kelab blogger ben ashaari, KBBA,

30 September 2012

kemana menghilang?


salam sejahtera untuk semua!

lama jaa menyepi. ada yang rindu tak? ekekeke
jaa tak kemana pun. ado dalam kelate lagi ni
masih hidup dan sihat walafiat lagi...kikiki...

ekceli, 3-4 hari lepas jaa sibuk ngan majlis kawin
sape kawin? sabar le nak bagitahu la ni
adik jaa yang kawin jumaat lepas.
tu yg busy siket duk prepare utk wedding dia
3 hari bertapa di rumah mak jaa
memang langsung tadak masa nak hadap blog

sebelum tu jaa nak say sorry to chic na coz
jaa betul2 terlupa nak invite dtg rumah mak jaa
terlupa ada rakan alam maya yang sekampung
kuikuikui....sorryy ya chic na, betul2 kelam kabut laaa...

majlis kawin berlangsung biasa2 saje
simple but meriah!
gambar2 majlis kawin tu jaa update di next entry yer...
hari ni busy lagi, nak gi kemas umah mak jaa pulak lepas balik keje

curi waktu rehat, utk update..ekekeke...


~ babai, i lebiuu bebeh ~

25 September 2012

adoii...geramnya!


salam dears....sihat ker semua? hope sihat lah yer... risau lak rasa, sebab sekarang ni kat tempat jaa asyik hujan jer tau... petang jer hujan...hujan jer petang...keh..keh...

fikri pon dah mula2 ada batuk-batuk sikit dah.... maknya sibuk sgt kekdahnya, gitu lerr.... sampai lupa nak kasi fikri makan scott emulsion last week. thats why batuk sempat hinggap kat dia kot. hrmmm...

ni pon menaip ngn pantas giler. so, kalo ayat aii tunggang langgang tu so sorry la yer. aii nak cepat seyh. sebab jap lagi ada kelas sidang video (pjj) pukul 9 jap lagi di USM.

my en.suami pulak menggatal nak ikut. huh, cemburu ler tew...ekeke. tapi tak laaa. my hubby bukan jenis cenggitu. eii jgn tak tahu malam ni kan ada bola. The Red Warriors vs Arbil. eh, korang pon tau eh...?? cheiitt wat penat jer aii dok explained...

eh, baru perasan entry ni macam lari tajuk jer kan... hua..hua..hua... okey straight to the point jer la kan. jaa just nak tunjuk gambar2 my son jer... jom layann....


hah...tengok gigih kan anak jantan aii 'menyusun' novel
hari-hari ni ler keje dia. jenuh dilarang
dia buat dunno jerkk..langsung tak makan saman
hari2 macam gini..mau nya maknya pengsan tiap hari


 puas berdiri, tercongok pulak
siap duk atas novel lagi tu, adoii la, notti betul (anak saper la tuu,kan?)
since dah masuk 11 bulan mengemas jer dia
pengasuh pun dah mula mengadu si fikri makin notti
suka main kain baju yang dah dilipat dlm raga ke dlm lemari ke
pastu pantang tgk kertas or surat khabar, melaju jer dia gi amik and koyakkan
ermm..terok betul! sian kat pengasuh dia.


setiap kali mengemas...ni ler hasil yang dapat
K.R.E.A.T.I.F kan? T__T
sedih bila novel tersayang dah mula merosak
sebelom ni elok jer tersusun di rak tuu...
sabar jer lahhh!
bukan orang lain pon...anak aku jugak... : P
>__<



p/s : jom tengok --> gaya tido fikri (masa kecik dulu-dulu!)



suka? LIKE laaa...

