kelab blogger ben ashaari, KBBA,

06 August 2013

Ikan Cencaru Sumbat (BAKAR)



ikan bakar, cencaru sumbat, cencaru bakar berempah, ikan cencaru berlada, ikan kerongan bakar, cencaru sumbat bakar, bahan nak ikan bakar,


Cara Nak Buat Bahan Sumbat :

tumbuk cili kering (rebus dahulu) + bwg putih + bwg merah + halia
+ belacan +  asam jawa adabi (pes yg pekat) + garam

bahan ni kena buat pekat skit, agar bila sumbat nanti ia tak meleleh!
kalo nak pedas, boleh tambah cili padi yer...


ikan bakar, cencaru sumbat, cencaru bakar berempah, ikan cencaru berlada, ikan kerongan bakar, cencaru sumbat bakar, bahan nak ikan bakar,


lepas tu sumbat ke dalam tubuh badan ikan (kiri dan kanan)
perap selama 2-3 jam sebelum dibakar.
baideway, abaikan mata ikan jaa yg tak berapa nak segar tu yer! (^_^)


ikan bakar, cencaru sumbat, cencaru bakar berempah, ikan cencaru berlada, ikan kerongan bakar, cencaru sumbat bakar, bahan nak ikan bakar,


ermmm.... siap sudah!! sekejap jer pun nak membuatnya! dan kalo korang takmo bakar, goreng pun sodappp jugak tahu!! jaa pulak kat rumah takde pemanggang ajaib or oven. makanya, jaa bakar atas dapur gas biasa aje lah... nak panggang atas dapur kayu @ guna kayu api, memang tak arr.... tak kuasa aii nak tiup bara noks!!! huhuhu.... cencaru sumbat ni bila masak, cicah lak ngn air asam or sambal belacan! ummphhhh.... mabelesss!!!



3 comments:

  1. wheeee...sedap2...puasa ni dah try gak tapi bakar pakai oven...

    ReplyDelete
  2. amboii...lapo terus nur tgk ni..
    rasanya dah lama tak buat ikan cencaru sumbat ni...

    ReplyDelete
  3. memang sedap ni.. selalu gak makan. erkk makan je buatnya tak reti. hikkkk..

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...