kelab blogger ben ashaari, KBBA,

29 March 2012

Selepas Operate Endometriosis

Assalamualaikum
 
Okay Cerita hari ini sambungan dari KISAH INI. selepas aku diberi MC selama 45 hari, aku juga diberi tarikh untuk appointment akan datang dengan Doktor Pakar O&G (Pakar Sakit Puan). 

Masa gi Klinik O&G (Obstetrik & Ginekologi) di HRPZ11, doktor check condition luka diperut kesan dari operate hari tu, kemudian dia Scan jugak perut aku untuk tengok camana keadaan dalam perut, dia kata masih ada lagi endometriosis tu, katanya masa operate hari tu tak boleh buang habis sebabnya bahaya untuk aku.

Bahaya sebab, endometriosis tu duk merata tempat, susah nak cuci / buang semua sekaligus. masih ada lagi kecik-kecik dalam perut aku. so untuk rawatan susulan seterusnya dia sarankan aku untuk Inject Zoladex di perut aku, sebanyak 6 kali injections (1kali = sebulan).


Inject Zoladex 


Zoladex ni, apa yang aku paham (mengikut apa yang diterangkan doktor), lepas cucuk Zoladex ni, aku takkan datang period. setiap sebulan aku kena gi O&G untuk inject Zoladex ni. sepanjang 6 bulan memang tak pernah missed aku pergi. ikut jer saranan doktor.

Dan memang sepanjang 6 bulan tu memang saku tak pernah datang period. doctor ada terangkan pada aku, katanya Endometriosis ni akan turut berdarah bila aku period. so, dia terpaksa sekat aku punya period sebab nak suruh Endometriosis kecut, kurang dan tidak aktif. 

Doctor cakap, jika selama 6 bulan aku tak period, harapnya endometriosis tu akan mengecut dengan sendirinya. after 6 kali injections, doctor pun stop. 

ini la Zoladex

Gerunnnn bila tengok Jarum Suntikan Zoladex tu (refer pic atas), lain macam jer muncung dia. tak macam jarum suntikan yang lain. lubang jarum tu agak luas luas, tajam dan bentuknya menyerong gitu. first time tengok rasa seriau jugak laa...

Image result for inject zoladex

Cuba tengok gambar diatas tuuu, macam tu laa doctor suntik Zoladex. kedudukan jarum tu kena 45 darjah, dah kena suntik dekat perut diantara pusat dengan luka operate. kiranya tengah-tangah perut laa. sakit ke? sakit laa jugak.. haha!

6 kali suntik, bukannya doktor yang sama tau, selalu aje tukar-tukar doctor. kena yang kurang pandai (maybe doktor pelatih), sakit jugak laaaaa dia buat... kena yang pandai injects, smooth je rasa. 

Aku operate Endometriosis April 2010, selepas MC selama 45hari, bermula bulan Jun aku dah kena inject Zoladex sehingglah bulan  November. bulan November dos terakhir amik Zoladex. 

After dos terakhir pada bulan November, bulan 12 (disember) pun aku start datang period iaitu pada 17 Disember 2010. 


Period Tak Muncul


17 Disember aku dah mula period (6-7 days), dan sehinggalah ke tarikh 17 Januari 2011, aku ternanti-nanti aku punya period untuk bulan Januari 2011. pelik juga kenapa period aku tak munculkan diri.

Biasanya period aku tak pernah missed (kecuali masa inject Zoladex), biasanya tetiap bulan memang teratur jer dia muncul dengan kitaran 28days (secara purata).

Kebiasaannya kalau bulan ini datang 17hb, next month dia akan datang lebih kurang 15hb, kalau bulan ini datang 10hb, next month dalam 7-8hb. memang takkan lebih dari jangkaan.

Aku syak macam aku ni dah pregnant aje... sebab period tak muncul.. 18 Februari aku decided nak buat UPT, alhamdulillah resultnya positif (naik 2 line). masa tu aku buat di pejabat, tak sempat nak tunggu esok pagi, aku buat je petang tu terus lepas beli test strip di Farmasi..

Balik rumah terus tunjuk kat En.Yie. happy jer dia.. terus dia gosok perut aku sambil peluk aku.. waaa syurgaaa sangat masa tu... terima mendapat hadiah yang tak ternilai...

Setelah 2 tahun kawin, dan setelah melalui dugaan Endometriosis, akhirnya berjaya jugak aku pregnant, ingatkan dah tak berpeluang untuk mengandung dah (pimikiran kolot)...

Esokya, aku gi Klinik Kesihatan berdekatan untuk pengesahan, di klinik kena buat UPT sekali lagi dan hasilnya memang positif pregnant.. kemudian Nurse suruh aku datang masa kandungan dah masuk 4 bulan (20 weeks) untuk buat buku merah (buku pink).


Finally I'm Pregnant




ni status lama aku di FB yang sempat aku printscreen


seronok gila bila berjaya pregnant



Masa ni aku pregnant 7 - 8 bulan dah ni, baru leh nampak baby bumb, baju semua dah jadi ketat... Sepanjang pregnant alhamduillah aku takde apa-apa masalah, tekanan darah okay, bacaan HB pun okay, kencing manis pun takde (tak perlu minum air gula / glucose). 

Aku just alami alahan pada masa kandungan dah masuk usia 2-4 bulan saja... itu pun sikit-sikit aje... tak teruk sangat pun.. masak tetap boleh, takde alahan dengan masak.. cuma ada alahan pada sesetangah makanan, cth; macam singgang ikan dan masak tempoyak, aku langsung tak boleh makan sebab rasa loya... gosok gigi guna colgate pun tak boleh, rasa nak muntah, aku gosok gigi tanpa ubat gigi je laa jawabnya.. 

