kelab blogger ben ashaari, KBBA,

03 February 2013

Melawat Rumah Kelahiran P Ramlee



hari ni nak share gambar kami sekeluarga masa melawat ke Rumah Kelahiran P. Ramlee pulak. kat sini kami singgah sebentar sajo. nak amek gambor jer pong. sajer nak wat kenangan. sesapa yang ke Penang nanti boleh la singgah sini jugak yer.


tempat ni dekat jer ngan Pasar Rope Walk. kalau tak tahu, sila gugel maps ya. Bayaran masuk lak free jer. haha. tu la yang best kan? tak macam Taman Rama-Rama yang bayaran masuk jer pong dah RM20. adeh. mahai betul. tu yang jaa tak pergi tuu...hikhik... ~nak save bajet katakan... :)


pompuan melayu terakhir.....?


masa mula-mula jaa melangkah masuk ke dalam rumah ni, rasa sejuk jer. padahal takdak kipas pun. maybe sebab atap dia yang berkualiti agaknya kot. tah ler jaa pun tak tahu. tapi yang pasti rumah ni memang tak panas. bersih lak tu. sumenya dijaga ngan rapi dan teliti.


best gak datang sini, boleh tengok pelbagai barangan milik arwah Tan Sri P Ramlee. ada sejarah pasal dia, gambar masa muda dan beberapa barangan peninggalan arwah jugak dipamerkan kat sini. kat sini tak boleh snap gambar sebenarnya. tapi jaa curik2 snap gak sebab takdak guard pon. tapi kamera cctv banyak laaa yang dipasang dalam rumah tuu... 


cuma galeri dan auditorium P Ramlee aje yang jaa tak sempat nak singgah sebab kitorang rushing nak kejar masa nak kuar makan ngan adik ipar jaa di Pantai Seagate pulak. so, len kali jaa kena terjah masuk sekali lagi laa kesini. nak selongkar apa yang ada kat sana...hihihi....


p/s : gigih siapkan entry penang...banyak lagi duk Q woo...

11 comments:

  1. x pernah lagi sampai ke sini. bole lah masuk dlm plan vacation nnti. hehe

    ReplyDelete
  2. jaa,dh g seagate,jgn lupa makan ikan bakar dekat situ.. ismail ikan bakar kt situ femes...

    ReplyDelete
  3. siap melawat rumah p.ramlee lagi. bestnya..

    ReplyDelete
  4. Wahh...teringin nak gi la
    Mmg minat p.ramlee nih...

    ReplyDelete
  5. P.Ramlee.. Syok tu kak Jaa =) nak ikut gaak

    ReplyDelete
  6. bestnye. tak pernah pun gi sini. nnt akan ku terjah jua. :)

    ReplyDelete
  7. betul2 menyalam sambil minum air ni jaa...

    seminar campur melncong...

    seronok nur tgk.. :)

    ReplyDelete
  8. Kira tmpt sejarah la jgk tu kan...untung la dah sampai kat tmpt kelahiran Allahyarham P.Ramlee...

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...