kelab blogger ben ashaari, KBBA,

22 April 2013

Inject Baby 18 Bulan Sakit ke?




pagi tadi jaa gi klinik untuk check-up fikri untuk inject for 18 bulan. alhamdulillah segalanya dah settle. masa kena inject tu fikri ok jer. nampak cool and be have je... good boy, kata omputeh.... kekekeke....

berat fikri nasib baik ler maintain jer. kalo masa umur setahun hari tu berat dia 10 kg. kali ni untuk umur setahun setengah berat dia naik ke 10.5kg. even naik tu saikit saja, kira ok la kan dari terus menurun. 

tapi kan, ada jejiran pengasuh fikri bagitahu jaa, inject for 18 bulan ni baby selalunya akan sakit sikit. kalau tangan nurse yang meng-inject tu jenis 'berat' baby kita akan jadi lagi sakit. kaki akan bengkak dan baby akan demam dan kurang aktif. betul ke ehh?

risau lak jaa bila dengar. korang yang dah ada anak tu, acaner? cer kongsi sikit. baby korang demam tak bila lepas inject ni? dah jiran pengasuh fikri cakap cakap tips taknak kaki sakit lepas inject dia suruh letak ubat 'wicks' sebelum gi klinik tu. 

jaa pulak bila dah pergi baru tahu. huhuhu. nasib baik ler pengasuh fikri dah tolong lumurkan kat paha dia. harap-harapnya dia ok lah. hope sakit kena inject tu tak melarat. yg ada experience hope pakat kongsi yer! kalo nak bagi tips pun boleh. dipersilakan!


p/s : sharing is caring right?? ewahhh, speaking london gitewww!!

11 comments:

  1. Alhamdulillah Ahmad haritu okay je.. teriak time tu je... dah selesai.. senyap...

    student practikal kan tu... hehe

    ReplyDelete
  2. Hmmm.akak rasa selalunya budak2 kalau kena injection memang kebanyakkannya akan demam... bergantung pada ketahanan badan diaorg kot... insyaallah dia ok punya. Nampak steady ajer tu...huhu

    ReplyDelete
  3. Hmmm.. akak rasa ok kot.. tengok dia steady aje tu... insyaallah ok. Biasalah budak2 kalau dah kena injection ada yg demam. Ada yg tak. Bergantung pada ketahanan badan msg2... sabar ya baby... mmy pu n mesti steady... hip hip horrey

    ReplyDelete
  4. ohh..ada inject jugak ke untuk baby 18 bulan..?

    ingatkan xde...selalu yg Nur dengar..lepas inject baby demam kan...

    tp pasal sakit2 tu, Nur pun tak pasti...xde pengalaman lagi... yg mak pernah citer pun, pasal demam lepas inject je...

    ReplyDelete
  5. asya dulu x demam.. sbb lps inject tu bg dia mkn ubat demam sekali... n lya pon sapu minyak angin kat tempat inject tu

    ReplyDelete
  6. adoiii cemana nk sharing diri x kawin lg ni.hahaha

    lps ni jaa jelah yg sharing info eh..bleh gak kitaorg yg muda remaja ni tahu.hahaha

    ReplyDelete
  7. dah besar dia..tapi anak Mv ok jer dulu..lain budak lain ragamnya

    ReplyDelete
  8. dah besar dia..tapi anak Mv ok jer dulu..lain budak lain ragamnya

    ReplyDelete
  9. salam kenal dr mama3heroo
    done follow sini
    http://mama3heroo.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Xtau nk kongsi cmne sbb xde anak lg...huhuhu

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...