kelab blogger ben ashaari, KBBA,

22 July 2013

Ikan Kembung Sweet Sour



RESEPI, ikan sweet sour, ikan masam manis, ikan tiga rasa, ikan 3 rasa, ikan kembung, masak sweet sour, my resepi,


juadah ikan sweet sour ni jaa buatkan untuk dibawa ke rumah kakak ipar jaa benornya (kakak en.suami). kami dijemput berbuka puasa di rumah dia pada ramadhan ke-4. so, daripada pergi ngan tangan kosong, jaa masak ler lauk ni sesiap dulu kat rumah. segan jugak nak gi makan gitu jer kan... jaa buat sebanyak 1kg ikan kembung. sampai sana boleh topupkan lauk-lauk yang dah ada. takde la rasa segan sangat... hihihi.... 


RESEPI, ikan sweet sour, ikan masam manis, ikan tiga rasa, ikan 3 rasa, ikan kembung, masak sweet sour, my resepi,


cara nak buat ni senang. sama saja ngan Resepi Ayam Sweet Sour yang jaa publish beberapa hari lepas. caranya, blender bwg putih, bwg merah, cili kering ngan halia. pastu tumiskan. masukkan gula, garam, ajino, sos cili, sos tiram, sedikit cuka dan daun limau purut. lepas tu bolehlah masukkan bahan-bahan yg dipotong dadu seperti nenas, tomato, capsicum dan carrot. bila sos tu dah siap boleh ler curahkan ke atas ikan yg dah siap digoreng!



p/s : selamat memasak jauadah berbuka buat rakan-rakan...


10 comments:

  1. jaa mmg bese letak ajino ke kalau masak? :)

    ReplyDelete
  2. selamat Nur singgah malam jaa...
    kalau singgah siang, ikan tu kompem goda nur habis-habisan...hehee

    ReplyDelete
  3. haa yg ni xde belacan.. hikhik.. pandai la jaa masak.. jeles tauuu..

    ReplyDelete
  4. nampak sedap.. nanti boleh try.. selalu ikan ni mesti buat sambal je.. hihihi

    ReplyDelete
  5. boleh try ni..menarik ni..mesti sedap

    ReplyDelete
  6. wah..sedapnye jaa..lme x buat ni..

    ReplyDelete
  7. Senang je rupanya nak buat ni. Nanti boleh la try ^^

    ReplyDelete
  8. rajin nyer ja masak. kalau akak org ajak mkn , akan bawak perut kosong jea.haha

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...