24 September 2012

nuffnang ooo nuffnang


 

salam..... tgk tajuk pon dah tau kan? jaa nak pujuk rayu encik nuffnang nie...huhu... agak2 kalo wat entry macam nie, dia makan saman tak? dia akan bagi CPUV (BE) tak utk blog jaakechik corner nih? huhu....sedihhh wehhhh....

encik nuffnang oiii...kasi ler CPUV utk blog aii ni 5 KETUL....muahahaha!! kalo you kasi, opkos aii lebih sayang you ketat-ketat tau. ntah2 encik nuffnang jadi meluat ngan entry nih kan.....? ekekeke.... 

jaa bercita-cita utk nak cashout churp-churp ngn nuffnang hujung tahun nie. ada sape nak bantu? kalo nak bantu meh ler pakat klik-klik.... ngeeeee..... >_<


p/s : jom tengok --> apa kelebihan ada blog

23 September 2012

punggung yang seksi


ambooii kalau tajuk cenggini laju jer terjah....yer dok? 
ekekekeke....konfem korang ni jenis gatal, paling tak pon kaki skodeng kan?


mengancam tak? 
^__^


sumber : facebook



kalau suka SHARE laa...

tomyam MAGGI KETAM


maggi ketam sedap, maggi ketam di wakaf bharu, megi ketam, maggi ketam, resepi maggi ketam, maggi ketam tom yam, ketam tomyam, maggi ketam yang sedap, harga maggi ketam

Assalamualaikum!

lama jaa tak berkongsi resepi kan? lama la sangat! haha. entah-entah ada yang jemu ngan resepi yang mengarut tu kan...ekeke. tapi jaa suka, bila tahu ada yang mencuba resepi yang jaa penah kongsikan tu...

             chic na dah berjaya try 2 resepi jaa padpet ayam dan ayam rebus !
             cik kay jue pun sudah berjaya buat puding gula hangus !
             kawan2 jaa di fb pun ada yang bagitahu ada try resepi kengsom ikan !
             aii bangga tauu.... yeppi...

tipu kalau kata tak suka bila ada yg guna resepi kita kan? at least tak sia-sia dengan apa yang jaa tulis tu. ilmu yang ada walaupun siket, kalo tak di share tak ke rugi namanya? hekhek! ayat nak menyedapkan hati ler tewww.... peace yo! jgn marah ek?

Hukk..alohh! panjang pulak mukadimah nya! niat asal nak share resepi dah melencong ke membebel pulak! sudah! sudah...meh kita teruskan kelas masakan kita! hari ni dgn menu yang lebih senang, budak tecik yang duk tadika pon buleh buat tau... (penipuan berlaku disitu. hiks!)


RESEPI MAGGI KETAM TOMYAM

alahai ko jaakechik, takdak menu lain dah ke?
takdak khasiat langsung lah....aper kelass masak megi?
huhu..jgn korang mengata tau..tak baik. 
wat dosa kering jer. ape kata gi beli maggi ngn ketam
and jom masak sekarang
nak tgk ada khasiat ke tak menu aii nih...hehehehehe

BAHAN-BAHAN

              1 paket maggi perisa tomyam (brand ruski pon ok!) 
              2 ekor ketam nipah saiz sesuka hati korang
              1 biji telur 
              1 keping daun limau purut
              1 batang serai (ketuk)
              1-2biji cili padi
              sedikit perahan limau nipis
              sedikit sayur (jaa letak bunga kobis ngn tomato)

CARA NAK MAKAN MASAK

          1. rebus segelas air, bubuh ketam yg dah potong dua.
          2. bila ketam masak, letak segala bahan lain bersama perencah megi.
          3. pastu siap....buh dlm mangkuk and ngappp jer ler...hehe!


seeloknya guna ketam nipah tau, ketam batik / ketam bunga kurang sedap! dan kalo kuah hampir kering, pandai2 tambah air yer dan kalo tak masin tambah ler garam siket. okeyy. takkan tu pon nak diajar? ekekeke... jgn marah tau..jaa gurau2 jer.... T__T



P/S : nak lebih sedap? letak 1 sudu pes tomyam adabi. gerenti terangkat habis! 


for more recipes ---> CLICK HERE
suka resepi ni? klik like laaa.....