Bab mengidam pulak aku takde la teruk sangat mengidam. kalau ada pun setakat nak makan Buah Nona, Buah Delima, Pizza, tu je. walaupun buah nona dan delima susah nak dapat masa aku pregnant tu, tapi alhamdulillah Allah permudahkan, dapat juga makan... 


Bersalin Normal


Aku punya due date (EDD) kalau mengikut tarikh last period 24.10.2011. tapi kalau due date mengikut scan pulak (ikut saiz baby) pulak 21.10.2011. so doctor just suruh aku standby je laa... mana tahu kot lahor baby pra matang (tak cukup bulan).. 7 bulan dah kena berjaga-jaga doctor cakap... 

Alhamdulillah aku mampu bersalin normal, walaupun dulu pernah Ceaser Endometriosis di perut. aku bersyukur aku berada dalam kategori yang "mudah bersalin". syukur sangat-sangat.

Bermula pagi 21.10.2011 aku dah mula rasa tak sedap duduk, dah mula rasa sakit-sakit belakang, sakit pinggang, aku dah bagitahu En.Yie, rasa macam dah nak bersalin je niii....

Rasa sakit-sakit belakang dan sakit pinggang membawak hingga ke malam. tapi tak kuat sangat laa.. under control... aku rasa sakit belakang aje, perut tak sakit pun, tak rasa langsung apa-apa contraction (masa tu aku di rumah mertua).

Pukul 10 mlm lagi lain macam sakit dia... lepas tu kakak ipar aku suruh aku gi toilet ada tak keluar apa-apa lendir di spender, aku check memang ada secoet lendir warna coklat, pastu dia terus suruh aku gi hospital segera, aku rasa serba salah sebab perut aku tak sakit, pinggang aje sakit.. dia suruh gi jugak, katanya bila dah keluar lendir tu, maknanya dah nak bersalin la tu, jalan dah start terbuka la tu...

Aku pun pergi laa jugak dengan En.Yie... mak mertua dan kakak ipar aku pun pergi jugak.. masa otw ke hospital sempat call mak aku yang aku dah otw ke hopsital.. sempat juga singgah stesen minyak beli air dan roti sebagai alas perut aku.. kakak ipar aku suruh beli roti untuk tenaga aku nak push nanti... tapi aku langsung tak jamah, tak terasa nak makan apa-apa sebab sakit dan nervous... 

Dalam pukul 1030mlm aku dah terpacak depan bilik bersalin, lepas serah buku pink, nurse suruh aku masuk dalam, masuk je dalam tu, start rasa sakit contraction dah.. bukan sejam seklai dah sakit dia... 5 minit sekali kot rasa sakit tu datang, memulas2 dalam perut... 

Doctor datang "check jalan" dia kata bukaan baru 4cm... katanya lambat lagi ni, kena masuk wad dulu laa nie, anak sulung kebiasaannya lambat nak tunggu hingga ke 8-10cm.. lepas tu, nurse cakap takpe laa, awak duk je kalau kejap lagi bukaan masih 4cm, kena masuk wad...

Lama gila rasanya aku terbaring kat katil dalam tu, sebelah aku ada sorang akak tu, teruk bebenor gulingan dan raungan dia.. sakit sangat agaknya... aku cuba sabar dan cuba control sehabis mungkin, sakit tak usah cerita, puas pusing kiri kanan, tetap tak hilang rasa sakit, last skali aku rasa dahaga, aku turun senyap-senyap dari katil gi jenguk family aku kat luar, gi mintak air, 

Masa tu mak ayah aku dah sampai, mak aku hulur air solat hajat yang ayah aku smepat buat sebelum datang hospital, aku minum 2-3 teguk je, sebab nurse tak bagi minum banyak nanti anak lemas katanya, lepas minum aku masuk balik,

Masuk dalam tu, berguling-guling, aku tahan sakit... rasa nak tercabut ari-ari.. huhu... pastu doctor mai check jalan lagi, katanya dah 8cm, dah boleh tolak ke Labour Room.. cepat betul! (berkat minum air solat hajat agaknya)..

Bila dah masuk Labour Room, nurse siap-siap alat-alat, pasanmg drip segala, pastu dia panggil suami masuk.. En.Yie pun duk sebelah kiri aku, sakit nak beranak terasa makin kuat, terasa macam baby nak terkeluar aje.. nurse tak bagi aku push lagi, katanya biar cukup 10cm dulu, aku pulak rasa macam takleh tahan dah, rasa baby dah keluar, pastu nurse check jalan katanya dah 9cm, "Okay dah boleh teran"

Akhirnya 22/10/11 tepat jam 1.27am lahirlah anak aku dengan berat 2.70 Kg, dan diberi nama Muhammad Haziq Fikri. Muhammad; nama Nabi. Haziq; bermaksud Cerdik. Fikri: bermaksud Pemikiran. gabungan ngan cantik, HAZIQ FIKRI = "Pemikiran yang Cerdik".

Semoga membesar dengan sihat walafiat anakku!



Gambar kat atas ni masa beberapa jam selepas fikri dilahirkan.. fikri terpaksa di tahan sekejap dalam NICU sebab Fikri dah lemas dalam perut aku dan dia dah terberak dalam perut dan siap tertelan air/najis dalam perut. 

Ni disebabkan aku yang tak pandai nak "Push". banyak kali kot kepala fikri duk keluar masuk, nurse terpaksa tarik2 kepala fikri dan sorang lagi nurse terpaksa tekan-tekan sikit perut aku, nak mudahkan baby keluar... fuhhhh azab rasanya nk meneran baby sampai keluar, habis tenaga wooo... tapi bila dah keluar saja baby, terus rasa sakit tu hilang...

