kelab blogger ben ashaari, KBBA,

30 March 2013

Cara Letak Empat Widget Dalam Satu Tempat


salam untuk semua pengunjung blog jaakechik corner.
selamat berhujung minggu.


ekceli, beberapa hari lepas ada orang request tutorial kat jaa.. haiyaa.. sejak bila aii jadik tutor ngedit blog nih?? huhuhu. tapi takpe. jaa cuba tunaikan jugak untuk ZYDA. setakat apa yang jaa tahu, insyaALLAH jaa akan tolong. eh, korang faham tak apa yang dia request tuu? jom tengok contoh apa yang dia request kat bawah ni :


menda ni laa yang ZYDA mintak jaa explain. widget ni bagus tau, dia dapat menyatukan 4 widget sekaligus. secara automatiknya kita dapat mengemaskan lagi blog kita dengan menyorok mana-mana yang patut kat dalam tu. sape yang belum tahu caranya meh jaa bagitahu meh. baca kat bawah ni :

Cara-Caranya :

1. login > design > layout
2. click 'Add a Gadget'
3. pilih 'HTML/Javascript gadget'
4. jangan tulis apa-apa pada title widget
5. lepas tu, copy semua code dibawah ini.

<style type="text/css">
 .tabber {
  padding: 0px !important;
  border: 3 solid #bbb !important;
 }
 .tabber h2 {
  float: left;
  margin: 0 1px 0 0;
  font-size: 12px;
  padding: 3px 5px;
  border: 3px solid #bbb;
  margin-bottom: -1px; /*--Pull tab down 1px--*/  overflow: hidden;
  position: relative;  background: #e0e0e0;  cursor:pointer; }
 html .tabber h2.active {
  background: #fff99;
  border-bottom: 1px dashed #FF0099; /*--"Connect" active tab to its content--*/
 }
 .tabber .widget-content {
  border: 1px solid #bbb;
  padding: 10px;
  background: #fff;
  clear:both;
  margin:0;
 }
 .codewidget, #codeholder {
  display:none;
 }
 </style>
 
 <script type="text/javascript" src="
http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.0/jquery.min.js"></script>
 <script type="text/javascript" src="
http://greenlava-code.googlecode.com/svn/trunk/publicscripts/bloggertabs0.1_min.js"></script>
 <script type="text/javascript">
 $(document).ready(function() {
  $('#codeholder').bloggerTabber ({
   tabCount :
4  });
 });
 </script>
 
 <!-- to make sure the widget works, do not alter the code below -->
 <div id='codeholder'><p>Get this <a href="
http://www.bloggersentral.com/2011/05/create-tabbed-content-blogger-widgets.html" target="_blank">tabber widget</a></p></div>


6. pastekan ke dalam kotak widget tadi dan save.
7. susun widget itu tadi diatas 4 widget yang ingin disatukan.
8. klik preview, kalau menjadi sila tekan save.

contoh cara nak susun widget :


apa yang jaa mampu tolong, jaa akan tolong lah. jaa benornya bukan gheti sangat bab nak ngedit blog cecomel macam blogger lain. banyak jaa belajar dari tutorial blogger lain jugak benornya, seperti Lyssa Faizureen dan lain-lain.. btw, selamat mencuba buat sesapa yang belum tahu tutorial ini. semoga menjadi!!


11 comments:

  1. fuyoo fuyooo buat tutorial kak jaa ! nak try lah. In Shaa Allah kalau ada masa. hehe :D

    ReplyDelete
  2. namamu di mimbar

    dalam bloglist saya

    ReplyDelete
  3. waah best ni.. hana pun mcm nak buat. agak2 berat x blog bila buat mcm ni

    ReplyDelete
  4. oooooooo. cmtu. patutla nmpk blog ni kemas aje. :)

    ReplyDelete
  5. Deqla pun ade...nmpk kemas kan mnde ni....

    ReplyDelete
  6. kemaskan buat mcm ni...
    nanti bolehlah try....

    thx jaa

    ReplyDelete
  7. Assalammualikum...

    dah buat tapi x jadi ...hehehhe..

    x tahu apa masalah ,....

    mselim3

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...