kelab blogger ben ashaari, KBBA,

27 October 2013

Bergambar di Masjid Krisek Pattani (Masjid Jamek)



Setelah 13 tahun berlalu, kami akhirnya singgah lagi bergambar disini. di Masjid Krisek di Pattani. yang sebetulnaya setiap kali kami nak balik ke Pattani memang kami akan melalui masjid ni, tapi dah lama kami tak singgah.

ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,

 


Masjid Krisek ni ada sejarahnya yang tersendiri. boleh google kalau nak tahu kisahnya. Masjid Jamek Krisek ini dikatakan tidak pernah siap dibina. walaupun umur masjid ni dah lama tapi itu lah fakta sebenar mengenai masjid ini.


ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


Masjid yang tak pernah siap! baru nak siapkan, masjid ni kena petirrr. bila disambung bina lagi dan hampir siap masjid ni kena bom pulak. bukan sekali tapi berkali-kali, ada saja halangan nya. parents jaa cakap ini ada kaitan dengan sumpahan oleh pemilik asal tapak masjid ini. kata mak jaa ada cerita nya yg tersendiri. kita tak payah tauuu.. so, kami diam jer lah!


ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,

ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


Masjid ini pernah dibom berkali-kali. boleh baca berita mengenai kejadiam bom dan tembak menembak itu DISINI. tapi penduduk tempatan tak pernah serik untuk bersolat di masjid ini. ayah jaa jugak tidak ketinggalan untuk bersolat hajat disini.


 

 ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


Kami adik beradik pulak just tinjau-tinjau bagi melihat kesan-kesan peluru yang menembusi dinding. masjid ini pernah roboh atau hancur sebelah, tetapi masih dibaiki oleh penduduk setempat. masjid ini dikatakan masjid yang terulung. anda boleh lihat byk lagi gambar masjid ini DISINI. sisa-sisa mayat juga dikatakan terpercik di setiap sudut masjid sehingga ke siling masjid. ayah jaa sendiri mengakui kisah ini.




Ini pula pondok yang ada di tepi pagar masjid ini. sambil menunggu ayah jaa buat solat hajat, kami adik beradik melepak disini. dalam seronok bergambar terdetik gak di hati ''kalau masjid ni dibom pada waktu ini bagaimana?''. tapi fikiran jaa terus teringat akan kata-kata ayah jaa, ''kalau dah sampai ajal, kat mana-mana pun kita akan mati''. tak mati kat sini pun kita mungkin akan mati dirumah. hrmmm insaf lagi!


ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


Entah bila la kami akan kesini lagi. bila dikenang rasa takut. tapi bila sampai sini hilang terus rasa takut sebab kat sini suasana dia tenang jer. bersih pula tu. bila dapat peluang bergambar terus dah lupa peristiwa berdarah yang pernah berlaku kat sini. ngeee! apapun Al-Fatihah bagi seluruh umat Islam yang terkorban dalam kejadian itu...


4 comments:

  1. kiranya ada sejarahlah masjid ni kan...

    ReplyDelete
  2. uniknya masjid ni.. memang wajib singgah..

    ReplyDelete
  3. wah menariknya masjid ni.. makin kuat hati nak tau apa cerita disebalik kisah masjid ni!!

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...