kelab blogger ben ashaari, KBBA,

21 October 2013

Cerita Raya Haji (1434H) Kami : Part 1




~ Assalamualaikum My Loyal Readers ~

Setelah beberapa aidiladha berlalu, meh jaa nak kongsi kisah raya kami sekeluarga. nak jugak tepek gegambar raya kami sebelum gambar tu terkubur tak ber-entry. muehehe.


Baideway, raya haji kami kali ni takde banyak gambar macam raya aidilfitri lepas. mood goyang gedixx tak berapa nak ado. pepagi raya, geng lelaki sibuk ngan aktiviti lapah lembu. kami yang pompuan ni pulak, berserabai jer lah dirumah menanti daging lembu sampai untuk dimasak. takde maknanya nak sedondon. balik je masjid, terus my laki tukar uniform tracksuit. hampeh!


For pagi pertama raya, inilah juadah yang terhidang di rumah MIL jaa. juadah raya sesangatlah simple. nasi impit ngan kuah kacang, bihun goreng dan air teh o. cukup ler buat alas perut before semayang raya. sunat tau untuk kita jamah dulu sedikit makanan sebelum gi semayang raya. sunat gak mandi sunat, potong kuku, pakai baju baru, dan berwangi-wangian.


My laki lak baju melayu yang dia pakai tu, yang two years ago tuh. time jaa peknen kan si fikri. for this raya haji tak beli pun baju melayu. just beli selai dua jer baju baru. tak baik membazir kannnn? weeekkk! 

Gambar jaa ngan fikri lak tak tersnap. bukan lupa, tapi kami semua tak sempat nak gathering together gether. tu yang takdan photoshoot raya tuh. makanya, itu jer lah gambar for first day raya. hahaha. sedih mek kecik bila gambar sendiri takde. LOL. huhu.

Lepas semayang raya, my en.suami terus gerak ke rumah Abang Long dia di Kampung Tapang untuk tolong potong daging lembu. en.suami kena pergi sebab adik ipar jaa ada amik 1 bahagian lembu untuk dibuat akikah anak sulung dia. untuk tahun ni kami sendiri takde amik mana-mana bahagian pun. sebab tahun lepas punya dah amik. insyaALLAH next aidiladha kami akan amik 1 bahagian lagi untuk akikah fikri.


Setelah pukul 2 petang barulah en.suami sampai di rumah. terus jaa amik sedikit daging yang orang bagi untuk di buat juadah hari tu. menu daging yang super kampung! singgang daging, daging goreng dan lauk ayam pedas. so simple so sedappp... masakan sendiri kan, harus lah puji melebih. kekeke.

 



Pukul 5 petang terus kami gerak ke rumah parents jaa pulak di Wakaf Bharu. seronok betul berkumpul reramai. daging yg mak jaa dapat pun banyak. cukup sedap bila dibuat sup gear box. pastu goreng daging, sambal belacan, ulam dan budu. makan bertambah-tambah oooo. tapi sayang gambar satu pun non hadooooo. sedih kuasa dua! *sigh*


Ini lak gambar for the second day raya, masa ni kami tengah bersiap-siap ke rumah kakak jaa di Kampung Keladang Beta. my sis buat majlis akikah anak ke-3 dia. nasib baik ler ada gambar ni, terubat gak laaaa hati mek kecik. sedih giler kot, bila time raya gambar sendiri takde.

Biarpun bergambar dengan bukan baju raya, tapi takper laa aii redoooo. kalo boleh putar masa, rasa nak aje putar waktu dan snap pic bebanyak. muahaha. dan..... kalau lah hidup ni macam komputer kan senang, bebila masa boleh CTRL+Z untuk UNDO. kah3. (^_^).


16 comments:

  1. meriahnya aidiladha jaa ye..best2...sue pon duduk umah tok en asbeen je..jaga bebudak..kikikik

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum..lama x bersiaran ni..best cuti2 ni..hehe.sya raya aritu mkn nasik impit je..mk masak biasa2 je..dia kurang rajin katanya.hehe..sedapnya daging kunyit tu...feveret2

    ReplyDelete
  3. iskkk dan-dan teringin nak makan nasi impit & kuah kacang...

    ReplyDelete
  4. akak pun takder pic raya kali ini...apa pun tak boleh....huhu

    ReplyDelete
  5. Kalau boleh putar masa nak jadi kecik Jaa. Senang tak payah nak fikir banyak:)

    ReplyDelete
  6. raya tak kira lah raya haji atau raya puasa mmg meriah dengan makanan.. hehe.. lapar pulak sy baca entri kak jaa ni.. haha

    ReplyDelete
  7. sedapnya menu tu...terliur nur tgk...

    ada juga pic raya jaa..nur ni langsung,...kikikiki

    ReplyDelete
  8. hamboi nak undo eh....hehe
    daging fresh2 lagi masak sup...power kan? ehe...mak masha pun wat gak...sup gearbox!
    sampai mabuk2 makan...hihi

    ReplyDelete
  9. wow..meriah ngan xtiviti korban kan..hee suka tengok header jaa.

    cheery nk smbung lagi iklan tu tp cheery xsempat nk contct jaa lagi..buzy keje ni pun curi bw..t free cheery cari jaa k

    ReplyDelete
  10. hohohoh
    x berani woo tgk bab2 yg lembu kena korban tu..

    tp pic yg last tu so switt la Jaa.hehee

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...