Masa Fikri dah dipotong tali pusat, nurse letak fikri kat dada aku, dia tanya aku laki ke perempuan, aku jawab "lelaki". pastu aku terus belek jari, kaki, tangan, saja check nak tengok cukup sifat ke tidakk... alhamdulillah semuaaaaa cukup... terima kasih Ya Allah...


Muhammad Haziq Fikri


Day 2

Masa umur 3 bulan

Image result for fikri ke ni - jaakechik
7 bulan

Harapan aku, moga aku akan mengandung lagi secepat yang mungkin. semoga Allah Taala permudahkan. semoga Allah kurniakan aku anak-anak yang sihat walafiat, cukup sifat, comel, pandai dan soleh solehah. amin ya rabbal alamin.



Sebarang kemusykilan, pertanyaan atau cadangan sila email ke :

28 March 2012

Oh, myhero!



 
Bila masuk 5 bulan ni banyak baju x muat dan sendat
untuk disarung kan pada my hero a. k.a fikri
haii…dah besar anak mama ngn abah ni,
tak tersedar sebab hari2 tengok jadi x perasan semua tu

semalam pengasuh pulangkan baju2 fikri
Yang dah x muat utk disarungkan
Alahai, sayangnya rasa….Baru jer beli,
rasanya x sampai pun 10 kali pakai,
dah tak muat dah, nampaknya lain kali kena beli yang lebih besar
x boleh dibeli saiz yang sedang elok ngn tubuhnya!

Nampaknya kena basuh dan simpan elok2 untuk adiknya nanti!
Hah..adiknya??
Aduh….terberangan laa pulak….hehehe…
Bila laa gaknya nk mengandung pulak ni yer…
Xsabar jer rasa nak rasa peyut memboyot cam dulu…..hehehe

Nanti kalau ada masa dan ada budget lebih
Nak ajak en.suami gi shopping baju untuk fikri!
Insya ALLAH dua tiga hari lagi kot!


STAFF BARU

 
Hari ini dikejutkan dengan berita ada staff  baru dari jeli
akan ditempatkan disini.Eh, perempuan ke?
Seronok la nanti ada kawan baru untuk bergosip!
Yahoo….!!!

Tapi kecewa,
rupanya yang di tukarkan itu adalah lelaki,
yang sudah pun 40an,

Hrmm…agaknya bila la nak ada staff perempuan yang baru,
Sunyi tau kat ofis 2 jer pompuan ada!
Kitorang ni asyik kena buli ajerkkk….
Nasib baik member ofis yg pompuan tu sekepala ngn me
 kalo x haruuu weii…




Ni la member me…uikkk..hik….dia ni pemalu sikit,
Namanya suriana a.k.a ana.
Ana ni masih single tau, 
single and available lagi rasanya ni kot!
Hehehehe…

Nanti kalau staff  baru tu datang lapor diri
me akan update okeyy…
Nanti me snap pic dia!
Hensem ke x encem!
 Keh..keh..keh….cekidout!



27 March 2012

My Biodata





BIODATA PENULIS


                        Nama : Norhariza bt Abdullah
                        Nickname : jaa @ jaakechik
                        Tarikh lahir : 01 Oktober 1988
                        Umur : 27 tahun
                        Email : jaakechik@yahoo.com
                        Facebook : www.facebook.com/jaakechik
                        Twitter : www.twitter.com/jaakechik
                        Status : Sudah berkahwin a.k.a bini orang (^_^)
                        Nama suami : Mohd sukri bin ya @ zakaria
                        Nama anak : Muhammad Haziq Fikri (4tahun)
                        Pendidikan : Student tahun 3 PJJ USM
                        Kerjaya : Staff Gomen di Kelantan 
                        Alamat : Wakaf Bharu, Tumpat Kelantan
                        Tarikh create blog : Julai 2010
                        Tarikh serius blogging : Februari 2012


 SALAM PERKENALAN



Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua!


Terima kasih kerana berkunjung ke ruangan ini. Di atas ini sedikit penerangan ringkas mengenai diri saya (penulis blog). saya jadikan blog sebagai medium untuk berkongsi bermacam cerita dengan orang luar dan anda semua. Blog ini lebih kepada Blog Personal and Lifestyle. blog ini banyak memaparkan tentang hal diri saya dan keluarga dalam menjalani kehidupan seharian.

Bagi jaa blogging adalah tempat untuk mencoret apa sahaja kenangan yg kita lalui sepanjang hidup. kita tak tahu samada untuk 20 tahun akan datang (jika umur panjang) kita masih mampu ingat atau pun tidak kenangan kita yang lalu. impian saya untuk mengabadikan segalanya di blog ini kerana bagi saya blog ini akan menjadi kenangan buat saya sekeluarga di hari tua nanti.




Sejarah wujudnya blog jaakechik corner :



Jaa mula create blog pada julai 2010 hanya untuk promote bisnes pusat internet yang dibuka pada mei 2010.  Kunun nak promote bisnes. Sebab itu memula dulu jaa menggunakan URL jaakechik-e-niaga.blogspot.com. hehe. bermula hujung Disember 2012 baru lah jaa bertukar ke domain sendiri dan menggunakan URL WWW.JAAKECHIK.COM

Sejujurnya tiada siapa pun yang menjadi inspirasi dan tiada tunjuk ajar dari sifu pon masa jaa mula create blog. Sesaje mendaftarkan diri. Akibatnya blog hanya ada satu entry saja dan menyepi sekian lama kerana tiada followers, tiada visitor dan tidak cantik dan tersusun.

