kelab blogger ben ashaari, KBBA,

20 September 2013

Cara-Cara Nak Buat Roti Jala Lembut / Gebu



Cara Nak Buat Roti Jala, resepi roti jala, resepi, cara nak buat, bahan nak buat roti jala, roti jala kuah kuzi, roti jala buat sendiri, harga roti jala, cara-cara nak buat roti jala,

Hari ni meh ikut jaa masuk kelas tutorial, kita main masak-masak meh. ada orang pandai buat lauk, tapi tak pandai buat kueh. ada orang pandai membaking tapi tak terror buat lauk pauk. macam jaa, jaa mengaku tak reti nak membaking. 

Alasan? ''takde mikrowave!'' hoho. logik takkk alasan aku???

So, meh kita belajar sikit demi sikit ilmu masak-masak ni. sikit-sikit lelama jadik bukit pandai. ok, kalau rajin sila tulis resepi ni dan simpan dalam buku. nanti bila mood rajin tu datang, leh ler praktikkan apa yang jaakechik ajar ni.

Kalo malas nak menyalin lam buku, its ok. time nak buat, kita google. google sentiasa membantu sesape saja yang perlukan khidmatnya. anytime. anywhere. janji kau connect ngn tenet. ngee!


Cara Nak Buat Roti Jala, resepi roti jala, resepi, cara nak buat, bahan nak buat roti jala, roti jala kuah kuzi, roti jala buat sendiri, harga roti jala, cara-cara nak buat roti jala,

Cara Nak Buat Roti Jala :

1 kg gandum, 1 tin susu cair, 5 biji telor, 1 tin air biasa,
sedikit garam, gula dan pewarna kuning.

 nota : adunan ni boleh dapat 2kg roti jala ya.



Blender semua bahan kat atas tu hingga halus. lepas blender korang tapis ok. biar tekstur yg terhasil tu nanti halus mulus gebu gebas tanpa sikit pun berketul. sedikit tips, sila blender sume bahan kat atas tu dengan 5 kali blended sahaja. maksud aku, gandum, susu dan air tu dibahagi 5 bahagian dan blender setiap bahagian tu dgn sebiji telor. so, seluruh bahan tu perlu 5 kali blended shj. paham ke ni??
 

Cara Nak Buat Roti Jala, resepi roti jala, resepi, cara nak buat, bahan nak buat roti jala, roti jala kuah kuzi, roti jala buat sendiri, harga roti jala, cara-cara nak buat roti jala,

Bila adunan siap, amik ler bekas yang macam jaa pegang kat atas tu. senduk besar. pastuh bekas kaler kuning tuh, (nama dia aku tak tahu apakebenda) tapi alat tu untuk men-jala-kan roti jala ni lah. amik gak sebijik mangkuk untuk lapik kat bawahnya. jangan lupa lapik. nanti adunan tu meleleh terburai kat lantai. haruuu je kang!


Cara Nak Buat Roti Jala, resepi roti jala, resepi, cara nak buat, bahan nak buat roti jala, roti jala kuah kuzi, roti jala buat sendiri, harga roti jala, cara-cara nak buat roti jala,

pastu, start ler ko men-jala-kan adunan kuning tadi tuh ikut putaran jam, dengan cara buat bulatan kecik kecik yg saling bertindih antara satu sama lain (kena buat laju2). hah gitu penerangan aku. ko faham ke ni? jaa nak explained pun tak gheti melalui tulisan ni. video lak lupa nak rekod. but ko pepandai lah imagine camana ya. ko tilik gambar atas tu puas-puas  dan cuba fahamkan slow-slow, konfem boleh nyaaaaa...

