kelab blogger ben ashaari, KBBA,

28 March 2013

Kenapa Blog Aku Berat??


blog jaa berat?? ya memang betul blog jaa berat sikit sejak dua menjak nih (lambat loading). ramai gak blogger yang tinggalkan komen macam tu kat blog jaa. tapi nak wat camana dah tuan blog ini dah tak gheti nak adjust lagi dah....huhu... sume benda nak letak. semua gambar nak taruk... gitulah padahnya... hahahaha...

tapi hari ni jaa dengan rajinnya telah cuba edit dan buang apa yang patut setelah dapat entry panas dari DEQLA. nak baca <klik sini> buat DEQLA jaa tak marah tau. sikit pun tak marah (cakap sambil urut dada :p). seriyesly jaa berterima kasih pulak sebab deqla sanggup tunggu untuk drop berpuluh komen kat blog jaa hari tu..caiyokk-caiiiyookkk! heee...



ni result masa memula timbang berat blog


 ni setelah jaa buang beberapa bloglist


ini pulak berat terkini blog jaa

selepas jaa buang mana-mana yang patut, nampaknya ada perubahan sikit demi sedikit saiz blog jaa tuh... tapi masih tak puas hati sebab lebih dari 100KB. orang kata kalau nak suruh blog kita duk dalam kategori 'ringan', saiznya hendaklah kurang dari 100KB... alamakkk.. acaner nak buat macam tu yekkk? pliss tolong la jaakechik kot sesapa tahu tips ringankan blog ni yer...



KENAPA BLOG JAA BERAT??



1. sebab banyak pic dalam setiap entry...

tak dinafikan jaa memang suka update entry dengan gambar yang banyak... hehehehe... nak berceloteh panjang takut orang muak. makanya terpaksa la tepek gambar banyak-banyak....  pasni nampak gaya jaa kena kuota kan jumlah gambar di setiap entry laa... huhu...

2. banyak banner iklan dekat sebelah kanan blog

banner yang banyak memang boleh beratkan blog. tapi nak wat camana jaa terpaksa letakkan jugak iklan bebanyak tu. sebab tu merupakan side income kat blog jaa ni... (itu tapak iklan berbayar) so, memang tak leh nak padam laa. jaa tetap akan gunakan jugak... 

3. banyak sgt senarai bloglist kot...muahahaha...

banyak sangat senarai bloglist pun ye gak kot. now jaa dah buang mana yang jaa rasa tak aktif tu... sekarang dari tiga kolum dah berkurang menjadi dua dah... maaf lah yer andai blog korang aku terpaksa buang. tapi takpe kalo korang rajin komen-komen kat blog jaa ni, jaa akan letak balik korang kat situ heee!

4. saiz pic 'penulis blog' yang besar gedabak kat kanan tu

hak tu lagi la menyumbang kepada ke'berat'an blog jaa ni nak loading sepenuhnya... biarpun dah ada pic tuan blog duk bertapa ngn sopan kat header kat atas nun, tuan blog tak kira nak letak jugak gambar dia kat situ. ngeh... ngeh... ngeh.... sebab tuan blog rasa, tu gambar paling ayu dia.. that's why kena letak... :P


overall blog jaa yang berat ni, semuanya disebabkan gambar.... kan? kan? so, korang yang ada tips camana cara nak ringankan blog tu, hope bagitahu lah kat jaa ekk.. sharing is caring... heee! btw, tengkiu pada semua yang memberikan komen yang membina mengenai berat blog jaa ni. itu tandanya kamu prihatin... ye dakkkkkk?????


p/s : kalu jaa buat blog lain utk letak senarai bloglist korang setuju dakk???
p/s/s : berapa berat blog korang? kongsi ler sikit. (klik sini utk check yer.)

14 comments:

  1. tak tau la jaa berat ke tak. tak pernah timbang. hehe..

    ReplyDelete
  2. Jaa...cuba cari tutorial utk ringankan blog...mesti ada punya..hihi..entri panas?? Panas cuaca la jaa...kohkohkoh...deqla ingat deqla sorg alami mcm tu rupanya ada lg yg komen mcm tu eh...huhu...apapun, deqla akn cuba dtg sini utk komen jgk.. ;-)

    ReplyDelete
  3. tahniah jaa sebab dah berjaya meringankan blog. hehehe.

    ReplyDelete
  4. hana pun rasa blog jaa berat sebab banner yng gerak2 tu.. tapi xla berat sangat,bias2 ja

    ReplyDelete
  5. Nur pun tak reti macam mana nak ringankan....

    takut main koding2 ni, kang silap naya..hihi

    ReplyDelete
  6. Dah menurun sikit dah berat badan blog kak Jaa. Hahaha xD Hurm takde cadanganlah nak bagi supaya blog lebih ringan. Hehe ;)

    Rasanya blog Fiqah dh takde dlm bloglist.Takpe2, nanti Fiqha nak rajinkan diri komen banyak2 kat sini :D

    ReplyDelete
  7. CiM tk pndai nk edit2 ni, agk2 blog CiM berat tk erkkk?

    ReplyDelete
  8. owh ... byk gambar pun berat ya ... thanks for info

    ReplyDelete
  9. rasanya sekarang ni dah ok dah kot.. ringan je rasa :)

    ReplyDelete
  10. sekarang dah ok jaaa..tak berat sangat dah...tahniah :D...

    ReplyDelete
  11. Berat ke jaa..tak pernah lak menimbang nye . Heheheh.....ok je la ni

    ReplyDelete
  12. haah. agak berat jugak blog ni sejak jaa pakai www. hee. tapi ni dh okey sikit. ;)

    ReplyDelete
  13. saya pon dah buang jgk jaa..sbb org kata blog sy berat..huhu

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...