Mood blogging terbengkalai selama 2 tahun. Tanpa di login pon. Teruk! mood untuk serius blogging hadir bila selalu membaca blog peribadi blogger lain yg dijumpai setelah menggoogle resepi, kisah percutian, tips dan benda2 lain lagi. Dari situ timbul minat utk aktif tapi sayang tak ingat password sudahhh...huhu.

Tidak berpuas hati cuba reset password dan mula google cara nak hias blog biar cantik. Maka terjumpa beberapa blog tutorial. Especially blog LYSSA FAIZUREEN. Berlambak tips and tutorial. Cuba edit tapi tak faham dan still mengong! Usaha keras lagi cuba phm apa itu, tick expand widget, apa itu edit HTML, apa itu gadget dan kod-kod lain. Kaji..kaji…dan kaji sendiri…


 


Memang takde sebarang rujukan yg live. nak bertanya kunun malu. lastly godek-godek jugak. Mencuba dan mencuba…. akhirnya menjadi dan semakin faham ngn kod2 blog. Jaa mencuba sehabis upaya. Memula letak lagu, kalendar, pastu jam la, memula blogging biasa laa kan…. sume kutip letak.  Lelama baru tahu mende tu tak perlu pung!

Pastu mula bubuh shoutbox, list entry latest, wat scroll box, borders, background, header and and etc…etc… Untuk nak wat benda tu pon jenuh nak fahamkan stepnya tau. Silap buat, haruuu weiii.. boleh tunggang langgang segala kod asal. Setelah blog dirasakan cantik. Mula google camana nak tambah followers, camana nak wat entry best, camana nak itu, nak ini… hehe…

Bila ada followers, ada readers, blog dah smart, baru ler semangat nak wat entry tu marii.. hehe.. baru tak segan nak ping entry di sana sinun! Dari 0 followers terus naik ke 100, 500, 1000 dan 2000 hingga ke jumlah sekarang! Alhamdulillah....

Okeyy lah kira cukup la tu sdikit info pasal kewujudan blog ngn biodata tuan blog. citer banyak2 kang tak surprise pulok. nak kenal lebih dekat. sila ler godek2 entry lama jaa hehe... hope korang lebih memahami laa skang siapa aii ni yer... (berlagak fofulor pulak) ekeke....!!

 

NOTA DARI PENULIS   


  • segala kisah didalam entry yg anda baca itu mungkin kisah lama.    
  • segala entry yg ditulis biasanya 70% disetkan sebagai auto publish. 
  • saya tak mampu nak update blog on-time. coz, saya pun busy bekerja.   
  • saya ada tggungjwb lain sbg anak, isteri dan ibu pada family sendiri.    
  • masa blogging saya hanya pada antara jam 9 hingga 12 malam.    
  • maaf sekiranya komen @ pertanyaan anda tidak dibalas dengan cepat.    
  • segala error typing yg ada di setiap entry yg saya tulis harap dimaafkan.    
  • akhir sekali terima kasih kerana mengunjungi blog jaakechik!


Bukan senang nak manage blog ni tau. perlu masa yg betul2 rilex dan tenang. baru ler idea tu best siket sebab kita tadak tekanan. so, pada yang rasa nak wat blog tu jemput ler register yer kalo berminat... nanti boleh follow aii... leh tambah kenalan.... akhir kata tengkiu kerana sudi luangkan masa baca tentang ini.... babaiiiiii.... adioss omigos! (^_^)



Sebarang kemusykilan, pertanyaan atau cadangan sila email ke :

24 March 2012

Pengalaman Operate ENDOMETRIOSIS

  Assalamualaikum


Hari ni aku nak kongsi tentang Penyakit Endometriosis. Aku salah sorang yang terkena penyakit pelik nie. penyakit ni antara penyakit popular yang menyerang wanita selain Cyst dan Fibroid.

Sapa yang nak tahu apa itu Endometriosis, Cyst dan Fibroid dan apa beza ketiga-tiga penyakit tuh korang kena la google ya. aku nak terangkan pun susah. sebab aku pun tak berapa nak paham sangat. 

Dulu, aku juga tak tahu kewujudan penyakit-penyakit pelik ni. since diri sendiri dah penah kena baru la rajin godek-godek internet mencari info tentang segala benda tu.


Image result for kencing guna tiub

Endometriosis yang aku alami, sama sebijik macam pic diatas. tisu-tisu endometriosis menempel di Ovari, Dinding Rahim dan di Tiub Fallopio aku. doktor cakap, bila aku period, endometriosis tu pun akan berdarah jugak, disebabkan benda tu berdarah lah yang membuatkan aku rasa sakit masa period, yang aku duk kata sakit senggugut tu bukan senggugut biasa katanya, ni sakit sebab penyakit ni lah.

Sewaktu hari subur (hari ke-14 selepas haid), Ovari akan melepaskan Ovum (telur) untuk menuju ke rahim, untuk itu, ovum kena melalui tiub fallopio untuk berada di tengah rahim, so bila aku ada Penyakit Endometriosis ni, ovum disekat / terhalang / diganggu oleh kehadiran endometriosis yang menempel di tiub fallopio tu, jadinya Ovum (benih wanita) dan Sperma (benih lelaki) sukar nak bercantum (untuk menjadi embrio/janin/baby). thats why aku susah nak dapat anak doktor kata. lepas tu doctor juga cakap yang endometriosis turut makan / serap telor... T_T

Nak lebih faham lagi korang kena google dan godek-godek intenet dan tengok video dalam youtube. baru leh faham apa yang aku cuba terangkan ni.


