kelab blogger ben ashaari, KBBA,

31 December 2012

Sekitar Banjir di Tumpat (Kajang Sebidang) part 1

salam dears...

halamak...hari ni, hari last untuk tahun 2012 dah... besok dah masuk tahun baru... tapi entry2 lama banyak lagi duk dalam draft. aiyoo nampak gaya kena tunda ke tahun depan laaa (esok) baru boleh publish. hope citer tu takkan expired or berkulat.. kikiki..


hari ni jaa nak citer pasal banjir. camana kat tempat korang? teruk tak banjir? takat mana dah air naik? jangan ko jawab air dah naik sampai ke sinki, sampai ke bilik air udoh ler yer... aku tampor gak mulut ko nanti kanggg....~amboihhh garang nya hari ni. (,'')


ni pic dah banyak hari...kalo tak silap jaa masa 29/12/2012 (sabtu lepas). petang tu kami laki bini tutup kedai awal sikit. sekitar jam 6 petang. coz my laki nak ajak jenjalan, reround motor tengok air banjir katanya... tak jauh mana pongg.. dekat-dekat umah sajo. kira kampung sebelah ler lebih kurang. 


 


masa sampai tu, tak putus jaa duk ucap syukur coz umah jaa tak kena banjir. kesian betul tengok penduduk dekat-dekat situ ramai yang kena pindah. dengar2 cakap org, katanya tetiap tahun memang gini. ada yang lagi parah, rumah tinggal bumbung jerpp.. tapi tu utk kawasan yg terlalu rendah laa kot.. area Kampung Padang Merah. jaa tak kenal pun kat mana.



memula sampai, en.suami ajak mengharung air banjir. kunun nak imbau kenangan main banjir masa kecik-kecik dulu... katanya dulu-dulu dia suka main banjir, siap wat rakit sendiri lagih. pastu bila balik umah, tak pepasal berbilow-bilow berbekas di montot kena lepung ngan mak dia...keh...keh..keh.. ~ooo...notti gak u dulu yer?





jaa masa ni langsung tak berminat pongg nak main air.. (risau kot ada lintah/pacat!) jaa sesajer datang nak menyibuk nak tangkap gambar je... amik gambar pun kat atas motor.. (atas jalan) konon masa ni duk feeling-feeling guna kamera canggih DSLR... hahahaha... padahal guna nokia cikai jer... makanya, gitu2 jer lah kualitinya.... kah..kah...kah... ada lagi kisah menarik disebalik entry ni.... but tunggu yer.... coz citer ni bersambunggggggggggg...... hahahaha....


p/s : bersambung sebab nak gi umah sepupu ada majlis tahlil...

Gambar Yang Pelik-Pelik (1)




bulatan mana yang berputar paling laju?

sumber : facebook


klik like kalau suka gambar ni.

30 December 2012

Beli Durian Crepe Lagi....hihi...



 sedappp woooo... durian crepe ni....
pasni jaa nak try Nangka Crepe ngn Jagung Crepe pulak lah
belom penah cuba lagi yang lain2 tuh


 jaa beli ni melalui facebook (online) dengan Harmuni Bakery
dia buat boot sale dekat tepi Kfc Stadium Kota Bharu


lepas beli terus ngapp di stadium time2 tu jugak..kikiki..
mak, anak, bapak samo sajoo.....sume hantu doyan! ngeeee....


28 December 2012

Satay Malaysia Pengkalan Chepa


Ni citer dah banyak hari jugak dah benornya..muahaha.. skang ni jaa bizi sokmo...payah benar nak update on time. asyik duk kumpul dalam draft jer... asal nak wat entry jer kena kacau dek fikri... tu yang susah nak mengarang.... adehh. kacau daun betul dia. nasib baik citer ni belom expired... kalau masuk 2013 baru nk update tak ke haruu?





