kelab blogger ben ashaari, KBBA,

27 October 2013

Makan-makan di Pantai Narathiwat



ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


Semasa perjalanan balik dari Pattani ke Kelantan, kami sempat singgah ke Pantai Narathiwat. bukan nak mandi. just nak makan-makan. sesambil tu kita shopping baju-baju sikit. muehehe. tetiap kali balik Pattani, kitorang memang akan singgah makan kat sini pada hari terakhir.




Kebetulan pula masa kami sampai tu ada mini fun fair kat situ. sempat ler abang jaa yang berbaju merah berjaket tu belanja anak-anak sedara dia main menda alah ni. bayaran murah jer 20 bhat sekali main (RM2). tapi disebabkan anak-anak sedara asyik duk repeat main bebanyak kali habis gak dia dalam RM30. muehehehe. tu laa saper suruh tak kawin? kan dah kena pow ngn anak buah. kekeke.


ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


Untuk makan kami terjah kedai ABDUL FATAH ni. memula kami mencari kedai yang kami pernah singgah dulu-dulu tu (sebab sedap) tapi tak jumpa. kami lupa apa nama kedai tu. lastly pilih aje kedai ni. tapi rasa makanan kat kedai ni tak berapa nak puas hati... hukhuk... ada yang sedappp melampau, ada yang hampehhh dan kelauttt....



ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


Specialnya makan kat pantai di Thailand ni ialah dia sediakan tempat untuk kita makan bersila. mereka just sediakan meja jepun dan jugak tikar. kendian kita boleh terus duduk bersila sambil makan-makan. cuma waktu tu kami tak pilih meja tu, sebab ada anak kecik susah nak makan bersila kat pasir macam tu, risau kot anak-anak wat masuk pasir atas tikar.




Apa-apa hal meh kita baca doa dulu sebelum makan... sebahagian order nasi dan sebahagian lagi just makan mee maggi. jaa pulak memang tibai nasi. hihihi. keding tubuh jer, nafsu makan tinggi melambung...wehihi... jom tengok apa lagi hidangan-hidangan lain yang kami order masa makan kat sini.





1 pinggan somtam betik, 1 pinggan somtam mangga




Bihun dan Kueteow Tomyam


ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


Sotong kering bakar




2  pinggan roti udang, 1 pinggan roti ayam. menu kudapan ini tersangatlah sedappppp... highly recommend untuk sesapa yang nak kesini. sangat sedappp wooo... roti celup telur yg ditabur isi ayam atau isi udang segar bersama topping apa tah kendian digoreng rangup. pastu dicicah lak ngn sos masam-masam like pencicah murtabak....  rege roti ni RM8.00 sepinggan. sedap3x.... sangat puas hati.


ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


Masakan panas : 2 mangkuk tomyam, 2 pinggan kerabu daging, 1 pinggan daging cincang goreng, 2 mangkuk sup perut, 1 mangkup sup perut muda, dan apa lagi ekkk? dah lupa dah.. sebab banyak sangat makan. lain-lain menu banyak yg tak sempat di snap. sume dah makan sebelum sempat aku shoot, huhu sediihhhh!


ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


Bermangkuk-mangkuk Maggi Cambo


ban bo thong, bandar golok, narathiwat thailand, pattani thailand, pekan golok, sempadan thailand, songkla thailand, thailand, pantai samila, masjid krisek, masjid jamek, masjid pattani,


2 pinggan sotong bakar




Nyum nyummmm ramai betul ahli keluarga jaa kan. penuh meja. inipun baru 2 buah kereta ni. ramai lagi adik beradik jaa yang tak join. ini baru separuh. total bil untuk makan-makan kat sini ialah 1440 bhat. iaitu sama dengan RM144 duit malaysia. murah kan?

Jaa payung RM100 dan my abang yang topupkan untuk belen yang lain tuh... hrmm syukur alhamdulillah. kenyang perut suka hati. lepas makan, mari teruskan aktiviti shopping lagi... (^_^) ada gak adik jaa naik motor ATV tapi tak sempat nak amik gambar coz kitorang berpecah haluan. baideway kunjungan kami kali ni memang best, sebab sumenya sporting!!! bye bye Narathiwat!!


11 comments:

  1. Wow bestnya... lama giler I tak ke pantai Nara ni, ni kampung I jugak tau. hehhe

    ReplyDelete
  2. sedapnya nampak somtam tu...!

    teliur..hehehe

    cantik jugak tempat tu yea..

    ReplyDelete
  3. wahhh memang heaven la makanan2 kat sana.. kalo dok bersila lg best kan..

    ReplyDelete
  4. hadoiyaii dah la belum lunch lg ni..seyesly tgk gmbr roti udang tu pun dh sedap laa

    ReplyDelete
  5. akak terliurnya tengok somtam dan bihun tomyam tu.. betul-betul kaw kuah tomyamnya..

    ReplyDelete
  6. roti celup tepung letak udang tu resepi baru boleh try nie.....

    ReplyDelete
  7. mcm seronok je dear..rasa terpanggil nak ke sana

    ReplyDelete

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

DISCLAIMER : Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen negatif yang berunsur fitnah dan penipuan yang diberikan oleh pembaca blog ini. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda pada post ini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...