Selasa (20 April 2010)


Pada tarikh inilah aku disahkan ada penyakit nie. punca boleh tahu tu, disebabkan aku sakit perut yang melampau sakitnya. sebelum ni memang banyak kali sakit perut, tapi bila gi Klinik, doctor ckp, just Angin / Gastrik

Padahal aku tak penah ada gastrik, tak pernah sakit perut kalau makan benda-benda pedas atau makan lambat. aku tak pernah rasa bagaimana sakit gastrik. dah cakap kat doctor "saya takde gastrik", dia tetap cakap gastrik jugak. huhu.

Okay sambung balik citer yang aku sakit perut melampau-lampau tuu, pada 20/04/2010 tu aku masuk kerja macam biasa jer, pastu aku rasa sakit perut, melepekkkk aku di pejabat, pastu bos suruh aku gi hospital aku taknak, kemudian makin menjadi-jadi pulak sakit perut tu.

Aku pun call En.Yie suh datang amik aku dan bawak aku gi Hospital. lebih kurang 2pm rasanya En.Yie datang amik aku dan terus ke Unit Pesakit Luar HRPZ11 di Kota Bharu. masa tu nak berjalan macam biasa memang tak boleh, terbongkok-bongkok menahan sakit. En.Yie suh aku duk atas wheelchair, aku taknak. eksyen! 


Ultrasound (Scan)


Masuk bilik doctor, doctor check dia kata "Angin". sakit perut Gastrik katanya. aku berkeras jugak kata, saya takde Gastrik doctor, tolonglahh jangan kata saya ada Gastrik. aku request nak Ultrasound (Scan) perut aku. sebab aku rasa perut aku sakit lain macam, macam ada sesuatu duk memulas, duk rodok perut aku, macam ada sesuatu duk tarik-tarik isi perut aku.

Mula-mula doctor tu macam tak berapa nak layan aku punya request, tapi aku berkeras jugak nak mintak dia scan. lastly, dia setuju jugak setelah beberapa kali aku suruh scan. dia suruh aku pergi bilik Scan, doctor tu pun scan perut aku, hasilnya, memang "ada sesuatu dalam perut aku".

Related image
macam ni la cara doctor buat Ultrasound / Scan


Kandungan Luar Rahim (Ectopic)


Doctor kata ada janin dalam rahim aku. waktu ni aku betul-betul terkejut. sebab aku baru lepas datang period waktu tuh, baru habis period dalam seminggu lebih rasanya. eh, takkan pregnant kot? doctor kata kalau ikut apa yuang dia scan janin tu berusia 5 minggu (sebulan). 

Apapun nak lebih sahih samada aku betul-betul pregnant atau tidak, doctor suruh aku buat Urine Pregnancy Test (UPT). hasil UPT menunjukkan memang Positif. lepas buat UPT, doctor suruh aku masuk bilik Scan semula. masa tu aku memang happy, walaupun perut tengah sakit. dua tahun kawin belum ada anak, tentu la happy!

Tapi perasaan happy tu datang sekejap saja, bila mana doctor kata aku Pregnant Luar Rahim (Ectopic Pregnancy) dimana baby tak membesar dalam rahim, tapi di tiub fallopio (laluan ovum). katanya bahaya, dan tak molek teruskan kandungan ini. semakin baby membesar, semakin sakit doktor kata. baru nak happy, tiba-tiba gini pula jadinya. apa niii? huhu.


Warded Wad Mawar HRPZ11


Lepas tu, disebabkan aku punya sakit melampau tu semakin teruk, (tak henti-henti perut rasa menyucuk), dia kata aku kena masuk wad untuk check up selanjutnya. masa tu rasa cam panik jap aku, tiba-tiba kena warded sedangkan aku datang sehelai sepinggang aje, tak terpikir pulak sampai warded. 

Masa tu En.Yie orang yang paling kalut duk call semua orang, call family aku, family dia untuk bagitahu pasal  keadaan aku. semua orang terkejut gilaaa kot. sebab sebelum ni aku tak penah sakit pun. dah tetiba masuk wad pulak. 

Aku pulak tak pikir apa-apa pun masa tu. just terdetik dalam hati "Doctor buat je la apa yang patut asalkan sakit saya ni hilang." Dalam wad mawar, aku tak tahu entah berapa kali aku ulang alik masuk bilik Scan. kejap-kejap dipanggil masuk. masa kat wad, doctor lain dah amik kes aku. 

Tapi masa ni 1 gambar pun takde untuk dibuat kenangan. so, takde bukti nak tunjuk kat korang. but peristiwa lama ini masih tersemat molek lagi dalam kepala aku, aku anggap satu dugaan hidup untuk aku. Allah uji sebab Allah sayang, kan? Allah bagi sakit, sebab nak hapus doa-dosa kecil kan? Allah duga, sebab nak bagi pahala kan? bersangka baiklah kitaaaa pada Allah Taala,  #Husnuzon


TransVaginal Scan (TVS)


Masa dalam wad mawar ni, doctor dah tak buat Scan biasa yang gelek-gelek atas perut tuuu, dia banyak Scan ikut jalan bawah (Vagina). masa tu nak malu pun tak guna dah. sebab sakit kan, rela je semuaaa.... ikut je arahan doctor, nasib baik dapat doctor perempuan. sampai sekarang aku ingat wajah doctor tu. cuma nama dia je aku lupa. baik sangat-sangat doctor tu. dia jugaklah yang operate aku. 

