kelab blogger ben ashaari, KBBA,

19 September 2013

Bagaimana Belajar PJJ - Cara Bahagi Masa



Salam Sejahtera


Ramai yang berminat ngn PJJ ni (bakal PJJ) duk email jaa tanya mengenai camana ''Cara Belajar PJJ''  dan ''Bagaimana Cara Nak Bahagi Masa'' sedangkan pada waktu yg sama jaa bekerja (waktu syif) dan berkeluarga.


Jawapan jaa senang :

  1.  siapkan assignment dan hantar tepat pada waktunya. (jgn lewat)
  2.  kena rajin bertanya / discuss assignment dgn kawan PJJ yg lain.
  3.  cari waktu sesuai berkumpul utk wat assignment by group.
  4.  khatam apa yg lecturer sebut dlm Sidang Video (SV).
  5.  baca buku sebelum / semasa minggu exam (yg ini jaa failed!)
  6.  buat nota kecik untuk point penting.


Hah, itu ler antara cara yang jaa praktikkan. kecuali yang no.5 tu, tak berapa nak buat sangat. haha. jaa cuma sempat baca malam atau pagi sebelum exam jer. pastu buat nota kecik-kecik dlm kertas kajang atau A4 yg dilipat-lipat tu.

Jaa pun nasihat orang jer lebih. diri sendiri bila dapat result, pointer rendah jugak. muahaha. cuma still boleh urut dada sebab 9 paper yg jaa amik sume nya lulus dan tak perlu di repeat. hihi.

Untuk tahun dua ni, lagi payah rasanya kot. tahun pertama dulu okey ler sbb soklan banyak objektif. ABC. time takleh jawab kita GUNA SHOTGUN untuk tembak apa yg patut. hikhik. alahhh... mcm tak biasa kan? padahal dari UPSR lagi praktik, ape ada hal?


blog pelajar pjj usm, pjj usm, cara belajar pjj, pengalaman belajar pjj usm, blog pjj, pelajar pjj kelantan, contoh assignment pelajar pjj,
Ini pulak jaa nak citer pasal Cara Buat Assignment Berkumpulan. yang gambar kat atas ni ialah gambar Imam Besar Masjid Muhammadi iaitu Ustaz Rosli Bin Che Soh (Imam Tua Masjid Besar Negeri Kelantan).

blog pelajar pjj usm, pjj usm, cara belajar pjj, pengalaman belajar pjj usm, blog pjj, pelajar pjj kelantan, contoh assignment pelajar pjj,
Gambar ni jaa snap masa buat tugasan Hubungan Etnik JUH101. utk assignment ni, kitorang kena interview ustaz / pengamal agama dua jenis agama. agama yang wajib dipilih ialah Agama Islam dan satu lagi bebas. so geng kami pilih agama Buddha.

Untuk itu kami perlu jumpa ustaz ni untuk interview dia  mengikut soalan yg diberikan dlm tugasan itu, dan video perbualan perlu dirakam dan dihantar berbentuk hard copy beserta CD. hah. payah kan? mencabar masa kita yg hari-hari kerja nih. kau mampu?

blog pelajar pjj usm, pjj usm, cara belajar pjj, pengalaman belajar pjj usm, blog pjj, pelajar pjj kelantan, contoh assignment pelajar pjj,
Ni pulak antara geng belajar jaa. kami satu group PJJ. (5 org). satu batch. kami ini pun satu jabatan jugak. keje dibawah agensi yg sama. even berlainan office, berlainan umur, daerah tempat tinggal jauh, tapi alhamdulillah semua boleh diharap time buat kerja.

Masing-masing ada idea tersendiri. semua akan sepakat pilih tarikh dan waktu yg sesuai. masa tu lah, kitorang akan discussing camana nak buat tu, camana nak buat ni. pastuh, berbahagi tugas. kau buat itu, aku buat ini dan etc etc.

blog pelajar pjj usm, pjj usm, cara belajar pjj, pengalaman belajar pjj usm, blog pjj, pelajar pjj kelantan, contoh assignment pelajar pjj,

So, belajar  keje kumpulan ni kita semua perlu bekerjasama. saling membantu. tak boleh jumpa pagi kitorang jumpa malam (di library usm k.kerian). apa susah kan? nak seribu daya taknak seribu dalihnya. 

Kesimpulannya, belajar PJJ ni kena banyak berdikari. cari info sendiri. yg boleh google kita goole. yang takde dalam google kita masuk library pinjam buku. hehehe. baideway, korang jangan tiru cara yg last ni yek. ajaran Ayah Pin tu.. muahaha..

Kalau ada yg berminat nak baca mengenai PJJ -  Baca Entry Ini.
Now assignment dah bertimbun, jaa sedang merangkak utk siapkan.




posted from Bloggeroid

18 comments:

  1. bagus la jaa kongsi info ni.. gud luck ek..sbb makin naik tahun makin banyak cabarannya dari segi tugasan n exam tu.. klu belajar last minute mcm sy ni yang penting focus masa sv terakhir di mana lecturer selalu bagi tips..hehe.. n its true pjj ni kite perlu lebih berdikari n belajar sendiri..=)

    ReplyDelete
  2. shakira pun bakal PJJ... lepas kawin nanti la.. hehehe tips yang berguna ni.. thanks :)

    ReplyDelete
  3. Ooo Jaa ambik PJJ yeh...
    OKje memang respect dengan orang yg buat PJJ ni....pandai urus masa

    ReplyDelete
  4. Hanya yg gigih dan semangat tinggi boleh buat PJJ..

    ReplyDelete
  5. tengah dalam proses sesuaikan diri.. cam weird giler belajar takde lecturer.. yg penting usaha.. caiyok! ;)

    ReplyDelete
  6. Tips yg bagus ni...
    Saya teringin jugak nak PJJ...
    Tapi dalam bidang saya, takleh PJJ...so kena buat bidang lain kalau nak PJJ...:P

    ReplyDelete
  7. nice tips jaa
    belajar rajin2 tau
    maaf lm jg xsinggah sini

    ReplyDelete
  8. tips yg bagus utk sape yg nak sambung belajar PJJ..

    akak tak sanggup dah..haha..

    ReplyDelete
  9. hub etnik? igt subjek tu maso ngaji dulu. dohla lect cino,adoilaaa xpehey lasum dio ngaja gapo.pahtu jenih behi nyoal pulok tu.kecut perut molek sorey2.kihkih

    ReplyDelete
  10. terbaiklah tips ni....
    rasa bersemangat..tapi itulah..huhuh

    ReplyDelete
  11. sy berangan juga nak sambung pjj,dh beranak kecik ni jadi malas pulak nak perah otak.boleh?hehe

    ReplyDelete
  12. yaya nka buat pjj tp takut xde mse..skrng pon balik kje je mte da ngntuk..penat..ni kan pla lau smbung,ank stdy lg,buat asgmnet..

    risau pula..huuuu

    ReplyDelete
  13. bagusnya..bnyk cabaran jgk ek..
    betul la,mahu seribu daya..hihi

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...