Ekceli masa kitorang pegi kat Satay Malaysia ni, dah pukul 1 pagi... hajat nak pegi awal lagi...tapi terlewat gak sebab customer ada kat kedai sampai lewat malam... thats why muka kitorang tak berapa nak ceria masa ni. perut lapar, mata lak ngantuk... acaner mood hepy nak 'mari' kan?






Si fikri aje yang masih ceria masa nih.. budak ni sokmo tido lewat. pukul 1 @ kul 2 pagi baru ler dia tido... so, masa kitorang sampai ni dia ajer yang terlebih ceria, senyum memanjang.... macam tau-tau jer abah dia nak belanja makan satay...hihihi.... 





Tu ler rupa Satay Malaysia. kalau kat kelate ni femes gak la kedai ni. tang sedap ke tak sedap tu korang kena la datang merasa sendiri yer. bagi jaa ok. cuma kalau masakan panas jaa tak berapa nak syorkan. tapi tak tau la pulak kot skang ni masakan panas dia dah sedap. sebab lama betul tak datang. western food pun ada gak kat sini. tapi jangan ditanya sedap ke tidak sebab jaa belum penah cuba lagi. maybe coming soon....hihi.


p/s : nak datang kelantan, jgn lupa roger tau... :)

27 December 2012

Bloglist JAN-FEB blog jaakechik

 ♥  sticky post  

salam dears! sejak jaa bertukar ke domain dotcom hari tu, bloglist jaa dah hilang. so, skang jaa nak update semula. sesapa yang berminat sila la join ekk.. bloglist ni jaa akan letak bermula 01 jan – 28 feb 2013 (dua bulan) nak join senang jer tak payah buat entry, JUST drop your link (URL). yang dah ada kat bloglist jaa, tak payah letak link lagi okeyy...
 
senarai di bloglist tu bukan bermaksud jaa akan datang dan komen blog korang hari-hari. tapi kalau ada masa free memang jaa akan terjah. nak cakap gerenti, jaa tak boleh jamin 100%. tapi insyaALLAH jaa akan singgah kalau ada masa lebih. siang hari jaa keje, balik umah sibuk ngn rumah takdak tangga. ~harap korang faham yek.


 nota kecik 

untuk 15 orang sahaja
tarikh tutup : 31 dis 2012


Budak Botak

salam sayang untuk semua. 
hai korang tengah wat apa tuh? kalau takdak keje, 
meh ler skodeng gambar fikri tengah duk gunting rambut ni...


"bestnya duk atas kerusi ni.
badan pun wangi bila abang ngah letak bedak debu"


"uuikk..nape dia potong rambut aii nih?
abah..mama...tolong laaa fikri ni..."


"iskhh...rela dalam pasrah"


"adeh...nape gatal-gatal satu badan ni?"


"alamak gatalnya...."

hahahaha... tu antara drama sebabak yang direka semata-mata...muahaha... ekceli beberapa hari lepas jaa bawak fikri ke kedai gunting. rambut dia dah lama tak bergunting. so kali ni kitorang decided nak botakkan terus... biar lambat sikit panjangnya....hihi...

nasib baik ler...mood fikri okey time ni... kalo tak memang haru ler. maybe sebab tukang gunting tu dia kenal kot. sebab tukang gunting tu anak kepada pengasuh dia. that's why dia tak nangis agaknya... alhamdulillah segalanya lancar... kejap jer siap.


klik like kalau suka.

26 December 2012

WW : Budak Comot




~ makan durian ~




~ makan coklat ~




~ makan spagetti ~




amaran : sila jangan gelakkan saya ok!!


24 December 2012

Makan di Kampung Grill, Kutan



salam sayang untuk semua!

Ni citer dah lama basi..lama benar terperam... dah jadik pekasam agaknya... ~ada bau busuk tak? takde kan? orait...kalau takde meh dengar jaa nak story mory ni, biarpun lama, nak gak tepek gambar2 ni kat blog. kikiki. masa ni jaa kuar makan2 di Kampung Grill di Pasir Pekan (Kutan). makan dekat-dekat sini jer pong. area wakaf bharu.