22 September 2012

pameran aadk di SK. Telok Jering Tumpat

assalamualaikum.

salam sejahtera untuk semua pengunjung jaakechik corner!
pernah tengok pameran AADK? tipu kalo kata tak penah tengok kan?
masa di sekolah dulu AADK selalu jer datang wat pameran, ceramah laa kan?
so, meh kali ni jaa nak share gambar2 masa aadk wat pameran di
Sekolah Rendah Kebangsaan Telok Jering, Tumpat
ni anjuran AADK Tumpat dan dibantu AADK (UAS) Pengkalan Kubor


semoga kegiatan pameran dan ceramah yang dijalankan pihak aadk
dapat memberi input yang baik untuk semua orang
mencegah itu kan lebih baik dari merawat.
untuk itu sama2 kita mengajar anak-anak dan ahli keluarga kita
dengan memberitahu ttg bahaya dadah sejak dari rumah lagi



bertepatan dengan slogan ini :
" kehidupan yang berkualiti, bermula dari keluarga yang harmoni "
tanpa sedar, kdg kala keruntuhan akhlak anak2 muda sekarang
byak dipengaruhi oleh latar belakang keluarga yang bermasalah
perceraian ibubapa dan juga masalah kemiskinan (kewangan)


kalo ditanya mana2 individu yang terlibat dengan najis dadah
itulah penyebab utama, kerana akan merasa tersisih
dari situ mereka akan mencari rakan untuk meluahkan masalah
kalau kebetulan dapat rakan yang bagus, alhamdulillah
tapi segelintirnya , mereka akan mendapat rakan yang sebaliknya



bersama-samalah kita memerangi dadah
kerana anak-anak muda sekarang merupakan bakal pemimpin
dimasa akan datang. kalau kita tak bantu, siapa lagi?
sekiranya terdapat apa2 masalah berkaitan penyalahgunaan dadah
sila hubungi pejabat AADK berdekatan anda!

 

sentiasa ingat :

" dulu KOMUNIS, musuh nombor satu negara
kini, DADAH menjadi musuh utama negara kita! "



 anda mungkin terlepas entry sebelum ini --> merdeka-raya aadk kelantan


 klik like kalau suka.

bersama followers ke-1155

Assalamualaikum!

selamat berhujung minggu untuk semua. hari ni jaa takmo cakap byk, just nak share ngn korang pasal ini ---> followers ke-1155. nombor yg comey kan? (jgn korang tikam ekor pulak yek!) ekceli nombor ni tak kiut mana ponnn....tapi sajer jer tergatal tgn nak printscreen. tapi yang penting, sebab dia ore kelate! tengkiu yer follow jaa...jaa sukooo...hehe!. 


jom ramai-ramai gi ke blog ----> mr. pilot  
nanti buleyy polo mollow


yang jaa tau, dia seorang PILOT. rasanya belom kawin kot, haha. jaa tak konfem jugak. ngeee... sudah ramai ler jaa jumpa geng blogger kelate. cer tgk di 'bloglist blogger kelate' jaa kat side bar tuh...dah berderet tau... kalo wat gathering mesti seronok kan?


p/s : sudah terjah. jgn lupa mention dtg dari blog jaa tau..ekekeke....


21 September 2012

anak buah en. suami

salam dears.
di hari jumaat ni, suka betul kalau kebetulan ngan hari off (cuti)
boleh balik kampung mertua di gunong, boleh masak makan best2
tapi sayang hari ni my en.suami tukar plan takmo balik ke gunong
katanya sebab last week baru jer balik 
huhu...sabar jer laa...


ni gambar yang di snap oleh my en.suami last friday....
semua pakat balik, coz my MIL tak sihat
demam rindu anak2nya yg lama tak balik after raya kot...
hehe. so bila sume balik, dapat ler bkumpul


dalam ramai2 tu sorang jer anak sedara belah suami yang takdo
iaitu anak sedara yg sulong, Kakak 
dia skang ni tgh belajar di Poli Merlimau Kedah
cer kira ramai tak?
hehhehee....



p/s : gambar burok sgt, henset cikai biasa laa....ngeeee....


20 September 2012

businessman



jom tengok gelagat
kanak-kanak RIBENA yang keriangan
bila dapat peluang main timbang2 keropok
lokasi : di gerai ciksu nya di pasar berek 12...
hehehehehee...




mai cik kak, mai cik abang....
saya wat bisnes keropok sekarang
di import khas dari besut




 sekilo sepuloh hinggit jer
amik 2 kilo 15 hinggit
kalo beli byk lagi, akan dapat diskaun
siap ada free gift lagi!




tapi jangan la borong semua....
nanti saya nak jual apa?


fikri : hehhehehe....saya tipu-tipu jer.......



