kelab blogger ben ashaari, KBBA,

19 July 2013

Asam Pedas Ikan Kembung


cara nak masak asam pedas, asam pedas nyonya Melaka, asam pedas siam, asam pedas sedap di Melaka, resepi asam pedas, asam pedas yang sedap, resepi, rahsia asam pedas sedap,


Cara Masak Asam Pedas :

1. tumis beberapa biji halba. (untuk wangikan. nak skip pun boleh)

2. pastu buh bwg putih, bwg merah, cili kering, halia, kunyit (blend ya)

3. lepas bahan tumis dah garing. buh air asam jawa, serai, garam gula dan ajino.

4. masukkan daun kesum, bunga kantan, daun limau purut dan sedikit air.


cara nak masak asam pedas, asam pedas nyonya Melaka, asam pedas siam, asam pedas sedap di Melaka, resepi asam pedas, asam pedas yang sedap, resepi, rahsia asam pedas sedap,


5. masukkan ikan. boleh masukkan bendi, terung atau tomato kalau suka.
tapi masa tu stok takde... so, jaa skipped jer teruss... hihihi..


cara nak masak asam pedas, asam pedas nyonya Melaka, asam pedas siam, asam pedas sedap di Melaka, resepi asam pedas, asam pedas yang sedap, resepi, rahsia asam pedas sedap,


masak dalam 15-20 minit gitu.... kacau pelan-pelan agar ikan tak hancur
pastu siap laa.... hihihi... mudahkan??? Selamat mencuba!!


4 comments:

  1. resepi jaa simple2 je.. i like.. ;)

    ReplyDelete
  2. haaa...hari ni mak buat asam pedas ikan tongkol.. :)

    tapi nur berbuka tadi tak mkn nasi pun..
    mkn kueh je,.

    ReplyDelete
  3. Setuju dgn cikna..resepi jaa sng nak ikot..nti nk try smua resepi jaa... ;-)

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...