Cara Nak Buat Roti Jala, resepi roti jala, resepi, cara nak buat, bahan nak buat roti jala, roti jala kuah kuzi, roti jala buat sendiri, harga roti jala, cara-cara nak buat roti jala,

Yeeahawwwww bertompok-tompok gitewww... (rupa huduh takpe, bila siap sedapp ok) tunggu dalam 30 saat pastu try kuis-kuis ngn sudu, kalo tak melekat tu kira dah boleh angkat ler tu. pastikan guna kuali non-stick ya kawan-kawan (calit minyak nipis jer). kalo tak silap jaa, ''kuali khas roti jala'' ni rege dia RM15 sebijik kot. rasanya lah, sebab lupa lak. dah lama beli tu. dah bertahun. kalo naik rege pun maybe skang ni dlm RM20 kot. minyak naik katakan. (^_^)

Cara Nak Buat Roti Jala, resepi roti jala, resepi, cara nak buat, bahan nak buat roti jala, roti jala kuah kuzi, roti jala buat sendiri, harga roti jala, cara-cara nak buat roti jala,

Hrmmmm.... see dah siap pun my roti jala yang semudah ABC nih. but tak secantik yang macam kat kedai tu lah. roti jala kat kedai tu memang halus jer urat jala-jala dia. aku punya besau-besau, sekali tgk dah macam rupa kuih tikar buruk dah. muahaha. alahh... kecik ke, besar ke, apa ada hal ? perut sendiri jugak yg makan kan? janji roti tu lembut sudaaaaa... hahaahachummmmmm....


okbai. selamat mencuba ya my readers!!!!!!!




Baca juga ini :  PROMOSI BUFFET RAMADHAN CASA OMBAK


Jom Follow Facebook Jaakechik. KLIK button dibawah :

26 comments:

  1. terbaiklah jaa...nur last buat roti jala bulan puasa lepas...

    tapikan jaa..adunan ni byk betul..kalau nak buat sikit2 cemana lak sukatan dia ehh..?

    ReplyDelete
  2. salam..

    hi cik jaa ^_^

    wahh bg resepi buat roti jalan pula ni..yaya lama xmakan..buat last nth bpe thun yg lepas..huhu
    sdp mkn ngn kuah durian tu...nyummy! ^,^

    ReplyDelete
  3. yg pnting kna cepat kan.. klu tak.. jadi roti kirai.. hehe

    ReplyDelete
  4. akak dah beli acuan roti jala ni..buatnyer tak lagi..hihihi...nk copy resepi yer..mn tau menjadi

    ReplyDelete
  5. Syukur Alhamdulillah atas nikmat rezeki..Mmmm..sedapnya nampak....

    ReplyDelete
  6. kekekeke mabeles Jaa oiii nengoknya.sedappp

    ReplyDelete
  7. Salam JAA Kechik... Rajinnya memasak & thanks for jenguk n komen kat blog saya..

    ReplyDelete
  8. wah! sedapnya... kena beljar buat lepas ni ssb hubby suka mkn roti jala ni:)

    ReplyDelete
  9. feveret ni.. suka makan roti jala.. nanti bleh la buat sendiri kat rumah..

    ReplyDelete
  10. xpenh g wat roti jala.. t nk buat.. hihi

    ReplyDelete
  11. Salam JAA..
    Alahai..cicah ngan kari sedap nih..
    hihih..nanti rajin nk try buat..

    ReplyDelete
  12. info yang bagus

    isi tabung save 22


    http://www.noormalashahar.com.my

    ReplyDelete
  13. nice resepi, favourite roti jala...kat sana ada jual kuali roti jala yea...kuali leperkan....?

    ReplyDelete
  14. cikna la tu tak reti masak lauk ngan kuih.. kekeke..

    menjadi la rupa jala tu jaa.. bila dah lipat2 cantik lak..

    ReplyDelete
  15. kak ina dh lama nak buat tp sampai skrg x buat2 lagi...

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum jaa..tenkiu 4 ur recipe...xcited giler nk wat pg esk...hikhikhik 😋

    ReplyDelete
  17. wife nak buat roti jala tapi tak mulakan lg. tgh berkira2 nak buat 1kg ikut resepi ni, mesti amik masa nak buat. kuah kari ayam dah siap masak lebih blh buat cicah roti jala.

    ReplyDelete
  18. Wahh.. enak ni.. nk mencube la buka puasa ptg ni.. hehe..
    Thank you Jaa kechik... piss yoo..

    ReplyDelete
  19. Terima kasih Jaa. Akk mohon salin resepi ni utk buat roti jala mlm isnin (marhaban),Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin...

    ReplyDelete
  20. Tq jaa...nampak lembut n nak cuba la nnt..

    ReplyDelete
  21. Sedap ah.... Kene cuba nie....

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...