My en.suami benornya ajak jaa kuar sebab nak makan Satay Razak, tapi tutup. so drive pulak ke Satay Wakaf Bharu...eh dia pun nak tutup dah...aiyoo... kenapa semua tutup nih? bila tengok jam...eh, baru perasan yang kami terlewat rupanya.... jam dah masuk ke pukul 12 pagi malam. huwaaa... patut la semua tutup.........adeh! silap timing.



Akhirnya kami sepakat memilih untuk makan di Kampung Grill di Kutan sahaja. berdekatan Salamku Pasir Pekan. ni first time kitorang makan kat sini tau. eh, sebelum tu jaa nak bagitahu, Pasaraya Salamku terbakar semalam tau...korang tengok berita tak? kikiki... iklan jap yer.... ~sajer nak jadik mami jarum..ngeee!




Back to the story, dari nak makan satay terus berubah ke makanan western. muahaha. jauh benor melencong. nak makan dekat kahfi dah boring, nak makan chim chum, jauh laa pulak.. so makan kat Kampung Grill je laa... sini pun best apa? memula untuk air, kami order carrot susu ngan air chocolate. besar betul gelas dia... sedap!




Malam tu en.suami katanya nak ngetest chicken chop. RM9.00 rege dia kot. lupa dah. tang rasa, en.suami cakap sedap gak...tapi lagi sedap chicken chop kat selera cik siti.  iye ke tidak, aii dunno ok. jangan di tanya sebab jaa agak kureng ngan western bagai nih. tekak melayu katakan... nak jugak mencekik nasik, even dah pukul 12.30 malam... ~jenis bela saka!




Slurpp...slurrppp...duk hirup tomyam.. ada yang terliur tak? maaf kalau korang terliur sampai menitik air liur sekali pun jaa tak leh nak wat ape pongg, sebab sume makanan ni dah lama selamat berada dalam perut jaa.. dah jadik baja tanah dah pun... hahaha. tapi kan... huduh sungguh pic ni, tapi jaa takde pilihan, sebab satu tu jer yang hadooo pic tuan blog... hukhuk.. 




tomyam kat sini bagi jaa sedap! highly recommended orang puteh kata... T_T. kuah dia pekat. cukup masam, cukup pedas. sangat kaw! tapi tu bagi tekak jaa lah kan. citarasa seseorang tu kan tak sama. eh, tetiba meleleh lak air liur jaa bila tengok pic tomyam ni... tak leh jadik ni kena stop la dulu menaip.. nak masak megi jap nih. hujan-hujan ni, sokmo jer lapar...haihh... ^_^


IKLAN : FELLINA VITAMIN C + PURE COLLAGEN



KANDUNGAN/ BAHAN UTAMA :

1. Kolagen marin / Collagen asli - Sumber berkualiti premium yang mudah diserap badan, bertindak sebagai agen antipenuaan yang turut memelihara kekuatan tulang/sendi, kuku dan rambut serta mengekalkan keanjalan dan tekstur kulit agar kekal lembab, halus dan sihat bercahaya.

2. Glutathione - Mencerah, menyamaratakan tona kulit serta menyingkirkan toksin dan radikal bebas di dalam badan, seterusnya mengurangkan kedutan halus, noda2 hitam dan pigmentasi.

3. Vitamin C - Membekalkan nutrisi untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan, komponen penting untuk mengoptimakan peranan kolagen dan glutathione di dalam badan, memperbaiki, merawat dan membantu pertumbuhan sel2 baru lebih cepat selain menghapuskan masalah kulit kusam dan jerawat juga melambatkan proses penuaan pramatang.