17 September 2012

restoran kahfi wakaf bharu


salam dears!
edisi jalan-jalan cari makan JJCM (versi jaakechik corner)
kali ni menyinggah di :

Restoran Kahfi di Wakaf Bharu
lokasi : dekat roundabout wakaf bharu
no. tel : 019-9392001




jaa singgah sini malam kelmarin masa otw balik dari pasir puteh
jaa gi melawat ayah ana di hospital tg. anis
pkul 10 baru sampai umah




2 mangkuk tomyam puteh,
kailan ikan masin, telor dadar
1 ekor cencaru dan 1 ekor tuko (bakar)
2 mangkuk laici kang 
honey dew blended ngn teh o ais


TOTAL : RM42.80

makanan kt sini mmg sedap tau...
kalo di wakaf bharu laaaa. hiks!
area ni takdo kedai makan sgt,
sini ler tempat jaa selalu makan2 ngn my en.suami...
restoran pebret jaa di area wakaf bharu....ngee




baru perasan gambar laki aii takdo laaa
huhu...jgn marah ya lalink...lupa nk snap....
kalut ngn fikri yg langsung tak gheti nak duk diam
hrmm..sabar je lahh!

16 September 2012

merdeka-raya AADK KELANTAN

ASSALAMUALAIKUM...W.B.T....

setelah byk hari tadak entry. hari ni jaakechik muncul dgn entry bergambar yg giler byk!! so, jangan jemu, scroll down , tengok dan baca sampai habis yek..... hekhek... ekceli ni citer 19 syawal lalu. AADK kelantan wat majlis merdeka-raya!

memandangkan hari ni hari last bulan syawal jaa nak habis kan citer ni sebelum zulkaedah muncul esok.... apa pun jom...layannnnnn......

ACARA BELAKANG TABIR


masih ingat entry gambar nenas jaa tunjuk dulu?
ni ler sambungan cerita nya
jaa kupas nenas tu untuk majlis ini la..hehe
yg terlepas boleh klik SINI

JOM MAKAN DAN MAKAN


macam2 ado heh...nak makan apa? sebut jer.


antara makanan yg sempat di rasa....ekekeke...
banyak tak padan ngn KURUS! <---- mesti korang mengata aku kan?
kalo diikutkan hati dan ikut nafsu terasa nak amik makanan lagi
tapi perut dah kata, NO! huhu...
pening jaa duk usha makanan yg byk tuh

ANTARA AKSI MENGGEDIKSS! T__T


dah kenyang apa lagi, sesi kegedikkan pon bermula
hehehehhehehe, berlagak cam retis!

saje jer snap byk2
nak tayang dalam blog, aii kan ada blog! hihi.
^__^
teruskan scroll lagi dan lagi ya...

BERSAMA PENGARAH AADK KELANTAN


pic bawah tu adalah ofismate jaa
tak ramai, 10 orang jer termasuk ketua unit (kemeja kuning)
yang berbaju kurung pink tu pulak Pengarah AADK Kelantan
Pn. Suriani bt Mustapha
gojes kan? hahaha <--- ayat kipas!


first time makan pavlova! heheh! <--- jakun!


pavlova memang sedap tau. cuma rasanya sedikit manis.
berkerak diluar, lembut dan sejuk didalam.
best! rasa macam span <--- jakun lagik!
ekekekke


 
nota kaki :
Selamat Hari Malaysia utk semua!!


~ cerita tamat setakat ini, terima kerana meluangkan masa anda ~

klik like kalau suka!

10 September 2012

blurrr and blank!


sejak dua menjak nih, jaa always busy, takdak masa sangat utk blogwalking. entry yg ado ni pon semua di set auto publish since beberapa hari yg lalu lagi. banyak spent time utk 8 assignment yang giler byk! deadline 3 assignment dah semakin hampir, satu apa pun tadak lagi. arghh.... gabra betul!


