kelab blogger ben ashaari, KBBA,

19 July 2013

(Beledo) Agar-Agar Santan


Agar-Agar Santan, beledo santan, puding santan, cara buat puding, cara buat agar-agar, cara masak agar-agar, resepi,


Cara Buat Agar-Agar Santan :

1. masak 1 paket serbuk agar-agar +  5 cwn air + 1 stgh cwn gula + pandan
2. kemudian blend 2 biji telor bersama 2 cawan santan pekat.
3. campurkan bahan no.2 itu ke dalam bahan no.1 tadi bersama pewarna hijau.
4. kacau-kacau sekejap dan boleh tuang ke dalam loyang.


Agar-Agar Santan, beledo santan, puding santan, cara buat puding, cara buat agar-agar, cara masak agar-agar, resepi,


sukatan yang jaa buat ni buleh dapat banyak jugak tau...
1 loyang bersaiz sederhana dan 1 tupperware 4 segi yg kecik tuu. (^_^)


Agar-Agar Santan, beledo santan, puding santan, cara buat puding, cara buat agar-agar, cara masak agar-agar, resepi,


dua jam selepas buat dah pun mengeras dan boleh dipotong dah... kalo dapat pisau puding yang bercorak tu lagi ohsemm bentuk agar-agar ni. tapi nak buek camano, kat rumah aii ni non hadoo pisau cenggituuuu... huuu! sedih!!


Agar-Agar Santan, beledo santan, puding santan, cara buat puding, cara buat agar-agar, cara masak agar-agar, resepi,


kalau korang perasan kan, jaa punya agar-agar santan tu tak berlapis macam orang lain buat kan?? sebabnya.. jaa letak 3 cawan santan pekat...hihi.. jaa suka makan agar-agar santan yang macam ni... yang takde lapisan bawah.. (^_^) kalo korang suka yang macam ni jugak, boleh ler letak santan banyak-banyak... hihi.. selamat mencuba!!






6 comments:

  1. singgah ptg..rajin jaa buat agar2 santan ni,teringat mak m3h suka sgt buat agar2 cmni..

    ReplyDelete
  2. cikna suka agar2 sirap je.. hahah..

    ReplyDelete
  3. aah lah,xbelapis lah jaa buat.cikji buat skalo jd belapis. sedaklah beledo gonih gak.sejuk2 pahtu makey,nyumsss

    ReplyDelete
  4. haaa...baru nak tnya kenapa tak berlapis....rupanya jaa letak byk santan...

    nur kalau yg bersantan suka yg gula merah tu je..mkn sejuk2 mmg sedapp.. :

    ReplyDelete
  5. baru buat semalam..cik nor buat jadi berlapis..:)

    ReplyDelete
  6. Best la terjah blog jaa harini..kebanyakkannya masakan kelate..suka3..

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...