kelab blogger ben ashaari, KBBA,

19 November 2012

Musim Rambutan Kini Kembali


Ni cerita petang sabtu, 2 hari yang lepas. Jaa balik rumah mertua jaa di Gunong. mertua call, katanya " rambutan dah masak... mai laa balik... " dia kata lagi kalo tunggu next friday takut rambutan tu terlebih masak pulak. tak sedap... tak rapuh. tak krupp.. krap.. krup.. krapp ler... kebetulan hari tu jaa off day. so, dapat ler ke sana. lebih kurang 2 petang gitu kitorang sampai.....


lepas asar bermula la aktiviti kami, sabtu tu tak ramai yang balik. just kitorang jer. sebab biasanya kitorang berkumpul hari jumaat. so, tak ramai ler yang jadik tukang kaitnya. jaa ngn en.suami je pongg.... letih gak tau... nasib baik buah rambutan tu lebat and rendang. just patah-patahkan ranting jer. pastu kait ngn galah sikit-sikit. tengok2, kejap jer dah penuh guni..hehe...


jaa benornya tak expert sangat nak guna pengait buluh tu (galah). tapi terpaksa buat-buat gheti gak laa.. sebab nak makan yang fresh kan? sape nak amik kan, kalo kita sendiri malas nak kait? nak harap en.suami? huh! dia tukang gelak jer. pastu makan! ermm..senang betul keje dia.... tapi kan.... dalam gambar kat atas tu jaa perasankan sesuatu laa... korang perasan tak? kambing ado, lembu pun hado, nak tumpang posing ngn jaa! muahahaa... dia ingat aku ni retiss ke hape? aku lepung ngan galah tu kang, baru dia tau!


ni ler antara hasil yang kami jaa dapat tangkap.... ada banyak lagi tapi dah sesiap di hantar ke jiran tetangga. makanya itu aje yang tinggal untuk kami. dapat le bekalkan untuk 2 kakak en.suami, mak jaa dan jugak untuk pengasuh fikri... buah duku belum dapat kutip lagi. mertua jaa cakap belum masak. huhu. sedihnya. sebab jaa belum penah lagi merasa petik sendiri buah duku, dari pokok! almaklum ler orang LONDON nama jer membesar di kampung. tapi family jaa takdak kebun sendiri! hurmm... : (



p/s : pokok rambutan kat tempat korang berbuah lebat ke tahun ni?

29 comments:

  1. deqla x leh mkn rambutan la..batuk2...huhuhu... dear,, deqla datang ni..lama menyepi sbb bz ler.. sabtu ahd pulak kan cuti..hihi..bkn sbb bersedih...deqla dah ceria la.. :D

    ReplyDelete
  2. alahai...sedapnyerr...
    nak sket jaa....

    kpg makneng masih hijau2 lg buahnyerr..

    ReplyDelete
  3. kambing tu join skali ek jaa..aha..cheery dah merasa dah rambutan fresh dri dusun,tuan rumah sewa kasi..haha..kat kg belum masak rasanya..

    ReplyDelete
  4. Kg cikji hbs lamo do mysin buah. Huuu sedaknyo moktey! Pebret tuh.

    ReplyDelete
  5. Sini pun musim rambutan kak jaa..
    dan saya adalah hantu rambutan, memang xleh kalau tak jumpa rambutan ni :)

    ReplyDelete
  6. Salam Jaa..sama la ngan kg k.atie..jumaat lps pon k.atie blk kg gak.
    MMg meriah buah rambutan merah meranum dihalaman umah kg

    ReplyDelete
  7. Nak balik kg makan buah rambutan.hehe yang merah kekuningan tu krup krap krup krap kan.. dapnye..

    ReplyDelete
  8. thn nih rambutan tak menjadi kat kg saya..huhuuu..sedey..wah banyaknya rambutan mmg teruja nak makan kan jaa..er kambing pun interfrem gak tuuu..hiihi

    ReplyDelete
  9. bestnye..hehe..salam kenal yea..tq sudi jenguk blog sya yg tak seberapa

    ReplyDelete
  10. smlm dpt mkn rmbutan jugakkk...best2x

    ReplyDelete
  11. seronoknya ada dusun, nak makn petik je ek..!

    byk gak buah rambutan tu ye jaa.. seronok dapat kn free dari pokok.. :)

    ReplyDelete
  12. wah banyaknya rambutan..bestnya.nak sikit :p

    ReplyDelete
  13. banyaknya rambutan...tapi memang musim sekarang ni kan...kat kampung suami pun banyak....

    ReplyDelete
  14. bestnya makan rambutan...... nak sket.... plishhhhhhh

    ReplyDelete
  15. bestnya makan rambutan...... nak sket.... plishhhhhhh

    ReplyDelete
  16. bestnya makan rambutan...... nak sket.... plishhhhhhh

    ReplyDelete
  17. sedapnyeee moktang. hehe. lame tak petik sdiri dari pokok. :)

    ReplyDelete
  18. sedapnya la dpaat mkn.dah la ambik terus dr pokok.lagi best :)

    ReplyDelete
  19. bestnyer.. untungla ada kebun hehehe... :)

    ReplyDelete
  20. bestnyer.. untungla ada kebun hehehe... :)

    ReplyDelete
  21. bestnyer.. untungla ada kebun hehehe... :)

    ReplyDelete
  22. banyaknya rambutan. dh macam tauke rambutan dah tu jaa. huhu..

    ReplyDelete
  23. Meriahnya rambutan...M balik umah my MIL baru2 ni pun mmg layan rambutan ja..

    ReplyDelete
  24. kat rumah ad sepokok..tu pon habis dah sbb sume serbu..haha

    ReplyDelete
  25. tu diaa byknya rambutan.... dulu ms akak kecik2 selalu panjat pokok rambutan dkt umah opah.. hihi

    ReplyDelete
  26. alahai nurulnie haa batuk2 gila dasyat soo mmg taklah makan rambutan nnt lagi parah..dok tgkjerlah org pakat2 bawak kat opis nie haa..

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...