Rabu lepas, ajak ana ke library USM lepas balik keje. carik buku for assignment. kitorang sampai pukul 4.30. masuk jer sana. alamak aiiihh... terpegun dan terkaku sebentar.

bila tgk buku yang over banyak tersusun di rak2 yang bersih, tinggi lagi cantik tuh. tetiba jadik jakun! bagai tikus tengok besi! (almaklum ler lama tak masuk library kekdahnya) 

blurrr and blank time nak pilih buku. belek punya belek, nasib baik ado yang menjadi pujaan hati malaya. tapi ntah ado ke takdo apa yang dicarik dalam buku tuh, wallahualam..... tawakal jer laa..... aduhh...sabar jer laahhh....

assignment individu bagi pengantar sains politik (JKP) by Dr. Ramanathan.
"tajuk : teori plato mengenai negara" amacam, lawa tak tajuk? huhu....

grab 2 buku and terus chow! tapi sebelom tu melantak la dulu.... kitorang singgah isi perut di Kedai Nasi Kerabu Golok di lundang. hehe. best ke? sedapp ker?

" hrmmm...bolehhh laaaa " sambil kipas2kan tgn. (tiru maria dlm iklan RIBENA!)



2 pinggan beserta 2 air sirap limau RM13.00.
jaa bagi 5 bintang utk ayam & daging bakar
utk nasi kerabu, 1 bintang pun jaa tak berapa nak kasi...huh!
sbb ape...? luuu try ler sendirik!


~ cekidouttt !! ~

09 September 2012

berseni tak?


salam dears. 
jaa bersiaran di gelap malam just nak tunjuk ini jer....
hehehehe... jangan meluat pulak.... grrr....


berseni kan....?? ekekeke...
ada orang tak suka kupas buah nenas ni, kononnya susah
korang camana pulak?
ker korang tahu makan jer? T__T




p/s : ada cerita disebalik gambar nenas ni...tungguu...


scott emulsion CHAMPS


scott emulsion CHAMPS
korang pernah guna produk ni tak?


jaa mula beli produk ni sejak umur fikri 10 bulan. (after raya)
disuggest oleh doktor Klinik Abdullah & Fatah.
masa tu jaa bawak fikri terkena cerry berry
doktor kata baik untuk kesihatan baby dan untuk
menghalang dari mudah terkena penyakit demam, selesema and etc.
alhamdulillah, scott emulsion champs ni diterima ngan baik oleh fikri.
suka aje dia. maybe sebab ia berperisa oren kot!


"tengok, saya sihat dan kuat! sekarang,
saya sudah boleh berdiri sendiri, berjalan jer tak buleyy lagi
hehe. doakan saya cepat berjalan yer!"

anda pon boleh la cuba dapatkan scott emulsion ni untuk anak anda. harga pun murah, RM13.00 shj. jaa bukan berniaga ok, tapi saja nak berkongsi ngan anda jer... sharing is caring kan??  heeeee....

08 September 2012

bloglist ramadhan, tamat!



*sticky post*
 

F.Y.I : bloglist ramadhan dicipta setelah jaa join segmen abg ben.

hari ni, jaa nak bagitahu yang bloglist itu, sudah tamat! 5 blogger dari bloglist ramadhan akan dipilih utk diletakkan dlm bloglist baru. Bloglist last 2012 (bermula next week) sehingga ke penghujung tahun ini. terima kasih pada anda semua yg sudi terjah jaakechik corner yer!


5 blogger terpilih utk Bloglist last 2012 




NOTA : nak duk di Bloglist LAST 2012 jaakechik?
(konfem dapat)

syarat mudah :

buat entry :  jaakechik OFFER bloglist utk dua bln!
letak header jaakechik corner. (linkkan ke entry ini)
tag 2 rakan blogger lain.
kirim ENTRY URL itu ke entry ini.

CONTEST SEGMEN : Bersama warna kegemaranku




Kali ni jaa nak join contest dari Chot ! jaa di tag oleh Dedeq dan turut di pelawa oleh Chot sendiri hari tuh. so, hati terus terbuka nak join....korang pon kalo nak join klik jer banner tu okeh. tarikh akhir 30 sept 2012.

