kelab blogger ben ashaari, KBBA,

26 April 2013

Tips : Cara Nak Apply Iklan Exabytes


Salam to all my readers!!

Tengah hari tadi, jaa ada citer yang blog jaa dah dapat join program pengiklan dari Exabytes tu kan? pada yang belum baca boleh refer entry ini, Iklan Exabytes Kini Menapak di Blog Jaakechik. kali ni jaa nak kongsi cara bagaimana jaa apply untuk nak dapatkan iklan tu pulak.

Steps
——–
1. Our MINIMUM requirement is 350 daily visits a day.
2. Submit a screenshot of your unique visitors for the past 1 month.
3. The approval process will take 5-7 working days.
4. After approval, we will prepare the banner script in 5-7 working days.

Terms and Conditions
———————————
1. Blog traffic must be mainly from Malaysia.
2. Payment will be made 6 weeks after the banner is up by cheque.
3. Payment/Cheque will only be sent to Addresses in Malaysia.
4. Advertising approval depends on blog traffic, traffic source, content niche and bounce rate.


Yang diatas ini merupakan syarat yang telah Exabytes tetapkan. tapi kali ni jaa nak citer lebih details lagi untuk korang yang masih tak tahu. dengan kata lain jaa nak citer guna bahasa melayu laa.... hihihi... sebelum tu jaa nak bagitahu, program ni hanya untuk blogger yang mempunyai trafik minina 350UV sehari aje. kalo yang trafik kurang dari itu, jaa rasa tak dapat kot. ~rasanya lah. but kalo nak mencuba pun boleh! tak ada salahnya!


Cara Nak Apply Iklan Exabytes

1. Printscreen jumlah trafik korang selama lebih kurang 5 minggu. jumlah trafik ni korang buleh jer amik dari analitik Akaun Nuffnang korang yer.

2. Bila dah siap kumpul trafik selama 5 minggu. korang pun attach dan email ler printscreen trafik korang tu ke marketing@exabytes.com.my . masa korang email tu letakkan subjek/title ini : 100 Blogger Ads Program.


3. Kalau jaa, jaa akan sertakan sekali URL blog, nama penuh, jumlah followers dan jaa tulis gak tentang blog jaa ni, aii mean, parenting ke, personal ke, tentang makan ke, tu jer laa...


 


4. Lepas send tu korang tunggu jer la Exabytes reply balik. macam jaa pada hari yang sama gak dia reply dan luluskan permohonan jaa. refer pic atas tu yer. invoice pun dia hantar pada hari yang sama gak.

Tips : sila email pada awal pagi ya, dalam pukul 8-9 pagi giteww!


Jika permohonan tiada maklum balas, apa perlu buat?

Jika dalam 3-4 hari tiada maklum balas, korang cuba la hantar sekali lagi. sebab ada kemungkinan email yang anda hantar itu akan masuk ke SPAM. so, jangan berputus asa ok. usaha jugak sampai dapat. kalau trafik belum cukup 350 sehari korang cuba ler maintainkan dulu.


Jika permohonan anda lulus, apa perlu buat?


1. Kalau permohonan korang tu lulus, pihak Exabytes akan send email pada korang seperti contoh gambar di bawah ini. dan pada email itu jugak dia akan bagi kita link invoice (dalam bentuk microsoft excel) untuk kita isikan detail. korang klik jer link yang diberikan tuh. kalo takleh klik korang copy dan paste jer kat URL google.




2. Download invoice tu dan save kat pc kita, pastu isi dengan betul setiap apa yang dia nak. lepas tu korang email ler invoice tu semula ke pihak exabytes. kiranya korang just reply email dia semula ler. i mean tak payah start email baru (NEW).



3. Lepas korang dah siap send invoice tu pulak, exabytes akan email korang lagi dengan contoh email seperti yang kat atas ni. masa tu korang tunggu jer laa email dari exabytes yer. jangan lupa lak, selalu-selalu ler rajinkan tangan bukak inbox email ok..


Bila dah dapat script banner,  apa perlu buat?

Kalau dah lulus korang amik ler kod yang Exabytes bagi tu, copy dan paste ke dalam Edit Html Blog dan pasangkan di tempat yang telah kamu buat perjanjian dengan exabytes tu. macam jaa , jaa pilih untuk letak dibawah header.




Iklan tu korang tak boleh buang sampai ler cukup 3 bulan dia duk menari kat blog korang tu yer. dan kalau korang nak sambung lagi kontrak iklan ngan Exabytes ni, 2 minggu sebelum tarikh tamat korang cuba ler apply lagi. buat macam biasa la. kumpul printscreen trafik selama 5 minggu, attach trafik dan email semula ke EXABYTES.


Berapa bayaran yang blogger dapat?

RM45 = banner saiz 160x300 (di atas sidebar blog)
RM50 =  banner saiz 728x90 (di bawah header blog )


ekceli setiap blogger akan dapat harga permulaan yang tak sama. ada yang dapat RM45, ada dapat RM50 dan ada yang dapat RM55 untuk kontrak permulaan (selama 3 bulan). tapi tak kisah lah berapa pun kan. asalkan dapat. at least dari kita duk sesajer pung pang pung pang dalam blog tu ada gak hasilnya. ye dakkk?? btw jaa harap entry ni dapat membantu blogger lain untuk menjana pendapatan sampingan melalui blog! selamat mencuba!



p/s : credit to IntanBerlian, Kak Nik dan Kak Fieda yg byk share pasal ni. :)

14 comments:

  1. tahniah jaa....rasanya akak belum bpleh apply lagi laa..kena tgg next year...

    ReplyDelete
  2. Salam.

    Lana berminat plak nak cuba, :)

    ReplyDelete
  3. setakat ni, rasa nak setia dengan Nuffnang dulu kot...

    ReplyDelete
  4. dah pernah ada. pastu ingat nak sambung tapi nak try pengiklan yg lain lak..hehe

    ReplyDelete
  5. dah pernah ada. pastu ingat nak sambung tapi nak try pengiklan yg lain lak..hehe

    ReplyDelete
  6. rasa berminat juga nak try exabytes ni..tp mungkin belum masanya..huhuu

    ReplyDelete
  7. saya baru nak mohon x tahulah berjaya keidak .. emailkan dkt exabytes marketingkan...

    ReplyDelete
  8. yui rasa nak apply ni.. hihih..

    byk mbntu entry ni.

    ReplyDelete
  9. nak cuba jugak, tapi.. pening pulak iklan berjoget tu, tp masyukk..

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...