kelab blogger ben ashaari, KBBA,

01 August 2013

Cara Nak Buat Popia Nestum Paling Mudah



Salam Dears!!


Menjelang hari raya ni, rajin pulak tangan jaa duk mengeletiss ngan Kulit Popia ni... niat hati nak buat Popia Nestum untuk kudapan aidilfitri akhirnya menjadi. berkat kesabaran yang menggunung.... muehehe... Popia Nestum ni, time makan memang sedappp... tapi kerja nak membuat tu yang tak berapa nak sedap! huhuhu.... korang yang rasa nak buat menda alah ni, jemput la mencuba buat juga ya... sedap dan senang!! yang penting boleh save bajet... ngeeee!


popia nestum, cara buat popia nestum, popia gulung, popia simpul, cara nak buat, popia nestum yang senang, popia, mini popia,


 Cara Nak Buat Popia Nestum :

1.  Potong kulit popia dengan bentuk sesuka hati korang.
(nak gulung ke, nak gunting ke, nak buat 4 segi ke sume boleh!)
2. lepas tu goreng sehingga garing, sejatkan minyak dan sejukkan sebentar.


popia nestum, cara buat popia nestum, popia gulung, popia simpul, cara nak buat, popia nestum yang senang, popia, mini popia,


Cara Nak Buat Serdak Nestum :

3 cawan nestum, 2 cawan gula, 1 cawan susu tepung (blender halus)
(tak kira apa sukatan yg korang guna, asalkan guna nisbah ini  3 : 2 : 1)
cth mudah mcm ni : 300g nestum, 200g gula, 100g susu tepung. faham??


popia nestum, cara buat popia nestum, popia gulung, popia simpul, cara nak buat, popia nestum yang senang, popia, mini popia,


lepas tu gaulkan atau tabur serdak nestum yang di blender tadi pada
kulit popia yang dah siap digoreng tadi.


popia nestum, cara buat popia nestum, popia gulung, popia simpul, cara nak buat, popia nestum yang senang, popia, mini popia,


then, boleh ler simpan dalam botol atau bekas kedap udara... ermm.... sedappp weiii Popia Nestum ni.. kalo nak beli yang ready made, mmg mahai lah regenya... ada baiknya buat sendiri. kan?? even cara nak buatnya renyah (makan masa) tapi hasilnya....terbaikkk!! bila kita makan, krupp krapp krupp krappp gituuu.... heeee... but macam yg jaa cakap tadi lah, yg penting boleh save bajet.... ngeee! selamat mencuba buat sendiri ya my friends!!



p/s : blogwalking semakin slow skrg... harap maaf ye kawan-kawan!!


17 comments:

  1. terbaikkk....akak tak pernah ...now akak tengah buat german cookies....hehe

    ReplyDelete
  2. xpernah mkn lgi,,tpi tgk cra buat mcm mudah je

    ReplyDelete
  3. tumpang lalu cedok resepinya, yer jaa..thanks..

    ReplyDelete
  4. mkn mmg sedap..hehehe..

    mcm macik nur, selalu dia buat yg sira sambal tu..
    sedap juagkk. :)

    ReplyDelete
  5. senang je nak buatnyaaa.. hahahah dulu kawan ada ajar, tapi ena tak ingat.. boleh try ni...

    ReplyDelete
  6. cikji tahun ni baru berehi popia nestum nih,sedak ruponyooo.sebelum ni xajim makey,haha darak moleks

    ReplyDelete
  7. lor, senang je pun.. hana ingat popia yang gulung2 tu. hehe

    hana cakap je senang buatnya x.. haha

    ReplyDelete
  8. Xtrlintas lak nk gnting cmni..tp dh ciap gulung 1200 dh pn.tp ni tmbh lg ni.xckup.mkn jp je tgk2 dh hbs.

    ReplyDelete
  9. tak pernah try makan lg la kak jaa..

    ReplyDelete
  10. heheheh...senang je...tapi kalau tinggal makan lagi senang kan...hahahaha...hehe

    ReplyDelete
  11. Harini baru buat popia nestum dengan family ;D hee

    ReplyDelete
  12. Senang jer rupanya..selama ni akak beli jer..
    Lepas ni boleh buat sendiri....Thnks Jaa berkongsi resepi..

    ReplyDelete
  13. Wah, senangnya. Maybe raya next year Mieya cuba buat. Sebabnya, Raya tahun nie dah banyak kuih yang siap dibuat

    ReplyDelete
  14. Ringkas dan mudah. Erm, guna nestum jenama apa eh, huhu. Ke mmg ada satu jenama je. Huhu. Nak try buat lah esok.

    ReplyDelete
  15. ohh simple je tp serius sedap. yg jaa bg aritu kjp je licin.. huhu.. time kaceh tau.. ;)

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...