mcm tu..t tapak tangan rasa semut2x..hahaha..salah posisi kot..

    ReplyDelete
  8. Fie pun tidur macam tu tangan di bawah pipi kan, lepas tu saem kata fie tidur gaya model. Sebab napok macam tengah posing kot. Haha

    ReplyDelete
  9. untuk permulaan, nur suka megiring ke sebelah kanan.. lepas tu tak hengat dah gaya ape,,..hihihi

    terima kaseh info ni jaa...

    ReplyDelete
  10. mmg jadi tabiat dari zaman skolah dulu, sblm tidur kibas tilam dulu. :)

    ReplyDelete
  11. halamak..tak prnah tau pulak gaya tidur sndri mcm mane..hehehe

    ReplyDelete
  12. ooo patut sellau nampak baby tido, tgn dia mesti bwh pipi :-)

    ReplyDelete
  13. jijah selalu gak tidoo mengiring ni.. tapi taklah letak tangan bawah pp..nnt nak try :)

    ReplyDelete
  14. gaya tidor say adalah gaya bebas..haha..tp yang bab kibas tmpt tidor tu mmg wajib buat..sbb takut ada semut ke habuk..

    ReplyDelete
  15. nurul sama mcm azni.hehehe tido bebas mcm2 gaya ada..anak2pun dah pagi tgk otomatik menungging huhuhu

    ReplyDelete
  16. yaa betul.time sekolah dulu,ustazah selalu pesan mcm ni.thnks ja mengingat cikeyra semula :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...