WARNA KEGEMARAN jaa ialah MERAH !! merah menyala/terang. hehe. kenapa merah? sebab...aii suka merah laa...lalala... tak caya?? nah, bukti :




psstt2x : bukan ni aje, ada byk lagi tapi risau nak upload byk2
takut diserbu dek L.E.M.B.U nanti....muehehe....
                 

untuk segmen ni jaa nak tag blogger ini : MASHA , PECINTA PINK , 9NOL4 hehehhee... yang lain jgn marah yer....jgn jeles2. nak join klik jer banner tuuu. dan kalo perasan, di header pon jaa berbaju merah jugak tauuu....ngeeee......


07 September 2012

Padpet ayam


salam dears! kalo hari tu jaa share resepi kengsom ikan. hari ni jaa nak share resepi padpet ayam pulak. hehe. resepi ni di request oleh blogger --> INI. kebetulan memang pic utk resepi ini dah lama ada dalam draf, so jaa terus update jer la...hehe...
resepinya sama sahaja dgn resepi padpet belut yg jaa share dulu....
resepi mudah, step by step. fresh dari kuali. hehe.


            
bahan-bahan :

                   1/2 ekor ayam (potong halus)
                   8 bwg putih, 2 bwg merah
                   3 btg serai, 1 inci lengkuas, 1 inci kunyit
                   10 cili padi, 5 cili kering
                   1sudu kecik belacan
                   (blended semua bahan atas ni)

                   bahan-bahan lain :
                   air asam jawa
                   5 helai daun limau purut
                   kcg panjang atau bunga kobis

       
     cara nak masak :
                  
                  1. tumis semua bahan blend sampai garing, buh air asam jawa.
                  2. letak garam, gula dan ajino dan 1/2 cawan air.
                  3. masukkan ayam, masak sehingga kuah menjadi sedikit kering.
                  4. letak kcg panjang/ bunga kobis dan tabur daun limau purut.
                  5. baiki rasa masam, masin dan pedas, tutup api.



related post about recipes :


05 September 2012

JOM MELOMPAT !!


ekceli jaa terjumpa folder gambar2 lama. almost 3 years ago! huishh...lama giler dahh.... dah boleh frame kat muzium dah ni...ekekeke.....tapi disebabkan pic tu very nice and byk kenangan yg manis...jaa terasa nak tepek jer kat blog usang jaa nih...untuk kenangan di hari tua...hua..hua..hua....


jaa nak buat gambar 'melompat'
tapi, tak menjadi laa...huhu.....
nak try lagi lahh! 1,2,3 lompaat!


orang lain dah lompat tapi...
aku still tak menjadi laa...susahnya!


huh, sedihhhh wehhh... 
nape aku tak gheti2 lagi melompat ni??
my en.suami ngn adik ipar sibuk duk wat gaya yg ntah hape-hape!


saat melompat tu hampir menjadi,
ada jugak jenis yg bengong duk halang gambar
sabar je lah!


macam2 gaya ado.....yg mcm rupo beruk matyeh pon ado heh...
dan yang paling huduh pulak opkos laa aii....
asyik tak menjadi jer...rosak terus gambar orang lain!

guna kamera murahh gitu laa kekdahnyaaa...huhu....
tak reti nak agak time utk klik kamera 'saat lompat' tuh
aii betul2 kecewa, berpeluh ketiak,tapi tak jugak menjadi! 
last2...meh aii jadi photographer jer laaa...hurmm... 

 

haa...tengok bila aii takdo
comeyy jer gambar, sume berjaya melompat! <---- pandai kan aii snap!


v


v


v


v

tak boleh jadi niee...
aii pon nak try lagi sekali laaaa

v



v



v



satu.....dua...tiga....



heyaaahhhhh....




yeeeeehaaawwww....MENJADI lorhhhh......
berjaya , berjaya , chaiyyyokkk!!
my en.suami tak jadi melompat, terkezutt aii dah berjaya!!
tinggi tuuuu aii lompat!! <----  feeling bak superman!



p/s : cer teka kat mana lokasi kami melompat ni??

04 September 2012

awek kelate!


 hai...peeeps!
jom berkenalan dengan dua si cantik manis ini
keduanya blogger baru dari kelantan <---  terfeeling otai jap!
jaa pon baru jumpa link diorang
jom terjah, nanti buleyy pollo mollow!




 [Image3077.jpg]




 p/s : jgn lupa inform, korang dtg dari blog jaa tauu...ekekkeke..

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...