kelab blogger ben ashaari, KBBA,

20 July 2013

Ikan Pari Bakar Berempah (WANGI)



ikan bakar, ikan pari bakar, ikan bakar berempah, ikan tuko bakar, cara buat ikan bakar berempah, ikan bakar wangi, resepi, ikan bakar sedap, ikan pari bakar yang sedap,


lapik ikan pari di atas aluminium foil yang bersaiz besar


ikan bakar, ikan pari bakar, ikan bakar berempah, ikan tuko bakar, cara buat ikan bakar berempah, ikan bakar wangi, resepi, ikan bakar sedap, ikan pari bakar yang sedap,


letak bahan-bahan rempah yg sudah siap ditumis.
(bwg putih + bwg merah + cili kering + halia + air asam jawa + belacan+
garam + gula dan ajinomoto)


ikan bakar, ikan pari bakar, ikan bakar berempah, ikan tuko bakar, cara buat ikan bakar berempah, ikan bakar wangi, resepi, ikan bakar sedap, ikan pari bakar yang sedap,


tabur bahan-bahan yang siap dihiris / mayang :
(tomato + b.merah + cili + kasturi + daun ketumbar + daun limau purut)


ikan bakar, ikan pari bakar, ikan bakar berempah, ikan tuko bakar, cara buat ikan bakar berempah, ikan bakar wangi, resepi, ikan bakar sedap, ikan pari bakar yang sedap,


bungkus ikan pari tadi dengan kemas
dan boleh dibakar diatas dapur gas (lapik pemanggang @ kuali)
guna api yg kecik tanpa perlu dibalik-balikkan. dont worry sure akan masak penuh.
boleh jugak dibakar dalam oven / mikrowave kalo ado... 
kat rumah jaa takde oven makanya koboi gitu jelah cara bakarnya..hihi


ikan bakar, ikan pari bakar, ikan bakar berempah, ikan tuko bakar, cara buat ikan bakar berempah, ikan bakar wangi, resepi, ikan bakar sedap, ikan pari bakar yang sedap,


 tadaaaaa....dalam 20 minit dah pun siapppp....
sila terliur dengan ikan pari bakar daku yer kawan-kawan
kalau mengidam...mohon buat untuk esok okeyyyy!
selamat mencuba!!!!!



 p/s : jangan jadikan ''anda bekerja'' sbg alasan malas masak okeyyy!!!


15 comments:

  1. waa bestnyer....dah lama x makan ikan pari bakar...kegemaran hubby saya ni...

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaaaaaaaaaa......dah lama tak makan....

    ReplyDelete
  3. seney jer ruponyo dih.sedak pulok tuh. aihhh bilo taktahu blh masok lagu nih jgk,alasan kepenatan bekerja pah ceroh dekpung,kihkihkih

    ReplyDelete
  4. mudah yea ye...malas dengan rajin je ni.. :)

    ReplyDelete
  5. arghhhh...terliur...terliur... nak cari ikan pari!!!

    ReplyDelete
  6. ikan kesukaan syuk ~
    tapi kerang yang dimasak camni pun sedap. :D

    ReplyDelete
  7. salam singgah sahur.... idea bagus utk berbuka ptg nanti ..walah !

    ReplyDelete
  8. salam jaa..
    wah..pari bakar! hihi..nnti nk try..izin kopi resepi dulu yer.. :)

    ReplyDelete
  9. sedapnya.. kebanyakan resepi jaa mesti masuk belacan. frust cikna tahu.. org allergic belacan.

    ReplyDelete
  10. eh eh lupa nk tanya.. kenapa wangi? mmg wangi eh??

    ReplyDelete

  11. @lizz sama la ni pun febret my laki gak... hihi...


    @Sukma Haron akak, jaa ada gi blog akak, tp xtahu camana nk drop komen. xreti laaa.... jaa nk komen2 blog akak tp xleh.

    @cikji cikji sibuk sungguh doh nok wat lagumana. takpo cap beli mugo x ramai tu gak...hihi..

    @Cik Nur™ betul tu cik nur!


    @Cida de' Nuanza jom beli dan buat utk hari ni meh... hihi...

    ReplyDelete

  12. @syuk shusuke kerang k.jaa belum try wat lagi mcm ni, pasni boleh lah k.jaa bereksperimen ngn kerang lak..hihi...

    @PakcikLie PCL selamat mencuba PCL!

    @Normi Nieza jom try buat ciknor!

    ReplyDelete
  13. @♥ Cmª shIemª ♥ copy la. jaa x kisah. saje jaa tepek resepi kat sini utk bkongsi ngn semua! (^_^)


    @Chic Na buh belacan baru ada kicked dalam masakan cikna...hihihi.. btw ikan pari ni sure akan wangi sbbnya ada daunlimau purut dan ketumbar. kalo cikna taknak letak belacan pun ok jer. ttp sedap jugak! cuba laa nanti free yer...

    ReplyDelete
  14. Ikan bakar x kira la ikan apa kalo cicah air asam perghhhh terangkat beb..!!

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...