kelab blogger ben ashaari, KBBA,

14 October 2013

Gulai Kuning Udang Yang Mudah




blog masakan, cara nak buat, cara nak buat gulai udang, gulai kuning udang, gulai udang, gulai udang yang sedap, makanan, resepi, tips,


Cara Nak Masak Gulai Kuning Udang  :

1. Blender : bwg merah, kunyit, lengkuas, cili padi.
2. buh bahan yg di blender dlm periuk, buh asam keping, garam gula.
3. buh santan dan kacau sehingga kuah gulai tu mendidih.
4. then buh udang dan sayur spt kacang pjg, buncis, timun or etc etc.
5. last sekali, masukkan sedikit lagi santan pekat.


Sedikit tips : Buh santan pekat di akhir masakan membuatkan kuah akan jadi lebih pekat! tekstur kuah pun akan lebih cantik dan ''tak berketul santan''. ingat yer, kalo nak buat buat gulai lemak kaler kuning nih, sila amalkan tips nih. hasilnya akan lebih baik! kalo nak letak serai yg di ketuk pun boleh. kuah akan lebih haruuummmmm!!


11 comments:

  1. kalau dapat udang fresh,pastu terus masak lemak,mesti sedap,,,lagi manis isinya..dan lagi sedap gulainya...

    ReplyDelete
  2. jaa, gulai kuning udang ni memang sedap kan...sebab terasa manisnya udang tu kan? kuah dia memang sedap dihirup begitu sahaja...he he he...

    ReplyDelete
  3. nmpk sedap.. syg pulak takleh mkn udang. huhu

    ReplyDelete
  4. ermm... sedapnya favourite CF jgk ni. hehe.

    ReplyDelete
  5. sedapnyer jaa.dah la udang dia besar jea.

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...