kelab blogger ben ashaari, KBBA,

05 January 2013

Punca Sakit Perut


salam dears! 

banyak hari jaa tak update blog kan? jaa benornya kurang sihat. bukan demam tapi jaa sakit perut. sakit perut yang kemain lagi sakitnya... adeh.. perit rasa. tu yang jaa berenti kejap blogging. tak kuasa nak melayan internet dengan perut yang sakit-sakit... 


          Punca Kenapa Jaa Sakit Perut?
  •  jaa kurang minum air. skang ni kan musim hujan, so jaa jarang la minum air sebab tak berapa nak dahaga....akibatnya.... jaa langsung tak ukk ukk beberapa hari lepas... huwaaa...
  • banyak hari jaa tak menyahtinja, akibatnya jaa rasa sakit kat usus... maybe usus tu membengkak kot...sebab najis tak kuar...muahahaha..... entah ye ke tidak tak tahu laa... jaa agak2 jer.. bukan gi scan pongg!
  • rasa sakit sangat kat perut belah kiri jaa nih, macam ada benda membengkak gitu... risau dah memula tu ingatkan penyakit endometriosis jaa datang balik..~mujur ler bukan.
  • pastu jaa request ngan en.suami suh dia beli ubat sembelit kat farmasi, suh jugak beli pisang, beli betik. (nak percepatkan hajat) haha... pastu jaa telan la 2 biji ubat tu...lepas tu, korang tau tak apa jadi lepas jaa telan ubat tu? 
  • malam tu selepas beberapa jam jaa telan ubat...terus jaa dapat cerry berry la pulak... adeh...entah berapa kali duk ulang alik masuk tandas... letih nak mampos rasanya. lembik 1 badan!
  • akibatnya...jaa pun tak larat laa.... duk dendiam jer terlantar kat toto... hahahaha... teruk sungguh rasa. pedih montot lagi, pedih perut lagi, satu badan rasa sakit2...lenguh2 sendi...

en.suami berterusan duk membebel sebab jaa tak minum air. katanya bukan salah orang lain, salah diri sendiri jugak....amik ko sekali kena marah ngn en.suami sendiri dahhh....  sob..sob... jaa benornya memang tak suka minum air panas , air suam or air puteh ni. dengan kata lain, jaa tak suka air yang tak sejuk!

jaa suka minum air manis dan air yang ada ais jer. tapi disebabkan skang ni musim hujan jaa kurang la minum air. air masak pulak memang jaa tak sentuh....tu yang jaa tak leh nak menyahtinja beberapa hari tuu..akibatnya sakit perut ler jaa utk beberapa hari lepas....hahaha... jadikan kes jaa ni sebagai pengajaran utk korang ok!


p/s : skang jaa dah kembali sihat! :)

22 comments:

  1. haha sie molek,siap keno maroh lg.cikji pun supo jgk,jenis pyk nok ukuk. tp loni kerap dh sikit sbb musim uje xminum ais sgt,telan air masok jah. kihkih

    ReplyDelete
  2. sorg jah baru pm jaa? pakat toksey adioh ko gano?kihkih

    ReplyDelete
  3. akak suka jea minum air masak.kat umah ni mmg tak minum air sejuk tapi susah gak nak membuang nyer..hehe

    ReplyDelete
  4. banyakkan minum air.. tapi, biarkan air kosong.. mencuci semuanya..hee

    Jom join sini. tak perlu buat entri :D
    http://sweetsour93.blogspot.com/2013/01/pencarian-new-blog-list-untuk-tahun-2013.html

    ReplyDelete
  5. jaga ksihatan ye kak :) nt sakit en suami yg susah hehe

    ReplyDelete
  6. nie sakit lagi ka..minum air suam bkn ais ais.hehehe

    ReplyDelete
  7. laa ingatkan sakit perut kenapa. lepas ni kena minum air banyak2 tau. dah serik kan jd mcm ni. hihi..

    ReplyDelete
  8. Fiqah pun pernah macam tu. Dah berapa hari tak ukk ukk. Then, makan ubat sembelit, ibu bagi. Argh, stress keluar masuk bilik air. Huu, seksa rasa. Harap akak cepat sembuh :'D

    ReplyDelete
  9. lepas ni minum air masak banyak2 ye jaa. Kesihatan kena jaga :)

    ReplyDelete
  10. jangan kata takat susah nak minum air bila musim hujan ni, nak mandi pun susah , haha xD

    ReplyDelete
  11. jenuh jugak kalau sakit perut time banjir...

    ReplyDelete
  12. lepas ni kena minum air la jaa..
    kalau nak sihat, kena gak minum air walaupun tak dahaga..
    paksakan jeee....

    ReplyDelete
  13. sakit perut MV paling leceh..hehe..alhamdulillah dah sembuh cik jaa

    ReplyDelete
  14. x veraakkkk pun azab tp kalo dah verakkk smp letih longlai pun azab jugak kan..haish mintak2 kembali normal je lah..x lah azab sgt.hehehe

    ReplyDelete
  15. pahni jaa kena byok la minum air masok..

    ReplyDelete
  16. Haihh...bykkan minum air masak tau...air manis ngan air sejuk sekali sekala tu boleh la...cerry berry?? hahaha...sdp plak bunyinya... ;-)

    ReplyDelete
  17. jaa..shida pn baru lepas baik dr demam nih huhuhu..

    ReplyDelete
  18. Samala kita suka air yg sejuk..tp memglh xbuang beberapa ari jd xchat

    ReplyDelete
  19. lepas ni kena rajin minum air taw,..

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...