kelab blogger ben ashaari, KBBA,

12 December 2012

Bubur Asyura



Korang dah makan Bubur Asyura ke tahun ni? kita ni kan masih di bulan Muharram. walau dah penghujung Muharram, sana sini sinun mesti ada jer majlis orang duk kacau bubur asyura. kan? ke ada yang tak kenal bubur asyura ni cemana rupa? uikk pelik tu kalo ada yang tak kenal.

cerita, family, makanan, bubur asyura, resepi bubur asyura, cara buat bubur, cara nak buat bubur asyura, cara nak buat,

Jaa hari tu dah dapat makan dah. pengasuh fikri yang bergotong -royong dengan jenjiran dia. jaa tinggal pergi makan jer laa sebab semua dah siap dimasak dah pun. tak perlu nak mengacau bagai lagi dah. kah..kah..kah.. bertuah sungguh laa ko jaakechik kan? kikiki.

 cerita, family, makanan, bubur asyura, resepi bubur asyura, cara buat bubur, cara nak buat bubur asyura, cara nak buat,

Sebenarnya pengasuh jaa ada ajak suh gotong royong sama, tapi hari tu jaa betul2 ada hal lain. (alasan jer tuuu).  so, tak sempat le menjoinkan diri untuk sama2 berpeluh ketiak duk kacau bubur asyura. jaa sempat singgah kejap jer. tengok2 sumenya dah masak lama dah. tinggal kawahnya saja. bagus..bagus... senang hati aku. :)

 cerita, family, makanan, bubur asyura, resepi bubur asyura, cara buat bubur, cara nak buat bubur asyura, cara nak buat,

Bubur asyura ni dibuat secara gotong-royong dan pakat beri sumbangan RM10 seorang. entah berapa ramai yang berkongsi sumbangan itu jaa tak tahu ler pulok. tapi hasilnya dapat ler sebanyak dua kawah. haa.. banyak gak tu. kata mereka, start dari pagi hari untul kul 3 petang baru siap tau. sian diorang.. >__<

 cerita, family, makanan, bubur asyura, resepi bubur asyura, cara buat bubur, cara nak buat bubur asyura, cara nak buat,

jaa masa tu, kira tukang amik gambar suasana orang duk bahagi-bahagi asyura yang dah masak jer la... hihi. pastu makan sikit, pastu pung pang, pung pang sikit terus balik ke rumah lepas dapat 3 bekas asyura free... muahaha.... bagus sungguh perangai.... :)


p/s : kelate sebut bubur asyura nie --> sugho!

28 comments:

  1. rasa nya balik kelate baru nie punn x dea nak makan sugho . huu , kempunan dahh . haha

    ReplyDelete
  2. kat Johor bubur assyura macam bubur lambuk tu..

    ReplyDelete
  3. balik kampung minggu lepas..dapat rasa..elok juga makan suro..sebab boleh melawaskan perut.

    ReplyDelete
  4. hari tu dh mkn mak wani buat gotong royong juga

    ReplyDelete
  5. saya balik kelantan hari tu pun, dapat makan sikit bubur asyura. asyura kelantan lah yang paling sedappp XD

    ReplyDelete
  6. sugho.. :)
    belum mkn lagi jaa..
    bila baca ni, balik ni nak mkn la... :)

    ReplyDelete
  7. BRU KELMARIN MKN BUBUR ASYURA TU .. BESHHKAN .. HEHE

    ReplyDelete
  8. jap, yg warna hitam tu ape?? bubur asyura ke kak?? 0.0.. setahu ena bubur asyura warna putih, pastu mkn dengan telur masin ke, ikan bilis goreng rangup ke.. huhuhuh

    ReplyDelete
  9. Sejak nenek fie meninggal memang dah lama tak merasa makan syura sendiri. Sekarang nie mengharap ihsan jiran je lah. hehehe

    ReplyDelete
  10. nak kata suka tu tak la tapi boleh la makan sikit. banyak2 muak. ;)

    ReplyDelete
  11. ain suka mkan bubur asyura nih sedapppp nyum2..

    ReplyDelete
  12. memang sedap pun..hari tu dah makan ...

    ReplyDelete
  13. Bubur apa nie? tak pernah makan. nama bubur ni pun 1st time dgr.

    ReplyDelete
  14. wahh ! besttnya .. lame da xmkan sughoo.. hehe, td ad kt spital, tpi adoii -_-;, untuk stafness dan kakitangan jek.. kami2 student xdpt pom .. =( ..

    ReplyDelete
  15. lain sgt bubur asyura kita kan? kalau kat johor mcm bubur nasi..tapi dulu masa kat matrik, pnh makan bubur asyura ni..sedap ! hii

    ReplyDelete
  16. Hehe belum lagi. Kejap lagi makan kot. Sebab kolej nad ada buat, wee~

    ReplyDelete
  17. oh mcm tu ea bubur asyura di kelantan...tak pernah tgok tau..lain benar di johor...

    ReplyDelete
  18. hari tu kat kpg korn ade gak buat.. mak bawak balik, tp korn x makan pon. rse sikit saja

    ReplyDelete
  19. deqla x mkn..hihi...

    p/s : sori dear dah lama x terjah sini..agk bizi..nti deqla bls hutang bw yer.. :)

    ReplyDelete
  20. Alaaa....x dpat lg nak merasa bubur syura tahn ni..hrmmm

    ReplyDelete
  21. nasib baik baru makey marim,kalu dop gak terliur kakloh.sedak tuh gaks

    ReplyDelete
  22. kt kg kak fieda aritu tu pun dorang pakat way bubur ni kat surau..tp kak fieda tak minat la pulok bubur ni..

    ReplyDelete
  23. dah lama x mkn bubur asyura. shu kurg sikit sbb kt tmpt su dorg bt manis. hehe.

    ReplyDelete
  24. Sedih sgt sb project bubuh asyura thn ni kensel..

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...