kelab blogger ben ashaari, KBBA,

22 July 2013

Cara Nak Buat Kerabu Kaki Ayam



Cara Nak Buat Kerabu Kaki Ayam, resepi, kerabu kaki ayam, kaki ayam kerabu, kerabu kaki ayam yang sedap, kerabu, tempat nak beli kerabu kaki ayam,


Kaki ayam yang nak di buat kerabu ni, jaa tak guna kaki ayam yang biasa tu tau. untuk buat kerabu kaki ayam ni, jaa beli kaki ayam yang dah siap diproses (refer pic atas). kaki ayam ni dah siap direbus hingga kembang dan telah siap dibuang tulang-tulang nya. kalernya pun lebih putih! kalo kat tempat jaa di kelate ni mende ni memang mudah nak dapat time bulan puasa. (hari lain jarang nak ada). kat tempat korang ada ke jual mende nih??


Cara Nak Buat Kerabu Kaki Ayam, resepi, kerabu kaki ayam, kaki ayam kerabu, kerabu kaki ayam yang sedap, kerabu, tempat nak beli kerabu kaki ayam,


Cara Nak Buat Kerabu Kaki Ayam : 

1. celur kaki ayam dalam air panas sekejap. sejat dan hiris halus-halus.
2. hiris cili, bwg merah, daun ketumbar, daun limau, tomato dan serai.
( serai takde dalam gambar diatas, sbb masa tu serai habis stok hihi )


Cara Nak Buat Kerabu Kaki Ayam, resepi, kerabu kaki ayam, kaki ayam kerabu, kerabu kaki ayam yang sedap, kerabu, tempat nak beli kerabu kaki ayam,


lepas tu masukkan bahan-bahan yang dihiris tu ke dalam bekas kaki ayam yang dah siap dihiris tadi. perahkan asam limau nipis, letak garam, ajinomoto dan sedikit cuka. gaul sebati. biar ballance rasa masam, masin dan pedas nya. pastu boleh lah dimakan ngan nasi. sodappppp beb!!!! ratah macam tu pun dah sodappp!! hihi... tapi kalo korang ada ''kicap cap sotong'' boleh gak letak sikit untuk nak wangikan lagi aroma nya. selamat mencuba!!!!




17 comments:

  1. mase btunang adek baru ni ade lauk kerabu ni. hehe. mmg org kelate la family die. :)

    ReplyDelete
  2. woo...selalu tgk kerabut perut je..
    kerabu kaki ayam ni pertama kali nur tgk...

    ReplyDelete
  3. serius ke sedap? kaler nampak menarik..

    ReplyDelete
  4. tak pernha tengok lagi setakat ni kaki ayam dah diproses tu.. ni first time la.. nampak menarik :)

    ReplyDelete
  5. m3h x mkn kaki ayam..leh ganti dgn isi ayam tak..hee.
    btw mmg nmpak sedap..

    ReplyDelete
  6. yummuy..MV pernah buat tapi ganti dengan isi ayam

    ReplyDelete
  7. Mak Aida pernah buat ni. Maklum la, parents orang Kelantan kan. Tapi serius sedapp! ^^

    ReplyDelete
  8. nik tak suka kaki ayam.
    tapi rupa kerabu tu menarik untuk di makan :)

    ReplyDelete
  9. hm... nampak sedap.. .tapi saya tak makan kaki ayam... huhuh

    ReplyDelete
  10. macam mana akk nak beli kaki ayam nih...akk kat JB

    ReplyDelete
  11. Terlioq beb....firstime makan time bulan puasa...ada petani tu jual...time tu just nak beli sontam je...tah mcm mana tringin nak try plak kann..maklum la...bulan puasa time tu..tgk semua trgoda...firstime makan...esok tu then sampai habis ramadhan bende nie je makan..

    ReplyDelete
  12. Wow. . . Nampak sedap tuu.. Nk try la

    ReplyDelete
  13. em.. cam sedap jer.. nk kena try ni

    ReplyDelete
  14. hari tu penah buat tapi macam tak sesedap dalam gmbr ni...

    INGIN MEMILIKI ZURIAT?

    ReplyDelete
  15. Sedatnyo.....boleh wat untuk buka poso petang nie

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...