kelab blogger ben ashaari, KBBA,

05 July 2013

Tips : Cari Idea/Mood Untuk Update Blog


Minat
- mesti meminati dunia blogging.
- baru tak hangat2 taik hayam.
- tanam prinsip ni, ”tak update sehari, kamu akan demam”
- ekeke... boleh gitu?

Baca entry/blog org lain.
- jgn tiru bulat-bulat isi dan gaya penulisan org lain.
- tapi jadikan entry dlm blog nya sbg panduan/contoh/idea
- olah entry guna gaya anda sendiri dgn lebih kreatif.

Buat nota kecil.
- reka tajuk entry dan buat point isi dalam buku nota.
- bila buka blog taip dan draftkan rangka entry itu.
- bila ada idea sambung semula menaip dgn lebih sempurna.
- better late than never! (biar lambat dari nan hadoooo)

Tangkap gambar.
- cuba snap apa sahaja gambar yg dikira menarik setiap hari. tak kira apa pon.
- makanan, perihal kerja, karenah anak-anak, pemandangan, gambar pelik or etc.
- sebagai blogger gambar adalah penting utk diselitkan dalam entry.

Up to date dgn isu/info terkini.
- alert dengan berita semasa samada di internet, akhbar atau sekeliling anda.
- sebarkan diblog anda dgn olahan yg ringkas dan padat.

Lupakan niat utk mengejar followers, traffik dan duit.
- jika anda taksub fikirkan 3 benda itu. Blog anda tak akan kemana.
- ia akan membuatkan anda stress dan hilang mood kerana sentiasa fikirkannya.


p/s : anda setuju dengan tips diatas??

11 comments:

  1. Sesungguhnya, mmg annoying gi blog bloggers yg gila nak kumpul followers..hahahaha..

    Part gambar tu mmg sgt2 membantu...Ambik aja gmbar, buat stok...nanti ada aja ilham dtg, boleh guna gambar tu

    ReplyDelete
  2. semua kat atas tu kak lea memang dah lama buat.selalu save notes kt hp je point2 penting.owh yang kejar followers,traffic n duit tu memang tak minatlah.sebab kak lea dapat ramai kawan pun sebab suka komen masa bw ^^

    ReplyDelete
  3. Setuju sgt.. Tapi wanita dh khwin de kekangan masa..tmbh dgn kerjaya lagi.. Kdg2 kepenatan tu buatkan hilang mood wpun ada idea...

    ReplyDelete
  4. kak thanks sebab share info-2 sebegini..
    saya akan ambilnya sebagai guideline dalam berblogging.. :)

    ReplyDelete
  5. ya setuju sgt
    ciksu ni byk idea bila time dok kt dapur je.hihi

    kdang2 sambil bsuh bju pon ada idea.trus take noted.tkut hilang

    ReplyDelete
  6. setuju. yg penting niat ikhlas dalam berblog kan.
    selalu jugak buat note. takut lupa nak tulis apa2 yg penting nnt..hehe

    ReplyDelete

  7. @Daddy Ziyyad jaa pun masa mula2 berblog dulu ada gak tergila2kan followers kejap... hahaha... tapi itu dulu okeyyy... yg gambar tu mmg betoi kan..sgt2 membantu kita..


    @||aLeaSaRa|| bgus la kak sbb rajin komen2 entry org, itu mmg tips yg paling baik!

    @Maria Firdz betoi tu kak, jaa ni pun kdg2 kena lak syif petang, blk umah dah di phujung magrib, mmg x menyempat nak BW...

    ReplyDelete

  8. @uks world selamat mencuba yer dik!!

    @QasehnyaRania ciksu mmg byk idea sbb suka masak kan..? sambil masak buleh jadikan entry.. buat resepi dan tips di dapur.. caiyok2x..


    @nik ros jaa pun sokmo tulis kat note, pastu letak dlm draft blog, ada masa free baru karang cerita..hihi...

    ReplyDelete
  9. bagusnya jaa siap buat notes lagi.. kikiki..

    ReplyDelete
  10. Yeahhhh...yg pntg MINAT..kalo x minat berblog, xkan kita buat blog ye dak....?? Deqla byk lagi yg perlu diperbaiki dlm menulis blog ni..hrp2 xde la yg bosan singgah blog deqla..huhu

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...