Image result for transvaginal scan

Masa buat TVS, doctor sendiri pun kofius (50-50) nak buat keputusan samada aku ni memang Pregnant Luar Rahim (Ectopic) atau ada penyakit lain. sekali tengok macam ectopic, sekali tgk macam "ada benda lain". ketulan memang ada nampak, tapi doctor kata dia tak berapa sure, 2-3 orang jugak doctor pakar duk tengok screen masa buat scan tu. memang jelas sangat aku dengar diorang duk bincang-bincang pasal penyakit aku, sesambil tengah scan aku tu. 

Dia kata, nak tahu lebih jelas kena buat pembedahan kecil yang dipanggil Laparoscopy. dengan membuat laparoscopy baru leh tahu dengan lebih detail lagi apa sebenarnya ketulan-ketulan yang dia nampak tuu.. katanya ketulan tu berbiji-biji macam buah anggur gitu. ada saiz besar, ada saiz kecik-kecik. diorang syak aku bukan ectopic tapi tak berani nak sahkan lagi.


Laparoscopy (Tebuk  3 Lubang)


Prosedur laparoscopy ni begini, kena tebuk 3 lubang kecil di antara perut dan pusat (segitiga), laparoscopy ni bahasa mudahnya, untuk doctor "suluh" dengan cara "masukkan kamera kecil" dalam perut kita untuk tengok penyakit kita dengan lebih jelas lagi (itu yang aku paham laa).


Image result for LAPAROSCOPY
Image result for LAPAROSCOPY

Image result for LAPAROSCOPY

Kat atas ni gambaran macam mana proses laparoscopy ni dibuat. 


Sebelum Laparoscopy Dibuat


Aku masih ingat lagi, malam sebelum buat laparoscopy doctor datang menerangkan mengenai prosedur operation pada hari esok, apa kebaikan dia dan apa kesan dia, apa kepentingan dia. dia juga minta aku tandatangan borang untuk buat laparoscopy ni. aku sign jer, turut je apa saja cadangan doctor, sebab bagi aku, dah tentu doctor akan buat yang terbaik.

Doctor juga ada terangkan, jika ovari aku rosak, dia terpaksa buang. aku pun cakap "kalau buang ovari saya boleh mengandung lagi tak". dia cakap kalau buang 1, ada lagi 1 ovari. ovari kan ada dua (kiri dan kanan). masih boleh mengandung jika ovari 1 lagi berfungsi dengan baik.

Malam tu aku langsung takleh tido. bukan pikirkan esok nak operate, tapi aku tak boleh tido sebab sakit. malam tu, kakak aku yang jaga aku di wad. En.Yie takleh jaga sebab tu wad wanita, lelaki tak boleh jaga walaupun suami sendiri. En.Yie tunggu aku kat laur, dia tido di Musolla yang berada di sebelah wad.

Malam tu aku memang takleh tido, kejap ke kiri, kejap ke kanan, puas adjust position tapi rasa sakit tetap tak berkurang. mulut tak berhenti baca, "Lailaha illa antasubha naka inni kuntu minazzolimin". lepas tu, aku ada mintak dengan Nurse ubat tahan sakit. dia bagi panadol aje. aku telan, tapi tak berkurang jugak sakit.

Aku cuba mintak ubat tahan sakit lagi, dia nak bagi panadol lagi. aku cakap taknak panadol, saya nak ubat tahan sakit (pain killer), dia marah-marah aku pulak, memang takleh lupa sangat kes ngan Nurse yang bengong nie. memang kasar sgt dengan patient. mungkin marah aku ganggu dia malam-malam agaknya. masa tu dalam pukul 2 pagi.

Sebelum bagi ubat tahan sakit dia tanya aku ngan soalan lebih kurang begini, "Kalau saya bagi skala sakit 1 hingga 10, nombor berapa sakit awak?" aku terus cakap "Sepuluh" boleh pulak dia marah aku, katanya "Betul ke awak ni? takkan sampai 10 sakitnya. sakit lagumano awak ni? over doh tu kalau sampai 10" (siap perli aku tu). takde adab sungguh.

Aku cakap lagi "Saya memang sakit sangat2, nak buat macamana, kalau tak sakit saya tak mintak ubat tahan sakit". dengan muka masam, dia gi amik ubat dan bagi dekat aku tanpa pandang aku pun. bengong punya nurse! aku siap doa dalam hati "aku harap satu hari nanti ko akan rasa sakit, sepertimana  sakit yang aku rasa nie" seriously memang aku doa macam tu. #KejamKan?


Rabu (21 April 2010)

Lebih kurang jam 10 pagi nurse datang (nurse lain) bawak pakaian dan cap untuk aku masuk dalam bilik bedah. En.Yie tolong pakaikan untuk aku. lebih kurang jam 11 pagi aku dah ditolak masuk ke bilik bedah. dari wad ke bilik bedah terasa jauuuuh sangat.

Nurse duk di bahagian kaki. En.Yie pulak di bahagian kepala aku. mereka sama-sama duk tolak katil aku ke bilik belah, aku masa tu macam kosong je jiwa. setitik airmata tak mengalir pun. sedih, takut, nervous, takut operation tak berjaya (T_T), insaf (takut mati pun ada), semuanya bercampur. tapi aku tak menangis. seboleh mungkin aku kena tunjukkan aku kuat, sebab aku tengok En.Yie macam tak kuat. suram je muka dia sepanjang tolak aku ke bilik bedah.