4. Ekstrak sitrus - Mengandungi antioksidan yang menjauhi kerosakan sel kulit akibat pencemaran persekitaran, radikal bebas dan sinaran UV, mengurangi risiko kanser kulit, memudarkan parut, bersifat antibiotik dan antibakteria yang menghalang iritasi/jangkitan kulit


FELLINA VITAMIN C + PURE COLLAGEN (5000 MG) 
RM85 semenanjung, RM90 sabah sarawak
free postage
30 BIJI KAPSUL /kotak (1biji sehari)
Reg no : ULUKM/1542/12 Halal ref No : 150127-PR

no phone :  0193742380
(rakan facebook jaa)

DOS & CARA PENGAMBILAN : 

Ambil 1-2 kapsul sehari selepas makan malam atau sebelum tidur. Minum banyak air sepanjang hari untuk membantu badan menyah toksin dan melancarkan peredaran darah bagi memaksimakan kesan penyerapan vitamin C ini.


FELLINA INCHCLOSS :

RM75 semenanjung, RM80 sabah sarawak
free postage

1) Lotion ni sangat wangi dan tak terlalu panas, dia dingin dan mesra pengguna.
2) Hanya sekali sapuan anda boleh lihat perbezaan inch anda.
3) Inchloss diformulasi dari bahan2 semulajadi yg selamat utk wanita hamil atau menyusu.
4) Kita boleh mengawal bahagian tubuh mana yang hendak dikuruskan jadi kalau yg kurus sekadar nak buang lemak2 sikit2 tu pon beli cuba..pasti puas hati!
5) Yang pasti dengan inchloss pengeluar dah hantar utk dibacakan 30 juzuk alquran di mahad tahfiz bukit mertajam penang... Semoga lebih dirahmati..


Jadi kepada yg belum mencuba inchloss anda boleh cuba sekarang...jika anda sedang makan pil kurus atau dalam rawatan kurus pun boleh apply utk percepatkan proses pembakaran lemak! Inchloss sangat selamat dan berkesan! Inchloss lotion by felinna utk hilangkan lemak2 berlebihan , melembut dan merawat kulit badan agar lebih sihat, flawless, wangi semulajadi dan slim. 



Jika berminat, sila ke : Facebook Dila's House untuk booking order!

23 December 2012

Majlis Kawin Mek Zura THR GEGAR!




akhirnya kawin jugak si mek zura kembang kuncup kesayangan aku nih..muahaha... jaa benornya minat giler ngn deejay Thr Gegar yang sorang ni tau... sokmo jer dengar Thr semata-mata nak dengar kak zura ni berceloteh tetiap petang. dengar dia berceloteh tak boring...boleh wat kita senyum sensorang bila dia duk potpet potpet ngn pemanggil. macam-macam topik yg dia reka untuk kita sama-sama berkongsi cerita.. dia memang deejay pebret jaa korang tau dak....


tema merah putih, cantik giler!


kalau kat kelate rasanya channel Thr Gegar memang femos amos laa..tak tau la pulak jaa kalau kat tempat korang. mungkin ada yang tak pernah dengar kot. tapi kalau di kawasan pantai timur stesen radio ni memang top! jaa suka dengar THR. dah kata jaa ni ore klate jati kan..? mesti la suka stesen radio nih..... lebih sedap dari manis fm, kelantan fm bahkan kalau nak bandingkan ngan hot fm kelate tu pon jauh lebih sedap THR ok... hihi...~overkah aku?


hari ni kak zura dah pun selamat jadik bini orang. hihi. dah kawin pun dia dengan pasangan pilihannya, Mohd Shukrey....tahniah..tahniah... kat atas tu antara beberapa gambar yang sempat jaa cilok dari pages thr gegar tadi. tak banyak pong gambar yang ada. tapi kira ok lah kan dari langsung nan hadoo.... alhamdulillah semuanya dah selamat. 2 kali lafaz jer terus sah.

kak zura berposing di konti ~mintak no tepon boleh? kikiki.

doa jaa untuk kak zura semoga jodoh berpanjangan...semoga berbahagia selalu.... lepas kawin jangan ko berenti keje lak yer! meroyan sume pendengar THR nanti.... kikiki... akak memang best! kecek klate sokmo.... jaa suuuuko! ~trademark kat zura tuuu....heeeee.... btw, selamat pengantin baru!





DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...