kelab blogger ben ashaari, KBBA,

06 July 2013

Tips : Cara Nak Tinggikan Trafik Blog



Ping entry
- ping entry anda di facebook, twitter dan group blogger.
- boleh juga ping di Busuk.org, Apesal.com, Gua Blog, etc, etc,

Blogwalking
- kuasa sebenar untuk trafik meroket 2-3 kali ganda
- blogwalking and drop komen ke 2-3 entry mereka
- what u give, u can get back! insyaALLAH!!
- but, jgn tiru macam jaa yang selalu mengelat time BW....huhu!!

Promote blog sendiri
- melalui anjuran giveaway dan segmen
- tulis url blog anda di profile/timeline facebook
- promote pada sedara mara, adik beradik dan rakan
- bertukar promote blog dgn blogger lain

Cari masa sesuai publish entry
-  8 am - 12am & 8am - 12pm
-  masa ni ramai blogger yang sedang blogwalking
-  yang kerja pejabat maybe sedang online di ofis.
-  yang tadak keje, maybe sudah bangun tido dan mula online
-  pada pukul 8-12 pagi CPUV selalu running di blog
-  jam 12 malam iklan nuffnang mula bertukar kpd yang baru.
-  boleh jana earning yang banyak!!

Pemilihan tajuk yang hangat
-  tajuk berkenaan isu/berita terkini
-  tajuk yang hot dan popular dalam carian internet
-  contoh 1 : ''Cara Mudah Belajar Jahit Manik''
-  contoh 2 : ''Hotel Murah di Bandar Melaka''
-  contoh 3 :  ''Tempat Nak Beli Durian Crepe Murah''
-  stakat ini 3 entry jaa yg kat atas tu berada di 1st page google.
-  bukan nak tunjuk hebat, tapi jaa nak bagi korang semangat!!

Ayat entry yang bagus
-  jangan terlalu skema macam nak exam
-  penggunaan ayat/bahasa yang santai lebih digemari pembaca.
-  jangan menyumpah seranah orang.

Isi yg bagus
- jangan tajuk jer best, isi hancusss
- jangan entry yg menyimpang, lucah dan berita yg salah.
- entry yg best org akan share di facebook, twitter or etc.
- bila ada yg shared,  automatik kita akan dapat trafik free.

Exchange link
- boleh guna ini untuk exchange link (sila tgk contoh disini)
- join segmen tingkatkan followers / segmen jom blogwalking
- membolehkan kita dan org lain menerjah blogger lain.

Bertukar bloglist
- usahakan agar blog anda berada di bloglist blogger yg tinggi trafik.
- tipsnya? sentiasa terjah dan komen entry dia setiap hari (^_^)
- tukar link suka sama suka.win-win situation.
- letak utk sebulan. tgk hasilnya bagaimana. tukar/kekalkan jika perlu.

Letak shoutbox
- sebagai medium utk berhubung melalui readers atau blogger lain.
- biasanya ada yg malas komen dan lebih cenderung utk berbual di shoutbox.

Belajar Teknik Asas SEO
- pasang meta tag pada HTML blog
- labelkan entry dgn ''keywords'' yg pelbagai
- boldkan ayat yang berupa keywords di dalam entry
- letak alt tag/keywords pada gambar yg di upload
- backlinks kan entry yg lama di dalam entry terbaru
Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :

18 comments:

  1. kak..ore nk blaja earning tapi xtau

    ReplyDelete
  2. Mcm mn sal duit nuffnang tuui. Nakkk.nakk. hihi

    ReplyDelete
  3. thanks kak jaa. trafik saya biasa dan masih baru lagi. kejap2 lampu merah. entah bila nak hijau pun xtau la... anyway thanks kak jaa..

    ReplyDelete
  4. Wah tips yg bagus la jaa..thanks 4 sharing..♥ :p

    ReplyDelete
  5. @Budak Kampung ada apa2 soalan pasal earning nuffnang just inbox akak di FB ye dik, kita story mory kat sana..

    @NinaAz amboiii nina dia tu dah otai, gatao gak nak bertanya yer...

    @hana hadi semoga berjaya hana!!

    ReplyDelete
  6. @baby comel sama la mcm k.jaa gak, trafik tak tinggi pun, tapi saje gatai tgn nak share...hikhik..

    @♥ Mrs. Secretary ♥ selamat mencuba!!

    p/s : bila nak hantar details psl yg U menang GA tu dear, jaa nk ke blog u, tapi u wat private ehhh?

    ReplyDelete
  7. tip yg bagus jaaa, tapiiiiiiiiiiiiiiiii


    sekarang dah 5 hari blog sendiri pun ssh nak buka,kejap boleh kajap xboleh, huhuhu,,sedey

    ReplyDelete
  8. caring is sharing.. hihi..

    tak nyempat nak ikut tips2 ni jaa..

    ReplyDelete
  9. Nice tips..ada yg deqla pratikkan pun...hrp2 tinggi la trafik deqla..ehh yg no 2 tu deqla tgh buat skng ni kan..haha..

    ReplyDelete
  10. Tips yg sgt berguna. Insyaallah sy pun berpeluang menjadi seorang blogger yang berjaya suatu hari nanti

    ReplyDelete
  11. thanks.. nice entry.. terbaik lah!!

    ReplyDelete
  12. jenjalan baca tips ni.. tenkiuu ^__^

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah..sangat membantu saya..terima kasih sangat2 sebab share ilmu ni..

    ReplyDelete
  14. nice tips, lawat sini juga http://wwwberita-semasa.blogspot.my

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...