Sebelum operate aku ada tanya En.Yie, "andai kata kita takde anak, macammana?" dia cakap, kalau takde anak, nak buat macam mana, kena terima dan kena redha. dia kata, kalau Allah nak bagi, dia tetap bagi juga. T_T

Masuk saja dalam bilik bedah, nurse dah tak bagi En.Yie masuk. setakat pintu aje En.Yie boleh hantar aku. masa tu aku rasa nak jerit kuat-kuat "Biarlah suami saya masukkk!!" tapi dalam hati je laaa mampuuu. dah memang prosedurnya takleh ada waris masuk kan. terpaksa akur! nurse sambung tolak aku untuk dipindahkan ke katil operation yang lain (katil yang ada lampu-lampu banyak tu).

Masa katil aku ditolak tu, sayup-sayup nampak muka En.Yie yang semakin menjauh dari aku, masa tu rasa sedih tak terhingga... rasa sedih gila.. terasa macam diri ni takde kekuatan, takde peneman, takde lagi peniup semangat untuk aku kuat. ye, aku kuat sebab adanya suami disisi. takde dia, terus rasa piluuuuuu... ya Allah memang sedih sangat masa tu... tengah menulis blog ni pun airmata aku menitik ni... huhu.. terbayang-bayang lagi suasana tuu..

Image result for bilik operation
Ni pic amik dari google yer. bukan aku punya ni.


Lepas tukar katil operation yang sebenar, doctor pakar bius datang memperkenalkan diri dia, doctor tu perempuan. lemah lembut je bicara dia. dia terangkan dekat aku yang dia akan bius aku jap lagi. pastu dia tanya jugak aku, apa nama aku, tahu tak kenapa aku kat sini, kenapa aku kena buat operation ni, (just nak tahu aku tahu atau tidak, tu je).

Doktor mintak aku bentang kedua-dua tangan. katil tu memang ada tempat letak tangan di kiri dan kanan (macam sayap kapal terbang). lepas tu, dia pun start bius aku, dalam 2-3 saat je terus aku tak ingat apa-apa dah,

Dalam bilik pembedahan ada cerita lain pulak, dari Laparocopy, bertukar menjadi Laparotomy pula.. jom sambung baca lagi... panjang kisah aku, slow-slow baca eh... harap tak boring.. hehe...


Emergency Ceaser (Bedah Besar)


Sepatunya proses buat laparoscopy tu, just tebuk tebuk 3 lubang aje, but untuk kes aku, doctor sempat tebuk takat 2 saja, sebab ada masalah lain pulak muncul, doc kata masa dia tebuk tu, Endometriosis aku dah pun pecah dalam perut, so doctor tak teruskan untuk menebuk lubang ketiga. doctor terus decided untuk bedah perut aku (ceaser).

Laparoscopy terus bertukar menjadi Emergency Ceaser (bedah melintang). doctor terpaksa bedah besar perut aku dengan panjang lebih kurang sejengkal. sebijik macam gambar dibawah ;

Related image
ceaser secara melintang
Related image
parut ceaser aku sebijik macam gambar kat atas ni (pic google)


Sepatutnya kalau buat Laparoscopy sekejap aje, tapi bila dah kena Ceaser, lamaaaaaa jadiknya... aku duk dalam bilik bedah lebih kurang 8jam En.Yie cakap. sepanjang aku dalam bilik bedah, En.Yie cakap ramai yang menunggu aku kat luar tu selain dia. mak ayah aku, mak dia, adik beradik aku, adik beradik dia, sedara mara, jiran tetangga pun ada. penuhhhhh depan bilik bedah katanya. semua bermuram durja menantikan kabar dari doctor tentang aku. walaupun lamaaa, semuanya tetap sabar menanti kat luar.

Selepas 8jam menunggu, aku akhirnya dibawa keluar. masa aku keluar tu En.Yie cakap ramai yang menangis bila tengok aku, ramai yang sedih tengok aku terkulai atas katil dengan berselimut penuh hingga ke paras dada. aku nampak kecikkkk je diatas katil yang besar tu, dengan kepala aku yang tersarung topi operation lagi, semua menangis En.Yie cakap. dia sendiri, aku tak tahu la menangis ke tak, (malas nak tanya) huhu..

Kakak aku cakap lagi, bertambah sedih lagi saat aku dibawa keluar, ada airmata yang keluar di mata aku. kakak aku kata ramai yang terfikir, mungkin roh aku menangis saat operation tu dibuat walaupun jasad aku tak sedar waktu tu (kena bius). aku pulak takleh nak respond apa2, sebab aku langsung tak ingat apa-apa.. sedar-sedar je, aku dah kat katil Wad Mawar.


Seminggu Warded di HRPZ11


Awal-awal selepas operate, perut aku masih berbalut, aku sendiri taktahu camana rupa kesan operate tu, panjang ke, pendek ke, aku langsung tak terasa nak buka tengok. biar jer berbalut. nak mandi pun takleh kena air, memang kena betul-betul jaga agar takde jangkitan kuman (infection). masa tu seksa tau, nak batuk sakit, nak gelak pun sakit, rasa macam nak terbukak jer luka tu.

Hampir dua hari juga aku jeni pening lalat effects dibius. banyak benda aku lupa. taktahu siapa yang datang melawat aku, siapa yang jaga aku, siapa yang mandikan aku, lapkan badan aku, urus makan minum aku. En.Yie ada cakap dia tu datang, dia ni datang, till now aku masih tak ingat dan lupa segala benda yang berlaku pada hari pertama dan kedua selepas keluar bilik bedah.

En.Yie cakap, aku siap borak-borak lagi dengan orang-orang yang datang, tapi aku langsung  tak ingat apa-apa (kesan bius). selepas 2-3 hari barulah ingatan aku dah okay sikit. selepas operate, hari-hari 4-6 orang doktor pakar datang kerumun katil aku. check condition aku, hari-hari jugak kena gi Scan untuk tengok keadaan dalam perut aku, dan check luka operate aku.

Masa tu jugak doctor explain dekat aku, kenapa aku di bedah besar (ceaser), apa penyakit aku, apa rawatan susulan untuk aku. aku angguk-angguk jer. dia juga cakap, dia kata, aku bukan pregnant luar rahim memang sah aku bukan ectopic. kandungan aku normal, yang dia nampak ketulan di luar rahim tu endometriosis, bukan janin. doctor pun terangkan apa benda endometriosis tu.. camana boleh berlaku.. bla bla blaa...

Doctor juga cakap, kemungkinan kandungan aku yang berusia 5 weeks tu mungkin akan keguguran (abortion), sebabnya dia dah usik-usik dalam perut aku, dia dah sedut-sedut sisa endometriosis yang dah pecah dalam rahim aku, dah kemungkinan akan gugur katanya. kalau bleeding dia suruh aku cepat-cepat bagitahu.

Image result for kencing guna tiub

Bila aku dah stabil, nurse decided untuk buang tiub kecing (refer pic atas), so lepas dah buang tu aku kena ke tandas sendiri, no more kencing pakai tiub (foley catheter). nurse juga cakap aku dah kena start berjalan (simple exercise) sebab dah banyak hari aku terlantar atas katil sebab tak berdaya nak bangun berjalan. kalau bangun ke pun guna Wheelchair, tak boleh berjalan sendiri sebab rasa pening dan kaki rasa lembik (effects lama terbaring).

Bila dah buang tiub kencing tu, aku rasa macam tak boleh nak control kencing. rasa nak teh tahan kencing (kemut), dan dan terus je keluar dengan sendirinya tanpa sempat ke tandas. habis lencun katil aku.. hehe.. nasib baik dapat nurse baikkk, dia tak marah pun, cepat2 dia tukar cadar baru.

Hari ke-7 dalam Wad Mawar, akhirnya dah boleh discharge. segala kos rawatan / pembedahan tak kena bayar apa-apa pun sebab aku Staff Gov kan, Guna GL je. doctor bagi aku MC selama 45 hari... fuhhhh gila lamaaa... seronok rasanya berlama-lama di rumah dengan gaji yang tetap masyukkkk... hehehe...

First time merasa berpantang macam orang bersalin, makan ikan bakar dan bubur nasi je hari-hari. sabor jeeelaaaa, hahaha. selepas seminggu, aku balik berpantang dirumah sendiri. berdikari sendiri. masa kat rumah curi-curi jugak makan ikan goreng, ayam goreng (sepatutnya tak boleh). sebelum makan mesti baca ni, "Bismillahi tawakkal tu-alallah". hihi. konon nak menyedapkan hati sendiri. :P


Abortion (Keguguran)


Lebih kurang hari ke-8 atau hari ke-9, masa aku dalam bilik air (nak kencing) aku rasa ada sesuatu yang "blubbb keluar" dari tuttt aku.. tengok-tengok bentuk dia "macam perut ikan" gitu. aku panggil mak mertua aku (aku berpantang di rumah mertua) dia kata, haa konfem aku gugur la tuu..

Lepas 3-4 rasanya aku check UPT memang keputusannya Negatif. so pasrah saja laa, doa saja dalam hati, moga-moga akan ada rezeki aku lagi lepas nie... amin amin amin...

Okaylah dah panjang sangat karangan aku ni rasanya... letih dah menulis berjela-jela ni.. nanti aku sambung kisah selepas operate pulak ye.. apa rawatan susulan, cemana keadaan aku, camana aku boleh pregnant, aku bersalin normal ke operate, nantikan next entry yer... akan aku story mory dan share ngan korang lagi nanti...


Kisah ini bersambung DISINI


Sebarang kemusykilan, pertanyaan atau cadangan sila email ke :

23 March 2012

KAD BANK KU DITELAN ATM! ARGGGHH...TENSION!!

 
 
hari ni me rasa betul2 stress,menyampah pun ada!! mana tak nya,
 semalam gaji masyukk,me buat keluar ler sikit dulu 
just untuk bayar upah pengasuh,x mau keluarkan banyak2
 sebab takut akan terguna untuk yg x de faedah.
 
hari ni, cucuk lagik, tapi punya la geram ditelannya terus kad me tu.
dah la hari ni hari jumaat , besok pulak sabtu, bank tutup
terpaksa laa kena tunggu sampai ahad nanti!
 
adoii....masalah...masalah...dah laa kite nak guna duit kad pulak x ada,
rembatt fulus en.suami dulu lah untuk dua hari nie!! hehehe.....
 
actually, kad me tu plastik cover dia tu da terkopek 
sedikit sbnarnya,semalam lagi masa mula2 cucuk atm tendang,
tp bila dah 2-3 kali gosok, berjaya la digunakan.
 
 tp hari ni berkali2 me cuba-cuba cucuk kad tu selepas 
beberapa kali ditendang, lastly atm tu telan terus!
 lepas tu dia tulis apa, nak tau?
" OUT OF SERVICE!! "
hai...sakit hati sungguh!!

nampaknya kad bank perlu diupgradekan lagi, 
kualitinya kurang, cepat sangat rosak!
diharap dapat di upgrade dari masa ke semasa
kami sebagai pelanggan mendapat susah
dan anda juga yang gelabah bila kami laporkan masalah...
tak gituuu??
 
 
 
 
p/s: klik klik disini okeyy!!
 

 
 
DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...